Openbaar Ministerie

Arrondissementsparket Amsterdam, 4 februari 2004

Parket treft schikking met MCI

De officier van justitie van het arrondissementsparket Amsterdam heeft een schikking getroffen met Muiden Chemie International BV (MCI) in verband met een overtreding van het reglement 'Vervoer over land van gevaarlijke stoffen'.
Het bedrijf betaalt een boete van 13.000,-- euro en voldoet aan een aantal hierna te noemen voorwaarden.

De overtredingen zijn aan het licht gekomen toen het Afvalverwerkingsbedrijf Rijnmond (AVR), die het kruitafval van MCI altijd verwerkt en verbrand heeft, een partij kruitafval niet wilde accepteren omdat er naar hun mening te weinig water aan zou zijn toegevoegd om explosies te voorkomen. Bij nader onderzoek bleek dat MCI het betreffende kruitafval niet door TNO had laten classificeren doch gebruik maakte van een (oude) door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat uitgegeven classificatie. Hierdoor kon door het bevoegd gezag niet worden vastgesteld of de op de vervoersdocumenten vermelde classificatie correct was. Achteraf heeft MCI alsnog door TNO het kruitafval laten bemonsteren en een classificatie uit laten voeren waaruit bleek dat de op de vervoersdocumenten vermelde classificatie correct was.
Naar aanleiding van dit transport zijn eerdere transporten onderzocht en is gebleken dat MCI ook bij deze transporten genoemde wettelijke bepaling aangaande het vervoer van gevaarlijk afval heeft overtreden.

Daarnaast was op 20 augustus 2001 brand ontstaan op het terrein van MCI, waarbij circa 30 kartonnen drums met gebruikte plastic zakken met restanten van explosieve stoffen is verbrand.

De officier van justitie is overgegaan tot het aangaan van een schikking om de volgende redenen.

* Tijdens een rechtszitting kan aan een rechtspersoon ook alleen een geldboete worden opgelegd door de rechter. In deze zaak is niet een direct verantwoordelijk persoon aan te wijzen en is daarom alleen de rechtspersoon vervolgd. Door op deze wijze de zaak af te doen wordt de overtreder afdoende gestraft, terwijl een langdurige procedure wordt voorkomen. Daarnaast wordt de opsporingscapaciteit niet extra belast, maar kan elders ingezet worden voor de opsporing van nieuwe milieuovertredingen.

* Inmiddels is bekend geworden dat MCI gaat sluiten, zodat de preventieve werking van de straf slechts een beperkt effect zou hebben.

* Het bedrijf heeft inmiddels bindende afspraken gemaakt met betrekking tot de opslag en afvoer van gevaarlijk afval. Zo zal het bedrijf er zorg voor dragen dat telkens wanneer in de toekomst een partij kruitafval wordt afgevoerd of vervoerd, daarvan 24 uur van tevoren de Inspectie Verkeer en Waterstaat wordt ingelicht, zodat de transporten tevoren kunnen worden gecontroleerd. Ook is inmiddels nagenoeg de gehele voorraad kruitafval - na te zijn bemonsterd door TNO - volgens de regels afgevoerd. Op verzoek van MCI is het kruitafval door TNO opnieuw geclassificeerd en het bedrijf heeft inmiddels een methode ingevoerd waardoor het bevoegd gezag vooraf en tijdens het transport de juiste classificatie, zoals vermeld op de vervoersdocumenten, kan controleren. Op deze wijze wordt bereikt dat in de toekomst dit afval op een zodanige wijze wordt getransporteerd dat het voor een ieder veilig is.

Het onderzoek is gedaan door de nieuwe, landelijke opsporingsdienst van het Ministerie van VROM, de VROM-inlichtingen en opsporingsdienst. Het onderzoek naar de brand is gedaan door de politie Muiden.