Gemeente Heeze-Leende



Eigen Wijs dag in Heeze-Leende! Leerlingen voortgezet onderwijs verdiepen zich in gemeentelijk beleid en politieke besluitvorming.

Op woensdag 4 februari a.s. komen ongeveer 50 leerlingen van het Strabrecht College uit Geldrop naar het gemeentehuis in Heeze om zich daar de gehele dag te verdiepen in het gemeentelijk beleid en te proeven van het politieke besluitvormingsproces.

Het project Eigen Wijs is een initiatief van Stichting Politieke Jongerenprojecten (PJP). Deze stichting houdt zich bezig met projecten die de kennis van politiek en de participatie in het politieke besluitvormingsproces onder jongeren doen toenemen. Het project Eigen Wijs laat jongeren in de leeftijd van 14 tot 21 jaar zien hoe gemeentelijk beleid tot stand komt.

De gedachte achter het project Eigen Wijs is dat je pas echt iets leert goed te begrijpen als je er zelf mee bezig bent. Het project Eigen Wijs zorgt ervoor dat leerlingen door zelf politiek te bedrijven inzicht krijgen in politieke en gemeentelijke
besluitvormingsprocessen.

Wat gebeurt er op 4 februari?
Na een aantal voorbereidende lessen op school, gaan de leerlingen van twee VWO 5 klassen van het Strabrecht College op 4 februari in groepsverband aan de slag met het opstellen van een projectvoorstel. De leerlingen zijn vrij in het kiezen van een onderwerp. Om een goede invulling te kunnen geven aan de voorstellen krijgen ze op verschillende momenten de mogelijkheid hun vragen af te vuren op de lokale politici, ambtenaren en belangenorganisaties.

s Avonds om 19.00 uur presenteren de groepen hun projectvoorstellen tijdens een bijzondere openbare commissievergadering. De gemeente stelt 1.500 euro ter beschikking voor het beste project. Het uiteindelijke project wordt ter uitvoering aan het college van B&W aangeboden.

De gemeente is erg enthousiast over de opzet van de Eigen Wijs dag. De gemeente is momenteel bezig met de voorbereiding van de nota jeugdbeleid die in september aan de raad zal worden aangeboden. Het project Eigen Wijs zal hierin worden opgenomen als jaarlijks terugkerende activiteit.