VVD



3 feb 2004 - VVD pleit voor één pasje per burger

De VVD Tweede-Kamerfractie pleit morgen, 4 februari, bij monde van woordvoerder Zsolt Szabo tijdens het Algemeen Overleg met minister Thom de Graaf over het actieprogramma 'Andere Overheid' voor het per direct stoppen van allerlei afzonderlijke ontwikkelingen op ICT-gebied. Szabo zal ook het kabinet verzoeken om vanaf heden maar één pasje aan de burgers en bedrijven aan te bieden voor alle overheidsdiensten. Dit pasje moet vanzelfsprekend wel gekoppeld zijn aan biometrische oplossingen als bijvoorbeeld een vingerafdruk of een irisscan.

Woensdag 4 februari behandelt de Kamer het actieprogramma ´Andere Overheid'. In dit actieprogramma van de Minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, Thom de Graaf geeft het kabinet aan langs welke lijnen de overheid moet worden gemoderniseerd. In een eerdere reactie heeft de VVD-fractie in de Tweede Kamer reeds aangegeven het programma te vrijblijvend te vinden.

"In het rapport is een aantal projecten en ideeën bij elkaar geharkt," zegt Zsolt Szabo, woordvoerder ICT binnen de VVD. "De poging van de minister van BVK om de overheid te moderniseren vind ik sympathiek, maar het succes staat of valt bij een goede uitvoering."

In het in november vorig jaar door de VVD uitgebrachte rapport ´De Belgen Voorbij´ is een stappenplan gepresenteerd voor een succesvolle uitvoering. Essentieel is dat vanaf vandaag ministeries en andere overheidsinstellingen direct stoppen met het bedenken en uitgeven van allerlei pasjes voor overheidsdiensten. Burgers en bedrijven zitten niet te wachten op een portemonnee vol met pasjes, pincodes en wachtwoorden. Ieder pasje is gekoppeld aan een eigen systeemomgeving. Hierdoor praten de systemen van de afzonderlijke overheidsinstanties dus niet met elkaar, waardoor per overheidsinstantie of ministerie steeds maar weer opnieuw een eigen systeemomgeving moet worden opgebouwd en beheerd.

Aangezien het hier om belastinggeld van de burger en bedrijven gaat is dit dus te gek voor woorden. "Waarom een speciaal pasje voor de zorg, voor het voetbalstadion, voor het openbaar vervoer, voor een rijbewijs, voor identificatie of voor het kopen van sigaretten?", zo vraagt Szabo zich af. "Al deze pasjes behoren veilig opgeborgen achter glas in het automatiseringsmuseum."