Universiteit Twente

Wetgevingsadvisering Raad van State voor het eerst onderzocht

Nieuw boek geeft inzicht in werkwijze Raad van State Het is een tijdsdocument dat op unieke wijze de staat van de wetgevingsadvisering anno 2000 weergeeft: het boek van Dr.Bärbel Dorbeck-Jung van de Universiteit Twente, getiteld `Beelden over de wetgevingsadvisering - hoe wetgevingskwaliteit wordt gemaakt.' Zij heeft het onderzoek voor dit boek gedaan in een tijd waarin de Raad van State voor vele veranderingen stond, en daarvoor 59 interviews gehouden. Op 4 februari zal de auteur het eerste exemplaar overhandigen aan de Vice-president van de Raad van State, H.D. Tjeenk Willink.
Het is voor het eerst dat de Raad van State participerende observatie heeft toegestaan bij zijn activiteiten op het gebied van wetgevingsadvisering. Hoe wetgevingskwaliteit eigenlijk tot stand komt, is volgens Dorbeck-Jung nog nauwelijks onderzocht. Met haar studie geeft ze nu inzicht in de bijdrage van de Raad van State aan de kwaliteit van wetgeving. De onderzoeker heeft in 59 interviews onder meer gesproken met de huidige Minister van Justitie Donner en oud-staatssecretaris Kosto.
Centraal in het boek staan de rol van kwaliteitsmaatstaven, relevante waarden en aspecten van regelgevingsrecht. Het beschrijft het dynamische en diverse gebruik van de kwaliteitscriteria in de alledaagse adviseringspraktijk van de Raad van State. De auteur concludeert dat de meeste staatsraden geen vaste werk- en toetsingswijze volgen. Dit heeft te maken met de autonomie die zij claimen, de grote diversiteit van de ontwerpregelingen en de invloed die de bestuursrechtspraak heeft op de wetgevingsadvisering. De tijd die staatsraden ter beschikking hebben voor de wetgevingsadvisering wordt bepaald door het zittingsrooster van de bestuursrechtspraak. De conclusies verschaffen inzicht in de praktijk van de rechtsstaat. Zij wijzen op spanningen tussen relevante waarden, bijvoorbeeld tussen de onafhankelijkheid van de Raad en de relevantie van een wetgevingsadvies. Zij gaan in op vragen als "vereist betrokken en doeltreffende (`relevante') advisering meer communicatie tussen de Raad en de departementen en waar liggen de grenzen van onpartijdigheid?" Of: "Is bij het gebrek aan democratische verantwoording van de Raad meer transparantie over de wetgevingsadvisering geboden en hoe is dit verenigbaar met de wettelijke plicht tot geheimhouding?"
De auteur concludeert ook dat er bij de Raad een `collectief kwaliteitsgeheugen' bestaat, een schat aan kennis en expertise over de kwaliteit van wet- en regelgeving. Professionalisering van de kennisbasis is wenselijk. Het onderzoek wijst echter ook op de grenzen van professionalisering en veranderingen in wetgevingsprocessen. Innovaties zijn wenselijk, maar in beperkte mate. Omwille van de rechtszekerheid bestaat er in wetgevingsprocessen een sterke behoefte aan continuïteit en stabiliteit. De Raad van State beschouwt zich als hoeder van de democratische rechtsstaat. De auteur acht het zeer wenselijk dat de kennis en expertise van de Raad nog meer wordt benut in het actuele debat over rechtsstatelijke normen. Dr. Bärbel Dorbeck-Jung is universitair hoofddocent Recht aan de faculteit Bedrijf, Bestuur en Techologie van de Universiteit Twente. Zij studeerde Duits recht en promoveerde in 1985 op een rechtsvergelijkend onderzoek op het gebied van de privacybescherming. Sinds 1992 staan vraagstukken op het gebied van wetgeving en regulering centraal in haar onderzoeksactiviteiten. Noot voor de pers:
Het boek "Beelden over de wetgevingsadvisering van de Raad van State - hoe wetgevingskwaliteit gemaakt wordt" is uitgeven door Boom Juridische uitgevers (Den Haag, ISBN 90 5454 400 7). Het kan via de boekhandel worden besteld.
Contactpersoon voor de pers ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

Laatst gewijzigd op 30-01-2004 © Universiteit Twente Printversie