Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta

Wegens succes verlengd

t/m zaterdag 13 maart 2004

ARCHITECT MAAS (1897-1950)

Schoonheid door dienstbaarheid

Tentoonstelling

De toegang is gratis

Zowel in het voor-onderzoek naar Maas werk als in de tentoonstelling is het werk ingedeeld in een vijftal thema s: Maas leven en ideeën, de scholen, de ziekenhuizen, de woonhuizen en de rooms-katholieke opdrachten .

De rooms-katholieke Utrechtse architect Maas begon zijn carrière bij de Staats Spoorwegen te Utrecht als bouwkundig tekenaar. Daarna werkte hij bij het bureau van Maclaine Pont in Bilthoven, bij de gebroeders Baanders in Amsterdam en associeerde hij met de Utrechtse architect Zonneveldt. Een van Maas meer bijzondere schoolontwerpen, de Da Costa School, dateert uit deze periode, die wordt omschreven als de Amsterdamse School-fase in zijn werk. Van Amsterdamse School ontwikkelde het werk zich in de richting van zakelijke en functionalistische architectuur, die in zijn late werk, zoals de KRO-studio in Hilversum, werd gecombineerd met barokke elementen. We doen Maas oeuvre echter geen recht als we ons uitsluitend beperken tot stilistische kwalificaties.

Zowel het onderzoek als de tentoonstelling zijn mogelijk gemaakt doordat de tien kinderen van Maas het privé-archief voor onderzoek ter beschikking hebben gesteld. Het oeuvre van een Utrechtse architect was een uitstekend onderwerp voor de onderzoekswerkgroep voor derdejaars studenten van de Universiteit van Utrecht. Zij onderzochten het architectonische en theoretische oeuvre van Maas, met verrassend en veelzijdig resultaat. Vertrekpunt voor het onderzoek was de door het NAi in het kader van BONAS samengestelde oeuvrelijst van Maas. De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd in een door de studenten ingerichte tentoonstelling in Architectuurcentrum Aorta. Bij de tentoonstelling verschijnt (in beperkte oplage) een catalogus, waarin de individuele werkstukken zijn gebundeld. Tevens is er, in samenwerking met de Letterenbibliotheek, een website gemaakt en een video waarin de kweekschool te Zeist aan de orde komt en het leven van Maas wordt belicht aan de hand van een interview met zijn oudste dochter.

Maas

Maas was op allerlei gebied actief, hij was in 1924 o.a. medeoprichter van het tijdschrift De Gemeenschap. Naast zijn vele andere kwaliteiten als architect ontpopte hij zich als een vooruitstrevend grafisch ontwerper en ontwerper van meubelen. Veel van wat hij op het terrein van kunst en cultuur heeft gedaan, vindt zijn oorsprong in zijn beroep als architect. Maas blijkt niet zozeer een volger van stilistische trends als wel een zeer technisch en vindingrijk architect. Ondanks zijn streven naar een zekere standaardisatie wist Maas voor bijzondere opdrachten gerichte en speciale oplossingen te bedenken. Enkele voorbeelden uit het veelzijdige oeuvre van deze architect zijn voorbeeld de KRO-studio en de St. Joseph Kweekschool in Zeist. Maas vroeg octrooi aan voor een flexibel schuifwandensysteem dat geschikt was voor openluchtscholen en paste dit toe in het Utrechtse prototype, de Sint Nicolaasschool. Een zelfde soort flexibiliteit lag ten grondslag aan zijn ontwerpen voor parochiehuizen, zoals gerealiseerd aan de Kanaalstraat in Utrecht. Hij ontwierp een schaatsbaan op het dak van een parochiegebouw en deed mee aan een prijsvraag voor het stadhuis in Amsterdam. In de tentoonstelling zijn deze plannen en tekeningen uit het NAi, samen met de video, de website en een grote greep aan foto s en tijdschriften uit het privé-archief, te bezichtigen.

Meer informatie over de architect Maas is te vinden op website www2.let.uu.nl/solis/lbdelta/maas

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390

Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur

www.aorta.nu.

De tentoonstelling is georganiseerd door de Universiteit van Utrecht in samenwerking met architectuurcentrum Aorta en mogelijk gemaakt door de erven Maas-Bonekamp.

a0e461.gif

Noot voor de redactie