Gemeente Dalfsen

04/02/2004

TNO doet onderzoek naar inpassing Westermolen in Waterfront

Dalfsen - Bij de ontwikkeling van het Waterfront Dalfsen, het gebied waarvan door de gemeenteraad besloten is dat ook het nieuwe gemeentehuis daarin een plaats krijgt, wil het gemeentebestuur zorgvuldig omgaan met de eveneens in dit gebied staande Westermolen. Aan onderzoeksinstituut TNO uit Apeldoorn is daarom gevraagd om te onderzoeken in welke mate een nieuwbouwplan voor het nieuwe gemeentehuis het windveld van de Westermolen zou kunnen beïnvloeden. Dat gebeurt door middel van een windtunnelonderzoek.

Voor het onderzoek wordt een speciaal schaalmodel (1:200) van de molen ontwikkeld met onder meer de huidige en toekomstige bebouwing en beplanting in een straal van ongeveer 260 meter. Na het maken van de verschillende modellen kan het windonderzoek plaatsvinden. Met de uitslag van dit onderzoek in de hand denkt de gemeente Dalfsen op een zorgvuldige manier de nieuw te realiseren bebouwing in het Waterfront te kunnen afstemmen op de aanwezigheid van de molen. De molen, die overigens eigendom is van de gemeente, wordt al vele jaren beheerd door de Stichting Westermolen. Deze stichting wordt nauw betrokken bij de planontwikkeling.

Door het onderzoek, dat in ieder geval de eerste drie maanden van 2004 in beslag neemt, wordt de presentatie van het stedenbouwkundige plan aan de bevolking enkele maanden opgeschoven. Naar verwachting kan deze presentatie tegen het einde van het tweede kwartaal van 2004 plaatsvinden.

Nieuwbouw
Het nieuwe gemeentehuis van Dalfsen krijgt een plaats naast het huidige gemeentehuis. De locatie aan de Vecht had ook de voorkeur van de bevolking. Andere locaties die in beeld zijn geweest zijn De Gerner Marke en Bellingeweer aan de rand van het dorp Dalfsen. De planning is gericht op een start van de bouw in 2006. Voor de bouwtijd is anderhalf jaar uitgetrokken. De gemeenteraad besloot in november 2003 definitief tot de bouw van een nieuw gemeentehuis. Nieuwbouw naast het huidige gemeentehuis heeft het voordeel dat publiek en personeel zo min mogelijk hinder ondervinden van de werkzaamheden. Er kan gewoon doorgewerkt worden tijdens de bouw. Een ander belangrijk argument om te kiezen voor nieuwbouw was dat er in geval van verbouw van het huidige gemeentehuis tijdelijke huisvesting moest komen. Gebleken is dat dit niet alleen een duurdere oplossing is maar ook meer overlast en onrust oplevert voor een relatief lange periode. Doorslaggevend was ook het gegeven dat nieuwbouw leidt tot lagere exploitatiekosten. Voordeel van een nieuw gebouw is bovendien dat de vormgeving en indeling exact afgestemd kan worden op de eisen die tegenwoordig gesteld worden aan efficiënte dienstverlening, arbeidsomstandigheden, logistiek, beheer en kwaliteit.

Tijdelijk
De nieuwbouw van het gemeentehuis is een gevolg van de herindeling Dalfsen-Nieuwleusen. In 2001 werden twee gemeentelijke organisaties direct onder één dak gebracht in het gemeentehuis van Dalfsen.Toen al was duidelijk dat het gebouw hier qua ruimte en indeling niet op berekend was. Ook voldoen de werkruimten niet aan de huidige eisen van kantoorefficiency en arbeidsomstandigheden.
Ten tijde van de herindeling hadden snelle integratie van de twee organisaties en efficiency echter een hogere prioriteit. Er is wel direct vastgesteld dat de huisvesting in de huidige vorm van tijdelijke aard zou zijn. Interne verbouwingen om het personeel gehuisvest te krijgen zijn daarom ook zoveel mogelijk met eenvoudige middelen gerealiseerd.

Voorbereiding
De voorbereidingen op de nieuwbouw van het gemeentehuis zijn inmiddels in volle gang. De gemeentelijke projectgroep gemeentehuis werkt op dit moment aan het Programma van Eisen. Hierin wordt aandacht besteed aan onderwerpen als benodigde vierkante meters, het dienstverleningsconcept, multifunctioneel gebruik, toegankelijkheid en technische eisen.
Over het multifunctioneel gebruik is inmiddels duidelijk dat de voorkeur uitgaat naar een zodanige inrichting dat ruimten voor meerdere interne doeleinden geschikt zijn. Te denken valt aan een combinatie van raads- en trouwzaal om zo een grote ruimte te kunnen creëren voor publieksactiviteiten. Medegebruik van het gemeentehuis door derden is om reden van kostenbesparing en beheer niet aan de orde. Ideeën over een film- of theaterzaal in het gemeentehuis zijn daarom losgelaten.

Ruimte zoeken
Tot aan het moment dat het nieuwe gemeentehuis in gebruik genomen kan worden, blijft het in de huidige huisvesting behoorlijk behelpen. Met uitzondering van de hal bij de hoofdingang is praktisch iedere vierkante meter van het gebouw in gebruik. In de afgelopen drie jaar zijn al diverse spreekkamers en bergruimten opgeofferd voor werkruimte.
Op korte termijn zal het ruimtegebrek nog nijpender worden, omdat de beroepskrachten van de brandweer ook onderdak moeten krijgen in het gemeentehuis. Dit organisatieonderdeel zetelt nu nog in het gemeentelijk servicepunt in Nieuwleusen. Ook voor het gebrek aan werkplekken op andere afdelingen moet nog een oplossing komen.

Voor de huisvesting van de vijf mensen van de brandweer zullen waarschijnlijk twee vergaderruimten opgeofferd worden. Daarnaast wordt bekeken of de inrichting van de huidige trouwzaal gecombineerd kan worden met het gebruik ervan als vergaderruimte. Om het hoofd te kunnen bieden aan het nijpende ruimtetekort ontwikkelt de gemeente momenteel plannen om ook binnen het voormalige bedrijfskantoor van Eshuis tijdelijk beperkte vergaderfaciliteiten te realiseren. De gemeente kocht dit pand vorig jaar juni aan.