Gemeente Brunssum

Schutterspark wordt familiepark Voorzieningen voor gehandicapten in 2004 aangepast
Subsidie van 600.000 euro voor meer bewegen Startschot voor Op den Tricht
Emma Schoenfabriek tijdelijk terug in Brunssum Vreemdelingendienst vanaf 1 januari 2004 gesloten
Maandelijkse sirenetest weer ingevoerd Brunssum pakt taalachterstand bij kinderen aan
Jeugdproblematiek: ben er zo vroeg mogelijk bij! Gemeente pakt overlast aan
Wijkatlas 2003 op internet Brunssums project krijgt Tom Sebastiaan Gans Prijs
Koopzondagen 2003 Raadsvergadering op 3 februari 2004 Alles wat u wilde weten over Brunssum Brunssum presenteert Programmabegroting 2004
Evenementenkalender 2004 Overlast van steenmarters? Meld het bij de gemeente!
Weekmarkt Laat uw stem horen via het referendum Spreekuren wethouders
VEILIGHEID: STEDELIJKE VERNIEUWING IN BRUNSSUM: Schadelijke stoffen na brand Hoogste punt bereikt! U vindt veilig wonen belangrijk? Sloop Heufke gestart Brunssum wordt veiliger 250 zorgwoningen in Brunssum Gemeente Brunssum gaat strenger handhaven Stedelijke vernieuwing in Brunssum-Noord
Spreekuur maatschappelijk werk en politie in Egge Bouw zorgcomplex Emma gestart
Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord
MILIEU: VERKEER/VERVOER:
Scheiden van afval? Goed voor uw beurs! Extra snelheidscontroles in Brunssum
Inleveren asbest Verkeersspreekuur
Papier ophalen
SOCIALE ZAKEN EN ZORG: BOUWEN IN BRUNSSUM:
Vraag tijdig de nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aan! Hou rekening met het Bouwstoffenbesluit
Informatiepunt voor huursubsidie Vergadering commissie Ruimtelijke Kwaliteit
Voor hulp bij welzijn, wonen en zorg: WWZ Kompas Nieuwe Woningwet Bouwen zonder vergunning?
DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK: Is mijn aan- of uitbouw vergunningsplichtig?
Nieuwe raadsgriffier De behandeling van uw aanvraag bouwvergunning Dualisme in de gemeentepolitiek Commissie bewaakt het 'gezicht van Brunssum'
Inspreekuur voor burgers Vul uw bouwaanvraag goed in!
---

Met 'Piramide' werken kinderen spelenderwijs aan woordenschat Brunssum pakt dreigende taalachterstand bij jonge kinderen aan

Taal leren, dat weet iedereen, moet je op zo vroeg mogelijke leeftijd doen. Want jonge kinderen leren nieuwe woorden en nieuwe begrippen zoals een spons water opzuigt. Met die wetenschap in het achterhoofd is de gemeente Brunssum drie jaar geleden begonnen met een gestructureerde begeleiding van peuters waarvoor taalachterstand dreigt. Voor- en Vroegtijdse Educatie (VVE) heet die aanpak. In januari 2004 werd een nieuw VVE-project met succes afgesloten: 25 leidsters en leerkrachten van Brunssumse peuterspeelzalen en basisscholen hebben met succes een cursus afgelegd voor het omgaan met het lesmateriaal Piramide. Dit lesmateriaal is bedoeld om leerlingen, waarvoor taalachterstand dreigt, spelenderwijs taal te laten ontdekken.

De gemeente Brunssum investeert al een aantal jaren fors in het terugdringen van leerachterstanden in het Brunssumse basis- en voortgezet onderwijs. Leerlingen met een leerachterstand lopen immers een groter risico op het niet afmaken van de school, waardoor ze minder kansen hebben op de arbeidsmarkt en op een goede aansluiting met de maatschappij. Wie nú investeert in de begeleiding van leerlingen met leerproblemen, pakt de maatschappelijke problemen van de toekomst aan. Jaarlijks gaat er daarom in het bestrijden van onderwijsachterstanden in Brunssum, waaronder de VVE-aanpak, zo'n 300.000 euro om. De gemeente betaalt eenderde van deze kosten, het Rijk de rest.

Piramide
Onderdeel van die achterstandenaanpak is de introductie van het leerpakket Piramide op 4 Brunssumse basisscholen en peuterspeelzalen. Piramide is een leermethode waarbij kinderen gestimuleerd worden om hun woordenschat uit te breiden. Dat gebeurt niet op schoolse wijze, maar spelenderwijs. Het belangrijkste doel van Piramide is kinderen aan het praten krijgen. Daartoe worden bijvoorbeeld in de klas alledaagse situaties nagebootst (winkelen, koken) en worden kinderen uitgelokt om de handelingen die ze verrichten te benoemen en toe te lichten.
De lesmethode wordt ingezet voor leerlingen in de leeftijd van 3, 4 en 5 jaar (hoogste groep van peuterspeelzaal, eerste twee groepen van de basisschool), en dan vooral voor kinderen waarvoor taalachterstand dreigt - dus kinderen uit sociaal zwakkere milieus. Piramide draait op de volgende basisscholen en peuterspeelzalen: Dol-Fijn met peuterspeelzaal Pimpeloentje, Tarcisius met peuterspeelzaal Pimpeloentje, Titus Brandsma met peuterspeelzaal Pukkio, en St. Jozef met de Hummelhoek.

Uitreiking
De 25 Brunssumse leidsters en leerkrachten die met succes de twee jaar durende Piramidecursus hebben afgerond, ontvingen op woensdag 21 januari uit handen van wethouder Klaas Overdijk van de gemeente Brunssum een certificaat. Scholen waar gecertificeerde Piramide-leidsters en -leerkrachten werken, mogen zich 'Piramidescholen' noemen.

---

Wethouder Akkermans: "Woningen die tegemoet komen aan de behoefte van onze burgers"
Startschot voor Op den Tricht

Op woensdag 14 december ondertekenden wethouder D. Akkermans en directeur P. Slabbers van AM Wonen Zuid een samenwerkingsovereenkomst voor de bouw van 69 woningen op het voormalige fabrieksterrein van Quality Bakers. In het plan, 'Op den Tricht' geheten, zijn ook 22 woningen voor zogenaamde 'starters' opgenomen. Met de bouw van de eerste woningen zal in de tweede helft van 2004 worden gestart. Oplevering is in de loop van 2005.

Het terrein is gelegen in de wijk 'Op de Vos', tussen de Maastrichterstraat, Lambertusstraat, Marebosjesweg en de Vogelwikke. Het wordt een verkeersluwe wijk met een groen plein in het hart. Bij de ontwikkeling van het plan is naast het uitgangspunt betaalbare woningen te realiseren voor starters, de tweede opgave de nieuwe wijk levensloopbestendig te maken. De 69 woningen zijn dan ook onderverdeeld in vijf verschillende woningtypes, waardoor de wijk een gevarieerd karakter krijgt. Naast de 22 betaalbare woningen, worden ook woningen in het hogere prijssegment aangeboden.

Ambitie
Bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst benadrukte wethouder Akkermans dat de bouw van Op den Tricht past in het gemeentelijk beleid om een prettig woonklimaat in Brunssum te creëren: "We zijn op vele plaatsen in Brunssum bezig met projecten op het gebied van nieuwbouw en renovatie van bestaande bouw. Die bouwputten zullen de komende jaren nog toenemen. Want de gemeente investeert, samen met derden, in woonvoorzieningen die tegemoet komen aan de behoefte van onze burgers: woningen voor jong en oud, woningen in een goede, groene en veilige omgeving, woningen die het comfort en de faciliteiten bieden waar mensen vandaag, en morgen en overmorgen, om vragen. Het project Op den Tricht is een stap vooruit in onze ambitie om van Brunssum weer de parel van deze streek te maken."

op den tricht.jpg (162973 bytes)

Een impressie van de nieuwbouwwijk Op den Tricht.
---

Voorzieningen voor gehandicapten in 2004 aangepast

"Brunssum kiest voor evenwichtig en betaalbaar pakket"

Met ingang van het nieuwe jaar zijn de voorzieningen voor gehandicapten aangepast. In de praktijk betekent dit dat de gemeente een aantal woon- en vervoersvoorzieningen niet meer, of tot minder hoge bedragen, zal vergoeden. De gemeente is tot deze maatregelen gedwongen omdat de kosten van de vergoedingen voor gehandicaptenvoorzieningen sterk zijn gestegen en in de toekomst nog verder zullen stijgen. Om de voorzieningen betaalbaar te houden, en ook op de langere termijn toegankelijk te houden voor de hulpbehoevenden, is besloten om de vergoedingen aan te passen. Overigens staat Brunssum niet alleen in deze stap: alle gemeenten in Parkstad Limburg hebben met ingang van 1 januari 2004 hun 'Verordening voorzieningen gehandicapten' moeten aanpassen.

Toch heeft de gemeente Brunssum de gevolgen voor mensen met een handicap zoveel mogelijk proberen te beperken. Zo zullen de meeste Wvg'ers in 2004 niet meer geld kwijt zijn aan ReisNet.

De Wvg
Sinds 1994 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). De Wvg is bedoeld om mensen met een lichamelijke handicap of een chronische of langdurige ziekte bepaalde hulpmiddelen of vergoedingen te verstrekken, zodat zij zo goed mogelijk zelfstandig kunnen leven. Bijvoorbeeld een rolstoel, een traplift of een aangepaste badkamer of keuken. Ook vergoedt de Wvg aangepast vervoer: een scootmobiel, bijvoorbeeld, of ReisNet. Wethouder Klaas Overdijk van Brunssum, met in zijn portefeuille onder meer de Wvg: "De afgelopen jaren zijn de kosten voor de uitvoering van de Wvg flink gestegen - en dat zullen ze blijven doen. Het grote probleem in Brunssum -en in deze hele regio- is de vergrijzing en de ontgroening van de bevolking: het aantal ouderen stijgt, het aantal jongeren daalt. En we weten allemaal dat met ouderdom de gebreken komen. Dat betekent dat steeds meer mensen een beroep doen, vanwege die lichamelijke gebreken, op de Wvg."
"De afgelopen jaren is Brunssum geconfronteerd met fikse overschrijdingen van het Wvg-budget. En we kunnen een euro maar één keer uitgeven. Dus elke euro die naar de Wvg gaat, gaat uiteindelijk ten koste van andere projecten. Bijvoorbeeld aanpak van problemen in de wijk, jeugdproblematiek, sociaal-cultureel werk... Vandaar dat college en raad hebben gezegd: wij willen komen tot een voorzieningensysteem voor gehandicapten dat a) betaalbaar blijft; b) garandeert dat ook in de toekomst hulpbehoevenden geholpen kunnen blijven worden."

Ook goed nieuws
Het is geen gemakkelijke discussie in het college en de raad geweest, zegt Overdijk. "Velen, waaronder ikzelf, hebben het er moeilijk mee dat je voorzieningen voor gehandicapten versobert." Maar, zo benadrukt hij, het is wél op een verantwoorde wijze gebeurd. "We hebben de aanpassingen gedaan daar waar het de minste financiële pijn doet. Voorzieningen die we bijvoorbeeld niet meer vergoeden, zijn voorzieningen die algemeen verkrijgbaar zijn. Eenhendelmengkranen of verhoogde toiletpotten worden niet meer specifiek voor gehandicapten geproduceerd, maar liggen voor eenieder te koop bij de Gamma of de Praxis. Zoiets vergoeden we dan niet meer. En daarnaast: we hebben óók de ruimte gevonden om sommige vergoedingen wel te verhogen. De tegemoetkoming in de verhuiskosten was sinds 1994 niet meer aangepast. Hebben we nu wel gedaan door er een inflatiecorrectie over de afgelopen tien jaar bovenop te zetten. Dus er is ook goed nieuws."

ReisNet
Dat goede nieuws geldt ook voor de oplossing die is gevonden voor ReisNet. "ReisNet is jarenlang een molensteen om onze nek geweest," aldus de wethouder. "Elk jaar moest er tonnen aan worden bijgelegd, over 2003 zelfs een bedrag van 210.000 euro. Geld dat we heel goed voor andere zaken in Brunssum kunnen gebruiken. Vanaf 2004 gaan we het anders doen - en gelukkig niet ten koste van de mensen die vanuit de Wvg recht hebben op ReisNet-vervoer."

De oplossing bestaat uit het duurder maken van ReisNet voor de gewone openbaar vervoer (OV)-reiziger. Die betaalt straks 1,25 euro per gereisde zone (plus 1,25 euro opstaptarief). Dat is hoger dan het 'gewone' OV-tarief voor streekvervoer maar, zo benadrukt de wethouder, voor dat geld krijgt de reiziger wél extra service, namelijk vervoer van deur tot deur.
En de Wvg-cliënt? Die betaalt straks slechts 41 eurocent per zone (plus 41 eurocent opstaptarief). Vergeleken met de Wvg-vergoeding die de gebruiker van ReisNet in 2003 ontving, is dat een zeer aantrekkelijk tarief. "We hebben het uitgerekend, " zegt Overdijk, "Al bij een beperkt gebruik van ReisNet -zeg één keer per week van Brunssum naar Heerlen- hou je er, vergeleken met het oude systeem, geld aan over."
En er is nog meer goed nieuws: op verzoek van de gemeenteraad komt er in 2004 ook een aangepast ReisNet-tarief voor mensen van 65 jaar en ouder: zij betalen niet het volle tarief van 1,25 euro, maar slechts 85 eurocent. Overdijk: "En om misverstanden te voorkomen: uiteraard betalen de 65-plussers die recht hebben op ReisNet-vergoeding vanuit de Wvg slechts 41 cent."

Keuzes maken
Overdijk: "Ik realiseer me dat in de nieuwe situatie bepaalde mensen minder Wvg-vergoedingen zullen krijgen. Maar de realiteit is dat het aantal zorg- en hulpbehoevenden in onze samenleving snel toeneemt en dat het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is om die groeiende groep een evenwichtig en betaalbaar pakket aan voorzieningen te kunnen aanbieden. Dat betekent keuzes maken. Ik denk dat Brunssum heeft gekozen voor een duurzame oplossing, waarin we de verantwoordelijkheden op een fatsoenlijke wijze delen. Ik denk dat we, met de middelen die we hebben, hebben gekozen voor het beste dat op dit moment haalbaar is. En dat beste is: een beetje minder voorzieningen waar dat kan, en behoud van die voorzieningen waar dat hard nodig is."

reisnet3.jpg (320479 bytes)

In 2004 komt er een aangepast ReisNet-tarief voor mensen van 65 jaar en ouder: zij betalen niet het volle tarief van 1,25 euro, maar slechts 85 eurocent. Overdijk: "En om misverstanden te voorkomen: uiteraard betalen de 65-plussers die recht hebben op ReisNet-vergoeding vanuit de Wvg slechts 41 cent."
---

Vreemdelingendienst vanaf 1 januari 2004 gesloten

Op 1 januari 2004 zullen de taken van de vreemdelingendienst worden overgedragen aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en aan de gemeente. De bureaus van de vreemdelingendienst te Heerlen, Kerkrade, Maastricht en Sittard zijn vanaf deze datum gesloten.

Bij de gemeente kan men alleen terecht voor de aanvraag om een verblijfsvergunning regulier en voor een aanvraag tot het wijzigen van de beperking van een verblijfsvergunning voor regulier voor bepaalde tijd.

Toekomstige inwoners afkomstig uit het buitenland van de gemeenten Brunssum, Gulpen-Wittem, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Onderbanken, Simpelveld, Vaals en Voerendaal moeten bovengenoemde aanvragen centraal bij de gemeente Heerlen indienen. .
Hiertoe kan men van maandag t/m donderdag tussen 15.00 en 16.00 uur telefonisch een afspraak maken. Dit kan via telefoonnummer 045-5604423.

Voor alle overige aanvragen (zoals het verlengen van de geldigheidsduur van een verblijfsvergunning, het aanvragen van een verblijfsvergunning regulier voor onbepaalde tijd, het verlengen van een reisvisum en de afgifte van een terugkeervisum) dient men telefonisch contact op te nemen met de IND via nummer 0900-1234561 (EUR 0,10 p/m.)

---

Schutterspark wordt familiepark

Het Schutterspark wordt in de komende twee jaar opgewaardeerd tot een familiepark. Twee Limburgse ondernemers zijn bereid om in de komende vier jaar bijna twee miljoen euro te investeren in het Schutterspark. Met deze investering willen zij van het Schutterspark het grootste familie-recreatiegebied in de Euregio maken. De gemeente heeft positief gereageerd op de plannen voor laagdrempelige recreatie- en horecavoorzieningen omdat daarmee de oude functie van het Schutterspark in ere wordt hersteld: een park voor Brunssum en Brunssumers van alle leeftijden.

Het Schutterspark bestaat uit een groot natuurgebied (bos) en diverse recreatieve voorzieningen, waaronder het Schuttershuuske, een speeltuin, een kinderboerderij en een roeivijver met ligweide. De gemeente heeft zich ten doel gesteld om het park recreatief en toeristisch weer nieuw leven in te blazen, met behoud van de landschappelijke en ecologische waarden van het gebied. Twee Limburgse ondernemers hebben nu plannen aan de gemeente gepresenteerd om te investeren in de herontwikkeling van het recreatieve gedeelte van het Schutterspark. Het Schutterspark krijgt in deze plannen de naam van Family Fun Center.

Betaalbare prijzen
De ondernemers hebben het voornemen om het Schuttershuuske, de roeivijver, de speeltuin, en de pompgebouwen te gaan exploiteren. De huidige voorzieningen worden grondig opgeknapt en omgebouwd zodat het recreatieve en speelvoorzieningen worden met een eigentijdse uitstraling en betaalbare prijzen.

Schuttershuuske
Het Schuttershuuske wordt een volwaardige horeca-voorziening die zich richt op een groot publiek en waar tegen lage prijzen gezinnen kunnen lunchen, dineren of gewoon iets kunnen drinken.

Speeltuinen
De huidige speeltuin wordt verplaatst naar het terrein rondom de pompgebouwen en uitgebreid met nieuwe toestellen. De nieuwe speeltuin biedt onder meer schommels, glijbanen, klimrekken, een pierebadje met speelelementen, een zandbak en een minicar autobaantje.

In de pompgebouwen zelf komt een overdekte speeltuin, verdeeld over drie gebouwen. Hier kunnen kinderen tot 14 jaar terecht voor vele vormen van amusement en ontspanning (mini bowling, luchtkussens, glijbanen, doolhof, kronkeltorens) en is er voor jong en oud een cafetaria met binnenterras. Voor de allerkleinsten is er een aparte binnenspeeltuin met aangepaste spel- en speelvoorzieningen. In een vierde gebouw wordt tenslotte een multifunctioneel centrum ingericht waar kinderfeestjes en kindertheater plaats kunnen vinden. Het gehele pompgebouwencomplex wordt aan de buitenzijde opgeknapt "in de oude stijl" en door veranda's met elkaar verbonden.

Roeivijver
Op de roeivijver kan in het hoogseizoen met huurbootjes gevaren worden. Aan de oever kunnen bezoekers terecht op een terras waar eenvoudige versnaperingen (koffie, fris, ijs) verkrijgbaar zullen zijn.
Tenslotte willen beide ondernemers in het deel van het Schutterspark waar vroeger de speeltuin lag, toeristische verblijfsaccommodaties bouwen.

Planning
De nieuwe exploitanten willen op 30 april 2004 van start gaan. Op die datum zal dan het vernieuwde Schuttershuuske en de openluchtspeeltuin opengaan. In verschillende fases zullen dan achtereenvolgens de roeivijver (2004), de pompgebouwen (2005), het multifunctioneel centrum (2006) en de chalets (2007) aangepakt en/of gerealiseerd worden. In totaal willen de beide ondernemers circa 1,9 miljoen euro investeren in de kwaliteitsimpuls voor het Schutterspark. Zij verwachten daarbij op de langere termijn (2008) maximaal 200.000 bezoekers per jaar te trekken.

Aangezien de plannen van beide ondernemers passen in de visie die de gemeenteraad van Brunssum voor het Schutterspark heeft vastgesteld, heeft de gemeente positief gereageerd op de investerings- en exploitatieplannen. In de visie van de gemeente dient het Schutterspark immers een kwalitatief goed natuur- en recreatiegebied te worden, op de allereerste plaats voor de inwoners van Brunssum, maar met een regionale uitstraling. Belangrijkste voorwaarde is dat het park, ondanks de vereiste investeringen, vrij toegankelijk blijft voor alle Brunssumse gezinnen. De nieuwe exploitanten benadrukken in hun plannen ook de betaalbaarheid van de voorzieningen. Zo zal voor de inwoners van de nabijgelegen wijk een forse reductie gaan gelden op de toegangsprijs voor de openlucht-speeltuin.

De gemeente blijft eigenaar van het Schutterspark. De voorzieningen zullen aan de nieuwe exploitanten in beheer en exploitatie gegeven worden. De kinderboerderij blijft vooralsnog in eigendom en beheer van de gemeente.

Een groene woonomgeving
In de afgelopen weken en maanden is de gemeente vaker verweten onvoldoende oog te hebben voor de toekomst van het Schutterspark. De gemeente heeft al die tijd geïnvesteerd in veelvuldig overleg met diverse partijen, waarbij het vinden van een langdurige, kwalitatieve oplossing centraal stond. Dankzij de samenwerking met andere partijen wordt er straks fors geïnvesteerd in het opknappen en uitbreiden van de voorzieningen, en behoudt Brunssum een mooi natuur- en recreatiegebied, bedoeld voor álle Brunssumers, van jong tot oud, en voor de inwoners van de Euregio.

---

Subsidie van 600.000 euro voor meer bewegen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de gemeente Brunssum, als centrumgemeente van Brunssum, Onderbanken en Simpelveld, een subsidie van 611.468 euro toegekend om het bewegen en sporten in die gemeenten te stimuleren. Daarbij gaat het in het bijzonder om de doelgroepen jongeren, ouderen en gehandicapten. Met dat geld willen de drie gemeenten nieuwe sport- en bewegingsinitiatieven ontwikkelen, samen met wijkteams, sportverenigingen en scholen. De subsidie heeft betrekking op de jaren 2004-2009.

De gemeenten willen de subsidie gebruiken voor een groot aantal sportprojecten.

Sportprojecten

- het inrichten van een sportserviceloket. Dit wordt één centraal loket waar de inwoners van Brunssum, Onderbanken en Simpelveld terecht kunnen met alle vragen op het gebied van sport. De medewerkers van het loket geven voorlichting en verwijzen desgevraagd door. Het loket is bereikbaar via een fysieke balie, een eigen telefoonnummer en een eigen website. De medewerkers zullen verder een sportvrijwilligersbank beheren en cursussen aanbieden aan verenigingen en vrijwilligers.


- het stimuleren van beweging en sport bij ouderen. Alle inwoners van Brunssum, Onderbanken en Simpelveld van 55 jaar en ouder zullen benaderd worden voor een onderzoek naar leef- en bewegingsgewoontes. Mensen die meedoen en waarvan blijkt dat ze onvoldoende bewegen, worden vervolgens gevraagd aan te geven in welke takken van sport of actieve recreatie ze graag iets zouden willen ondernemen. Op basis van die behoefte ontwikkelt de gemeente een aantal sportprojecten (bijvoorbeeld georganiseerd wandelen, fietsen of zwemmen).


- het stimuleren van beweging en sport bij jongeren. Lagere scholen kunnen gebruik maken van de diensten van een bewegingsconsulent. Deze consulent kan, samen met de leerkrachten, het gymonderwijs verbeteren (bijvoorbeeld door het introduceren van nieuwe sporten en spelen). Wijkteams, scholen of verenigingen die activiteiten (wijktoernooien, zeskampen) in de eigen buurt willen organiseren, kunnen daarbij ondersteuning krijgen van de gemeente. Zo schaft de gemeente sportpakketten aan die ingezet kunnen worden tijdens evenementen, zoals streettennis of streetvoetbal.


- het stimuleren van beweging en sport bij gehandicapten. Hiervoor zullen nog voorstellen worden uitgewerkt.

Bij de voorbereiding en uitvoering van deze projecten zal nauw samengewerkt worden met Pro Regio Sport Landgraaf.

Sport voor iedereen
De rijksoverheid introduceerde in 1999 de breedtesportimpulsregeling: een subsidie voor gemeenten om nieuwe sportprojecten mogelijk te maken. Het idee achter deze subsidieregeling is simpel: Nederlanders bewegen te weinig, terwijl sporten toch zo vele voordelen heeft. Sport is niet alleen gezond, het is ook leuk om te doen. En sport heeft ook een belangrijk maatschappelijk effect: het brengt mensen bij elkaar en is daarmee een sociaal bindmiddel.

Wethouder Jan Steiner van Brunssum: "Onderzoek van de GGD laat zien dat de gezondheid van de Brunssumer slechter is dan het landelijk gemiddelde. Het college van B&W heeft naar aanleiding daarvan besloten dat we de mensen willen stimuleren om meer te bewegen en te sporten. De breedtesportimpulsregeling is een uitgelezen kans om in Brunssum een groot aantal aansprekende sportprojecten van de grond te krijgen." Belangrijk hierin, zo benadrukt de wethouder, zijn de doelgroepen jongeren, ouderen en gehandicapten. "Jongeren omdat jong geleerd nou eenmaal oud gedaan is. Ouderen omdat goed bewegen bijdraagt aan een gezonde oude dag waarin mensen langer zelfstandig kunnen wonen en leven. En gehandicapten omdat ze via sport op een speelse en natuurlijke wijze kunnen meedoen in onze samenleving. We willen dat al deze mensen weer lol krijgen in bewegen, dat ze kennismaken met het leuke van sport. We willen dat sport iets wordt van iedereen, en niet alleen van toppers."

---

Gemeenteraad gaat akkoord met Milieubeleidsprogramma: Gemeente pakt overlast aan

Volendam. Enschede. Maastricht. In de afgelopen jaren zijn we in Nederland diverse keren opgeschrikt door ongelukken die mensenlevens hebben gekost. Ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden, ongelukken die geleid hebben tot gevoelens van onveiligheid. De gemeente Brunssum is bezig met diverse initiatieven om te voorkomen dat dergelijke ongelukken zich ook hier voordoen.

Zo wordt op dit moment gewerkt aan betere samenwerking tussen politie, woningcorporaties, maatschappelijke werk, wijkteams en onderwijs om bedreigende situaties in Brunssum op te sporen en aan te pakken: in het verkeer, in de horeca, op de school van uw kinderen, bij u in de straat. Een ander voorbeeld is het gloednieuwe milieubeleidsprogramma van de gemeente: op dinsdag 28 oktober werd dit door de gemeenteraad vastgesteld. Heel belangrijk in dit programma is een professionelere handhaving op milieugebied, waardoor overlast wordt teruggedrongen en de veiligheid en leefbaarheid van wonen en werken in Brunssum wordt gegarandeerd.

Toezicht
Wie milieu zegt, denkt in eerste instantie aan natuurschoon, aan schoon water en schone lucht. Maar milieu is meer. De afdeling Milieu van de gemeente Brunssum houdt zich bijvoorbeeld ook bezig met geluidsoverlast (verkeer, bedrijven, horeca). Met bodemkwaliteit. En met toezicht op bedrijven of ze wel volgens de milieuregels werken. In de komende jaren gaat de afdeling Milieu veel strenger controleren, zo staat in het milieubeleidsprogramma. Niet alleen zullen bedrijven vaker worden bezocht, ook gaat de gemeente strenger controleren. Momenteel is er extra aandacht van de gemeente, samen met politie, voor het overschrijden van geluidsgrenzen, onder meer door de horeca. Ook volgend jaar zullen dergelijke geluidscontroles regelmatig plaatsvinden, met nog eens extra controles in de zomer. Bij deze horecabezoeken zal de afdeling Milieu overigens veelvuldig samenwerken met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht en met de brandweer, die toeziet op brandveiligheidsmaatregelen. Zo wordt niet alleen overlast aangepakt, maar werkt de gemeente ook aan betere veiligheid voor het uitgaanspubliek.

Samenspraak
Overigens is er in het Milieubeleidsprogramma niet alleen aandacht voor toezicht en handhaving, maar ook voor het stimuleren van een veilige, schone leefomgeving door het adviseren van bedrijven over 'milieuverantwoord ondernemen'. Dat betekent dat samen met de bedrijven wordt gekeken hoe door milieumaatregelen het milieu gespaard kan blijven. Dat kan bijvoorbeeld door zorgvuldig om te gaan met afvalstromen. Voor bedrijven kan het overigens óók om bedrijfseconomische redenen interessant zijn om te investeren in milieumaatregelen: maatregelen waarmee bijvoorbeeld bespaard kan worden op de inkoop van grondstoffen en op het gebruik van energie kunnen een bedrijf jaarlijks heel wat geld schelen. De afdeling Milieu van de gemeente wil bedrijven graag behulpzaam zijn bij het bedenken en doorvoeren van geldbesparende, milieuvriendelijke ideeën.

Klankbordgroep
Belangrijk is dat u, als inwoner van Brunssum, ook mérkt dat er verbetering is. Dat de gemeente uw veiligheid en de leefbaarheid van uw woonomgeving serieus neemt. Vandaar dat de gemeente de burgers ook wil betrekken bij het bestrijden van overlast. Zo zal er in de loop van volgend jaar een speciale klankbordgroep worden ingericht. In die klankbordgroep zullen, naast ambtenaren van de gemeente en leden van wijkteams, ook burgers zitting kunnen nemen. De klankbordgroep zal in samenspraak bepalen waar knelpunten in Brunssum zijn: waar is extra handhaving en toezicht nodig, wat moet er gebeuren, en wíe moet dat vervolgens doen (gemeente, politie, de burger zelf)? Zo pakt de gemeente ook de problemen aan die ú ervaart.

Een veilig en leefbaar Brunssum begint bij het naleven van regels. Want wie regels overtreedt, bezorgt anderen overlast. Het Milieubeleidsprogramma is een afspraak tussen het gemeentebestuur van Brunssum en u, als inwoner, dat er in Brunssum serieus werk wordt gemaakt van de aanpak van overlast.

---

Emma Schoenfabriek tijdelijk terug in Brunssum

De voormalige Emma Schoenfabriek aan de Horizonstraat in Treebeek wordt eind dit jaar weer in gebruik genomen. Licom heeft besloten om de productie van werkschoenen en -laarzen in Brunssum op te starten nadat de fabriek in Kerkrade op maandag 20 oktober afbrandde. Het gaat om een tijdelijke verhuizing. Zodra de fabriek van Licom herbouwd is, zal de productie van Emma Schoenen weer terug naar Kerkrade worden verplaatst. Naar verwachting is dit over één à anderhalf jaar het geval.

Met de gemeente Brunssum heeft Licom inmiddels de afspraak gemaakt dat op de locatie Treebeek gewerkt zal worden volgens de bestaande milieuvergunning. Dat betekent dat overlast voor omwonenden tot een minimum beperkt zal zijn.

De Emma Schoenfabriek was tot mei 2003 in gebruik, waarna Licom de productie van werkschoenen en werklaarzen overhevelde naar Kerkrade. In de fabriek aan de Horizonstraat zijn, op tijdelijke basis, ruim honderd medewerkers weer aan de slag gegaan.

---

JOIN brengt jong en oud samen
Brunssums project krijgt Tom Sebastiaan Gans Prijs 2003

Op woensdag 3 december 2003 werd de prestigieuze Tom Sebastiaan Gans Prijs 2003 uitgereikt aan het Brunssumse project JOIN. JOIN (Jong en Oud Interactief) is een project dat zich richt op het kweken van wederzijds begrip tussen jong en oud. Bij de uitreiking waren ook de gouverneur van Limburg, de heer B. Baron van Voorst tot Voorst, en de burgemeester van Brunssum, de heer C. Brocken, aanwezig. Verder was het gemeentebestuur van Brunssum vertegenwoordigd door de wethouders Klaas Overdijk en Goof Janssen. De prijsuitreiking werd bijgewoond door circa driehonderd genodigden en geïnteresseerden.

De Tom Sebastiaan Gans Prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich "verdienstelijk heeft gemaakt bij de aanpak van een actueel maatschappelijk probleem" in Nederland. De prijs bestaat uit een bedrag van 12.500 euro en een beeldje, ontworpen door Jits Bakker.
Tijdens de prijsuitreiking werd ook een boekje over het Brunssumse JOIN-project gepresenteerd: 'Hangouderen en Zeerouderen: hoe Brunssum de generatiekloof dicht'.

JOIN
JOIN is twee jaar geleden in Brunssum ontstaan om overlast en conflicten tussen jongeren en ouderen te voorkomen en bestrijden. De filosofie achter JOIN is betrekkelijk simpel: breng jong en oud bij elkaar, laat ze met elkaar praten en naar elkaar luisteren. Op die manier ontstaat er begrip en ruimte voor elkaar leef- en belevingswereld

Omdat jongeren en ouderen elkaar niet vaak vanzelf ontmoeten, worden vanuit JOIN dergelijke momenten dan ook georganiseerd. Een voorbeeld zijn de schoolprojecten. Ouderen bezoeken de scholen en vertellen over hún jeugd, en over de waarden en normen waarmee zij zijn opgegroeid. En jongeren laten, via onderwijsthema's, ouderen kennismaken met de wereld waarin zij opgroeien - de wereld van internet, mode, en uitgaan.
Andere voorbeelden zijn bezoeken van ouderen aan jongerencentra, en excursies van jongeren aan steunpunten voor ouderen. Al deze acties worden georganiseerd vanuit welzijnswerk. De aansturing gebeurt door JOIN, waarin vele instanties samenwerken: welzijnswerk, ouderenwelzijn, jongerenwerk, politie, woningcorporaties en gemeente.

overdijk.jpg (76522 bytes) Wethouder Overdijk over het project JOIN: "Jong en oud. Ze maken deel uit van dezelfde samenleving. Ze wonen in dezelfde straat. JOIN helpt ze om die straat met elkaar te delen, met respect voor de leef- en belevingswereld van die ander."
---

Mijlpaal in bouw Brede Maatschappelijke Voorziening in Brunssum-Oost Hoogste punt bereikt!

De bouw van de Brede Maatschappelijke Voorziening in Brunssum-Oost heeft het hoogste punt bereikt. Op vrijdag 14 november 2003 is die mijlpaal gevierd met een bijeenkomst op de bouwplaats.
De bouw van de Brede Maatschappelijke Voorziening in Brunssum-Oost verloopt voorspoedig. In de eerste maanden van 2003 is begonnen met de bouw, de oplevering is voorzien voor april 2004. De Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) is een plek waar voorzieningen voor onderwijs, kinderopvang, maatschappelijk werk en sport worden ondergebracht. In Brunssum-Oost komt de BMV aan De Insel, tussen het Atrium en de sportvelden van SV Brunssum. Het gebouw heeft straks een vloeroppervlakte van circa 3.800 vierkante meter.

Nieuwe basisschool
De Brede Maatschappelijke Voorziening in Brunssum-Oost zal straks, vanaf 2004, onderdak bieden aan een basisschool. Die basisschool zal gevormd worden uit de huidige basisschool Dol-Fijn en een deel van de basisschool St. Jozef (namelijk de voormalige Tarcisiusschool). Verder vinden ook andere instanties onderdak bij de BMV, zoals kinderopvang (voor vier groepen) en een peuterspeelzaal (voor twee groepen). Er komt ook een gymzaal, een handvaardigheidsruimte, een wijksteunpunt en een ouderensteunpunt. Voor jongeren komt er een aparte ruimte (op speciaal verzoek van de buurt en de gebruikers). Tenslotte beschikt de BMV ook over een kantine.

Al die instanties krijgen in de BMV hun eigen ruimten maar -en dat is het grote voordeel van de gezamenlijke locatie- ze maken ook gebruik van algemene voorzieningen. Een paar voorbeelden. Zo zouden de peuterspeelzaal en de kinderopvang gebruik kunnen maken van het speellokaal van de basisschool. Buiten schooltijden zou dat speellokaal gebruikt kunnen worden door anderen. Sportclubs, bijvoorbeeld, of een (ouderen) gymclub, of als plek waar zwangerschapsgymnastiek wordt georganiseerd. De BMV wordt dus méér dan een plek voor allerlei instanties. Het wordt een plek waar iedereen in Brunssum-Oost straks terecht kan. Een plek met een duidelijke zorg- en buurtfunctie. Een plek dus voor jong en oud, voor sport en welzijn, voor hulp en educatie, voor een avondje uit of een dagje ontspannen.

Internet
Wie alvast een goede indruk wilt krijgen van de Brede Maatschappelijke Voorziening in Brunssum-Oost kan een kijkje nemen op de eigen website, www.bmv-oost.tk. Daar kunt u gewone tekeningen en 3-D tekeningen opvragen, een 3-D animatie bekijken, en aan de hand van een maquette zien waar en hoe het nieuwe gebouw komt te liggen. Ook verschaft de website informatie over de gebruikers en welke ruimte zij straks krijgen. Tenslotte vindt u op de site ook nog een serie bouwfoto's die het verloop van de bouw laten zien.

---

Raadsvergadering op 3 februari 2004

De gemeenteraad komt voor een vergadering bijeen op dinsdag 3 februari 2004 om 18.30 uur in de raadzaal van het Bestuurscentrum. Deze vergadering zal door de Lokale Omroep Onderbanken rechtstreeks op televisie worden uitgezonden op kanaal 50+ (704,25 Mhz). Belangstellenden zijn ook van harte welkom op de tribune in de raadzaal.

De agenda en bijbehorende vergaderstukken liggen voor publiek ter inzage bij de balie in de hal van het Bestuurscentrum, in de bibliotheek en in d'r Brikke-oave.

Op de agenda onder meer de volgende onderwerpen:

Bestemmingsplan Rumpen
Begin 2003 nam de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit voor het gebied Rumpen. Het gaat hierbij om nieuwbouw (op de plaats waar nu nog de sporthal van het Romboutscollege staat) voor de supermarkt A&P met daarboven appartementen, uitbreiding van het Romboutscollege waarin de bibliotheek wordt ondergebracht, woningbouw in het voormalig volkstuintjescomplex in de Schoolstraat, de vestiging en een muziekcafé in het oude Brikske en een restaurant in Hoeve Orbons op de hoek Prins Hendriklaan/Heugerstraat. Het voorbereidingsbesluit is genomen om ongewenste ontwikkelingen in dit gebied tegen te gaan. Een voorbereidingsbesluit vervalt echter als niet binnen een jaar een ontwerp-bestemmingsplan ter inzage is gelegd. Dat laatste is nog niet gebeurd, vandaar dat aan de raad wordt voorgesteld een nieuw voorbereidingsbesluit te nemen.

Verzoek om herziening bestemmingsplan 'Woongebieden' Bij de gemeente is het verzoek binnengekomen om de bestemming te wijzigen van de bedrijfswoning aan de Maastrichterstraat 72. Het perceel waarop de woning ligt heeft de bestemming 'bedrijfsdoeleinden'. Het verzoek is nu om die bestemming te wijzigen in 'woondoeleinden II'. Het college vraagt aan de raad om geen medewerking te verlenen aan dit verzoek.

Aanvraag spoedvoorziening als gevolg van vandalisme Een aantal scholen heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend voor vergoeding van kosten als gevolg van vandalisme. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met de vergoeding.
Het gaat om de volgende aanvragen:

- Emmacollege, locatie Delta, schade (1.001,98 euro) als gevolg van vandalisme.

- Basisschool St. Jozef, locatie Tarcisius (schade 131,58 euro), als gevolg van vandalisme.

Aanvraag spoedvoorziening voor de huisvesting
Basisschool St. Franciscus heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend voor vergoeding van kosten als gevolg van de vervanging en aanpassing van de cv-installatie. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met een maximale subsidie van 120.000 euro.

Integraal Huisvestingsplan
De gemeenteraad wordt gevraagd het 'Integraal Huisvestingsplan primair onderwijs 2003-2013 gemeente Brunssum' vast te stellen. Dit huisvestingsplan geeft de noodzakelijke en/of gewenste ontwikkelingen weer op het gebied van onderwijshuisvesting. Het plan noemt een aantal maatregelen waarvoor reeds voorzieningen zijn of worden getroffen, waaronder de uitbreiding en aanpassing van basisschool De Langeberg, de uitbreiding van de bijzondere basisschool De Eggerank en de realisatie van de Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) in Brunssum-West. Een nieuw, nog niet gepland element in het Integraal Huisvestingsplan is een onderzoek naar de mogelijkheid om te komen tot een BMV in Brunssum-Centrum.

Verordeningen Wet werk en bijstand
Met ingang van 1 januari 2004 is de Wet werk en bijstand in werking getreden, die de oude Bijstandswet vervangt. Vanwege de nieuwe wet dient de raad een viertal verordeningen vast te stellen:
- Afstemmingsverordening Wet werk en bijstand;
- Verordening toeslagen op en verlagingen van de bijstandsnorm voor de categorieën van belanghebbenden aan wie bijstand kan worden verleend;
- Verordening Handhaving Wet werk en bijstand;
- Reïntegratieverordening Werk en bijstand.

Kredietbank
De raad wordt gevraagd in te stemmen met de toetreding tot een op te richten Gemeenschappelijke Regeling Kredietbank. De Kredietbank legt zich toe op sociale kredietverlening en op hulpverlening bij het saneren van schulden van mensen die maatschappelijk kwetsbaar zijn en vormt daarmee een belangrijk instrument voor gemeenten om armoede te bestrijden en mensen nieuwe kansen te geven in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.

1e Begrotingswijziging
De raad wordt gevraagd de 1e begrotingswijziging 2004 vast te stellen. Het gaat om een bedrag voor de verplaatsing en het onderbrengen van de afdeling Beheer van de gemeente Brunssum op een nieuwe locatie.

2e begrotingswijziging
De raad wordt gevraagd de 2e begrotingswijziging 2004 vast te stellen. Het gaat om een bedrag voor de toekenning van planschadevergoeding aan een inwoner van Brunssum.

Verordening ex artikel 213a Gemeentewet
De raad wordt gevraagd de Verordening ex artikel 213a Gemeentewet vast te stellen. Artikel 213a van de Gemeentewet verplicht het college om periodiek de doelmatigheid en doeltreffendheid van het eigen functioneren te onderzoeken en daarover aan de raad te rapporteren. In de Verordening legt de raad vast aan welke regels dit zelfonderzoek moet voldoen.

Integraal Veiligheidsbeleid
De gemeente Brunssum wil een gemeente zijn waar het fijn wonen is, met een woonomgeving die kwaliteit biedt op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. Veiligheid is echter een breed begrip: het is niet alleen bestrijden van criminaliteit en van overlast, maar ook het werken aan verkeersveiligheid, brandveiligheid, en schone straten en plantsoenen. Bij het veilig maken van Brunssum zijn ook veel partijen betrokken: niet alleen politie en gemeente, maar ook brandweer, maatschappelijk werk en woningcorporaties. Al die partijen moeten samen, in een systematische, samenhangende aanpak (een 'veiligheidsprogramma') komen tot het voorkomen, beperken en bestrijden van risico's en inbreuken op veiligheid. De raad wordt gevraagd in te stemmen met het voorstel om de onderwerpen 'veilige woon- en leefomgeving' en 'jeugd en veiligheid' tot speerpunten te benoemen. Ook wordt de raad gevraagd in te stemmen met een gewijzigde planning om tot het veiligheidsprogramma te komen.

Let op! Gedurende het eerste half uur van de vergadering, van 18.30 tot 19.00 uur, is er een inspreekuur. Burgers hebben het recht om tijdens dit inspreekuur het woord te voeren (maximaal 5 minuten) over een onderwerp dat op de agenda staat.
Wilt u het woord voeren over een te behandelen onderwerp van de vergadering van 3 februari, dan dient u dit uiterlijk vrijdag 30 januari, 12.00 uur, kenbaar te maken aan de griffie (telefoon 527 87 34 / 527 85 91).

---

Extra snelheidscontroles in Brunssum
Politie controleert met lasergun

Sinds augustus vinden er in Brunssum extra snelheidscontroles plaats. Dat gebeurt door agenten van de Basiseenheid Brunssum/Onderbanken die met een lasergun snelheidsovertredingen vaststellen en ter plekke bekeuringen uitschrijven. Inmiddels zijn alleen al in de eerste twee weken van de nieuwe controles tientallen overtreders op de bon geslingerd. De controles zullen permanent plaatsvinden.

Snelheidscontroles gebeuren meestal door het Verkeershandhavingsteam. Dat is een regionale afdeling die in gemeenten vaak alleen op drukke wegen controleren (in Brunssum bijvoorbeeld op de Trichterweg, de Karel Doormanstraat, de Europalaan en Kennedylaan). Bij de gemeente komen echter ook vaak klachten binnen over hardrijders op de stillere plekjes in Brunssum: bijvoorbeeld in woonwijken, 30 kilometer-zones, bij scholen, of in het centrum. Vandaar dat de gemeente Brunssum, samen met de Basiseenheid politie Brunssum/Onderbanken, besloten heeft om een lasergun in te zetten. Inmiddels zijn al twaalf agenten van de Basiseenheid geïnstrueerd in het omgaan met de meetapparatuur.

Veiligheid
Het voordeel van de lasergun is dat hij overal gemakkelijk ingezet kan worden. Komt er een klacht binnen bij de gemeente of politie, kan direct op de betreffende plek worden gecontroleerd of auto's zich houden aan de maximum rijsnelheid. Zo kunnen gemeente en politie sneller reageren op ergernissen over rijgedrag en sneller verkeersonveilige situaties aanpakken, waardoor het veiligheidsgevoel van burgers toeneemt.
Een ander voordeel is dat overtreders direct met de gevolgen van hun rijgedrag worden geconfronteerd. Wie door de lasergun wordt betrapt, krijgt niet achteraf een acceptgiro thuis, maar wordt direct staande gehouden voor een bekeuring. Zo worden overtreders zich beter bewust van de gevolgen van roekeloos rijgedrag.

Bekeuringen
Met de lasergun kan de snelheid van alle bewegende voorwerpen worden gemeten, dus niet alleen van auto's, maar ook van brommers, scooters en fietsers. De meetafstand bedraagt 450 meter. De lasergun kan in beide richtingen meten, dus zowel tegemoetkomend verkeer als wegrijdend verkeer.
De lasergun is sinds 17 augustus in gebruik bij de Basiseenheid politie Brunssum-Onderbanken. In de eerste twee weken werden als gevolg van de inzet van de lasergun ruim 40 bekeuringen uitgeschreven.

Lasergun.jpg (492477 bytes)

Vanaf augustus controleert de politie in Brunssum regelmatig de rijsnelheden van het verkeer met een nieuw wapen: de lasergun.
---

Gemeente Brunssum presenteert Programmabegroting 2004 Begroting 2004: forse bezuinigingen, forse investeringen, gemiddelde stijging lokale lasten

De gemeente Brunssum gaat in 2004 fors bezuinigen op bedrijfsvoering en ongewenste uitgaven, en fors investeren in een verbetering van de stedelijke omgeving (groen, infrastructuur, voorzieningen). De Brunssumse burger krijgt in 2004 te maken met een gemiddelde stijging van de lokale lasten.

Dat de Brunssumse burger, ondanks de bezuinigingen waarmee de gemeente wordt geconfronteerd, te maken krijgt met slechts lichte stijgingen in 2004, is het gevolg van een rigoureuze bezuinigingsoperatie binnen het gemeentelijke apparaat zelf. Door efficiënter te werken en kritisch te kijken naar de eigen uitgaven, is de gemeente erin geslaagd om in 2004 niet alleen de Brunssumse burgers grotendeels te ontzien, maar te blijven investeren in een ambitieus programma om het sociaal-economisch en sociaal-culturele klimaat, het voorzieningenniveau en de kwaliteit van woon- en leefomgeving de komende jaren te blijven verbeteren. Dat blijkt uit de Programmabegroting 2004 die de gemeenteraad van Brunssum in een speciale raadsvergadering op 11 en 12 november zal bespreken.

Investering van miljoenen euro's
Een van de meest ambitieuze doelstellingen van de gemeente Brunssum heeft betrekking op de volkshuisvesting. Met een vijftal woningcorporaties zijn afspraken gemaakt over een gezamenlijke aanpak van de vele uitdagingen en problemen op het gebied van wonen voor de jaren 2003-2005. In die zogenaamde lokale prestatiecontracten zijn afspraken vastgelegd over sloop, nieuwbouw en renovatie van woningen, huisvesting van speciale doelgroepen en woonruimteverdeling, en investeringen in de woon- en leefomgeving. Met de uitvoering van de prestatiecontracten is een bedrag gemoeid van meer dan 100 miljoen euro - de gemeente draagt hier enige miljoenen in bij. Verder investeert de gemeente Brunssum vele miljoenen euro's in Brede Maatschappelijke Voorzieningen (9 miljoen euro voor de BMV in Brunssum-West), aanpak infrastructuur (1,6 miljoen euro voor onderhoud wegen), opwaardering van openbaar groen (1,3 miljoen euro), de herinrichting van het centrum (10 miljoen euro eigen bijdrage voor het multi-functioneel complex dat gepland is tussen de Kerkstraat en het Koutenveld), en de vernieuwing/modernisering van d'r Brikke-Oave (geschatte eigen inbreng: 1,5 à 2 miljoen euro). Ook investeert de gemeente op de langere termijn 10,7 miljoen euro in de ringweg - met de opbouw van de reserves hiervoor begint Brunssum in 2004.

De Programmabegroting 2004 is gebaseerd op een vijftal ambities die de gemeente heeft vastgelegd in het Visiedocument. Die ambities zijn de volgende:

Een groene leefomgeving
De gemeente trekt in de komende jaren meer geld uit voor verbetering van groen in de binnenstad: in de komende vier jaar neemt het budget toe met 50 procent, tot 450.000 euro. Gestart zal worden met het verbeteren van parken en openbaar groen in Schuttersveld, Henri Dunantstraat/Albert Schweitzerstraat en de Dorpstraat. Andere belangrijke projecten zijn de Brunssummerheide en het Schutterspark. Het beheer van de Brunssummerheide wordt in 2004 voortvarend aangepakt, met maatregelen die het halfnatuurlijke landschap van de Brunssummerheide behouden en versterken, waarbij plaats is voor vormen van recreatie die gericht zijn op natuur- en landschapsbeleving. In 2004 zal gestart worden met onder meer het aanpassen van fietsroutes, ruiterroutes, koetsroutes en MTB-routes, het plaatsen van meubilair en het aanpassen van parkeervoorzieningen.
Het Schutterspark moet in de visie van de gemeente uitgroeien tot een lokaal park met een regionale uitstraling en een laagdrempelig karakter ("plezier en ontspanning voor het hele gezin"). De recreatieve functie van het Schutterspark wordt verbeterd (door het verbeteren van bestaande voorzieningen als het Schuttershuuske, de voormalige pompgebouwen en de speeltuin). Het park wordt in exploitatie gegeven bij een private partij, de gemeente blijft het openbaar park en de kinderboerderij beheren.

Aantrekkelijk woonklimaat
De stedelijke vernieuwing is in Brunssum volop aan de gang. Met een vijftal woningcorporaties is afgesproken dat hierin tot 2005 100 miljoen euro zal worden geïnvesteerd. In 2003 werd voortvarend gewerkt aan diverse projecten, waaronder de 'Kloostertuyn' en de bouw van een Brede Maatschappelijke Voorziening in Brunssum-Oost. Ook de bouw van het woonzorgcomplex Emmastaete en de renovatie van de wijk Rozengaard zijn in volle gang.
De woningbouw krijgt de komende jaren een forse impuls. De projecten De Kroon (centrum Brunssum) en de Brede Maatschappelijke Voorziening in Brunssum-West zijn in voorbereidende fase. Voor het jaar 2004 staan de sloop en vervangende nieuwbouw van Op de Waakboom op het programma, alsmede nieuwbouw op het voormalige Marebos- en Limburgiaterrein en op Woonvlek II van Parkplan Emma.
De gemeente Brunssum werkt bij de realisatie van deze en andere projecten nauw samen met woningcorporaties en private partijen. Tot een aantrekkelijk woonklimaat behoren ook een goede boven- en ondergrondse infrastructuur (wegen en rioleringen). Voor 2004 staat de renovatie van de Molenvaart / Hoogenboschweg op het programma, alsmede geïntensiveerd wegonderhoud in de wijk Schuttersveld en de vervanging van het riool in Rumpenerbeemden.

Het realiseren van een binnen- en buitenring is voor Parkstad Limburg van cruciaal belang voor een verdere economische ontwikkeling. Ook de gemeente Brunssum levert een financiële bijdrage aan dit project; deze bijdrage wordt geraamd op 10,7 miljoen euro. Vanaf 2004 wordt een reserve opgebouwd voor het nakomen van deze verplichting. Hiervoor wordt de OZB verhoogd met een extra 3 procent.

Veiligheid is een belangrijk maatschappelijk thema. Samen met politie, brandweer, marechaussee, woningcorporaties, maatschappelijk werk geeft de gemeente in 2004 gestalte aan een integraal veiligheidsbeleid. Dat beleid zal uiteindelijk uitmonden in wijk- en buurtveiligheidsplannen ("hoe pakken we knelpunten in veiligheid bij u in de straat aan?") en concrete preventiemaatregelen voor politie (criminaliteit) en brandweer (brandveiligheid).
In de afgelopen jaren is Brunssum erin geslaagd om de verkeersveiligheid fors te verbeteren. Dat is onder meer het gevolg van het verkeersbeleid dat erop gericht is op de aanleg van rotondes, gescheiden fietspaden en 30 kilometer-zones. Dat beleid zal in 2004 voortgezet worden. In 2004 zal ook de achterpadenverlichting in de wijken Langeberg, Treebeek/Op de Vos, Kruisberg, Klingelsberg en De Streek worden aangepakt.

Voorzieningenniveau
Brunssum wil zich blijven ontwikkelen als een gemeente die goede voorzieningen biedt op alle terreinen van welzijn. De voorzieningen moeten iedere burger in staat stellen om volop aan de maatschappij deel te (blijven) nemen.
In 2003 is begonnen met de bouw van de eerste Brede Maatschappelijke Voorziening, die in Brunssum-Oost. Een Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) biedt onderdak aan een breed scala van betaalbare maatschappelijke voorzieningen, zoals basisscholen, peuterspeelzalen, wijksteunpunten, welzijns- en zorginstellingen, en verenigingen. In de periode 2004-2006 zullen nog Brede Maatschappelijke Voorzieningen gerealiseerd worden in Brunssum-West en -Zuid.
In de BMV's zullen ook de bestaande gemeenschapshuizen onderdak krijgen. Vandaar dat de gemeente in de komende jaren de steun aan de bestaande gemeenschapshuizen tot een minimum zal terugbrengen en zal beperken tot het hoognodige om de voorzieningen verantwoord in stand te houden.
De gemeente is verder van plan om in 2004 twee voorzieningen te privatiseren: cultureel centrum d'r Brikke-Oave en zwembad de Zeekoelen met de Heidecamping.

Sociaal-economische structuur
De ambitie voor de sociaal-economische structuur richt zich op het verbeteren van de werkgelegenheid door het creëren van een aantrekkelijk winkelaanbod en horeca-voorzieningen, en het ontwikkelen van nieuwe bedrijventerreinen.
Zo wil de gemeente de detailhandel in Brunssum concentreren en versterken. Daartoe bestaan plannen voor de ontwikkeling van kwalitatieve (buurt)winkelcentra in Rumpen (2004), in het centrum (plan De Kroon, 2005) en in het hart van Treebeek (2006). De concentratie van detailhandel past in het bredere streven om het centrum van Brunssum aantrekkelijker te maken voor bezoekers die niet alleen winkelen en kopen, maar ook verblijven. Daartoe wil de gemeente ook de uitstraling van het Lindeplein/Vijverpark verbeteren waardoor een aantrekkelijk verblijfsgebied ontstaat, dit in het verlengde van de terrassen die in de loop van 2003 op het Lindeplein zijn aangelegd. Wat betreft de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen: op korte termijn bestaat slechts de mogelijkheid om op de bestaande terreinen (Ora et Labora, Bouwberg en de Rode Beek) reststroken te verkopen. De aanleg van twee grotere bedrijventerrein (50 hectare in totaal, gelegen op de Oostflank) is voorzien voor 2010, en is afhankelijk van de aanleg van de Ringweg langs deze flank via de noord-variant.

In 2004 treedt de nieuwe Wet werk en bijstand in werking. De precieze gevolgen van deze wet zijn nog niet in kaart gebracht. In grote lijnen zal de gemeente het huidige beleid voortzetten dat erop gericht is mensen in de bijstand via integratietrajecten aan betaald werk te helpen - bijstand wordt alleen uitgekeerd aan die mensen die niet in hun eigen bestaan kunnen voorzien (vangnetprincipe). Ook biedt de gemeente inkomensvoorzieningen: steun (financiële of anderszins) aan mensen die op een minimumniveau leven.

Sociaal-culturele structuur
Deze ambitie kent twee speerpunten: sport en cultuur: Wat sport betreft: de gemeente wil zoveel mogelijk de concentratie van sportvoorzieningen bevorderen, zodat de resterende voorzieningen efficiënter beheerd kunnen worden en meer kwaliteit kunnen bieden. Wat dat betreft is de gemeente momenteel de mogelijkheid aan het onderzoeken om de bestaande locaties van Treebeek Sport (voetbal) en ATIVU (tennis) af te stoten en beide verenigingen onder te brengen op de locatie van VV De Leeuw.
Wat cultuur betreft: 2004 is een belangrijk jaar voor de cultuur in Brunssum. In dat jaar vindt niet alleen de vierjaarlijkse Parade weer plaats (een groot festijn ondersteund door de gemeentelijke organisatie), maar wil de gemeente de beleving van het cultureel erfgoed en de Brunssumse monumenten stimuleren door hiervoor voorwaarden te stellen in een aparte Kunst- en Cultuurnota.

Lokale lasten
De gemeente Brunssum verhoogt de lokale lasten in 2004 met het inflatiecijfer. De afvalstoffenheffingen, de gemeentelijke leges en andere lokale lasten stijgen slechts met 2,5 procent. De rioolheffing laat een grotere stijging zien, van 17 euro bovenop het inflatiebedrag. Dat geldt ook voor de OZB. Vanwege de geplande aanleg van de binnen- en buitenring in Parkstad Limburg neemt de OZB toe met 6,5 procent.

---

Project Buurt Jeugd Netwerk van start in Brunssum Jeugdproblematiek: ben er zo vroeg mogelijk bij!

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is de insteek van het project Buurt Jeugd Netwerk Oost in Brunssum. Het project wil voorkomen dat kinderen (in de leeftijd tot 12 jaar) in achterstandssituaties terechtkomen door gedragsproblemen of door problemen thuis. In het project bieden hulpverlenende instanties, samen met peuterspeelzalen, scholen, politie en gemeente, goede hulp en ondersteuning aan kinderen en gezinnen waar problemen worden gesignaleerd, zodat persoonlijke en maatschappelijke ontsporing op latere leeftijd wordt voorkomen. Op maandag 13 oktober 2003 ging het project officieel van start na de ondertekening van een protocol door alle betrokken partijen.

Het project is gericht op jeugdigen in Brunssum-Oost, en met name kinderen van de peuterspeelzalen Pimpeloentje en de locatie Tric Trac, en van de basisscholen Dol-Fijn en St. Jozef, locatie Tarcisius. Voor kinderen die in aanmerking komen voor hulp, kan op verschillende manieren achterstand dreigen. Ze hebben bijvoorbeeld gedragsproblemen of leerproblemen. Er zijn thuis problemen, tussen kind en ouder of ouders onderling. Ook kan het kind in de vrije tijd en in de buurt onaangepast gedrag vertonen of zelfs met politie of in justitie in aanraking zijn gekomen.

Toestemming
Het project wordt gedragen door een netwerk van instanties die tijdig jeugdproblematiek kunnen signaleren en passende hulpverlening kunnen bieden: de peuterspeelzalen en de basisscholen zelf, maar ook het consultatiebureau van de Stichting Thuiszorg en Maatschappelijke Werk en Welzijnswerk in Brunssum. Als er signalen komen dat voor een kind achterstand dreigt, wordt het gezin daarvan door het netwerk op de hoogte gesteld. Vervolgens wordt de problematiek in kaart gebracht en het gezin benaderd met een hulpaanbod. In eerste instantie wordt vanuit de deelnemende partijen hulpverlening geboden. Mocht die niet adequaat zijn, kan (begeleide) doorverwijzing plaatsvinden naar andere instanties, zoals Bureau Jeugdzorg, Raad voor de Kinderbescherming, Justitie, GGD, leerplichtambtenaar of politie.

Evaluatie
Het project in Brunssum-Oost is niet uniek. Op verschillende plaatsen in Nederland werken onderwijs en hulpverleners samen om zo vroeg mogelijk jeugdproblematiek te signaleren. In Parkstad Limburg is dat al bijvoorbeeld het geval in een aantal wijken in Heerlen.

Coördinatie van het project Buurt Jeugd Netwerk Oost is in handen van de gemeente Brunssum. In eerste instantie zullen de deelnemers aan het netwerk (peuterspeelzalen, basisscholen, maatschappelijk werk en consultatiebureau) een keer per maand bij elkaar komen. Over een half jaar vindt een eerste evaluatie van aanpak en resultaten plaats.
---

Sloop Heufke gestart

Het is één van Brunssums oudste gebieden, de hoek Heufkestraat, Dorpstraat en Europalaan. Eeuwen geleden lag hier een kasteel (het Bekshoes) en lang geleden liep hier een beekje. Op deze historische plek zal in de tweede helft van dit jaar begonnen worden met de bouw van moderne appartementen en riante eengezinswoningen. Eind augustus 2003 is de sloop gestart van de bestaande woningen.
Momenteel liggen er aan het knooppunt Europalaan - Dorpstraat 36 etagewoningen (aan de Heufkestraat) en 30 woningen (van het Bexhoes). Deze worden de komende weken gesloopt. Het is de bedoeling om hier 3 woonblokken te bouwen. Op de hoek Heufkestraat/Ridder Bexstraat komen 12 huurappartementen in de duurdere klasse. Aan de rotonde zelf komen 14 koopappartementen te liggen en iets verderop, in de richting van de Europalaan, komt tenslotte een blok met nog eens 12 koopappartementen. Tenslotte voorziet het bouwplan ook in 6 stadswoningen (koop) met tuin. Deze komen aan de Heufkestraat te liggen.

Park
De appartementen worden uitgevoerd in verschillende prijsklassen. Twee woonblokjes krijgen een ondergrondse parkeergarage. De bewoners van de andere appartementen krijgen een parkeerplaats naast het gebouw. Door de centrale ligging ten opzichte van het centrum zijn de appartementen ideaal voor senioren.

Door de situering van de gebouwen ontstaat er een binnenterrein. Dit terrein krijgt een parkachtige invulling. In het parkje wordt een waterpartij aangebracht. Het water staat symbool voor het ontspringen van het historische beekje dat vroeger in de kom van de Dorpstraat stroomde.

Meer variatie
Met de nieuwbouw ontstaat in dit gedeelte van Brunssum-Noord meer woningdifferentiatie (een mix van koop- en huurwoningen) en meer stedenbouwkundige variatie (een betere afwisseling van appartementen, etagewoningen en grondgebonden woningen). Ook zal het aanbod van (duurdere) koopwoningen kapitaalkrachtige kopers aantrekken, wat leidt tot een gevarieerdere bevolkingssamenstelling en een impuls voor de sociale en economische structuur in Brunssum-Noord.

Met de sloop van de bestaande bebouwing is op donderdag 28 augustus gestart. De gebouwen worden eerst 'gestript' en gaan vervolgens tegen de vlakte. Later dit jaar gaat de nieuwbouw van start. De oplevering van de eerste woningen is in 2004.

---

Nieuwe raadsgriffier

De heer H. van de Roer is per 1 september 2003 officieel de nieuwe raadsgriffier van de gemeente Brunssum. De raad heeft op 27 mei 2003 ingestemd met de benoeming. De heer Van de Roer volgt de heer H. van Malkenhorst op.

De raadsgriffier staat aan het hoofd van de griffie, de ambtelijke organisatie die de raad ondersteunt bij de raadswerkzaamheden.

De heer Van de Roer is 41 jaar en sinds 1983 werkzaam bij de gemeente. Voordat hij tot griffier werd benoemd, bekleedde hij de functie van hoofd afdeling Sociale Zaken.

griffierhvdroer.jpg (319181 bytes) De heer H. van de Roer

---

Wanneer informeert de gemeente u, en wanneer niet? Schadelijke stoffen na brand

Op zondag 10 augustus 2003 woedde er een brand in een loods aan de Eindstraat in Brunssum. Naar aanleiding van die brand kwamen er bij de gemeente telefoontjes binnen van verontruste bewoners die wilden weten of er bij die brand schadelijke stoffen waren vrijgekomen. Dat bleek niet het geval te zijn. "Waarom maakt de gemeente zoiets dan niet bekend," wilde één van de bellers weten.

Als er ergens brand uitbreekt, kijkt de brandweer altijd of er bij die brand mogelijk gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen - bijvoorbeeld asbest, of PAK's, of chloorverbindingen. Is daar kans op, dan roept de brandweer de meetploegen erbij. Dat zijn gespecialiseerde mensen met meetapparatuur. Die meten vervolgens voortdurend of er stoffen vrijkomen die gevaarlijk zijn - die metingen worden doorgeseind naar de regionaal deskundige gevaarlijke stoffen die beoordeelt of er risiconormen worden overschreden.

Waar het hierbij om gaat, is het vaststellen van mogelijk gevaar voor de volksgezondheid. Rookgassen die bij brand vrijkomen, zijn natuurlijk nooit schoon en veroorzaken altijd overlast.

Maatregelen
Worden er geen gevaarlijke stoffen in de rookgassen gemeten, dan is er, behalve wat overlast, niets aan de hand. Maar ook wanneer er wél gevaarlijke stoffen worden gemeten, kan het zijn dat er niets aan de hand is, bijvoorbeeld omdat de rookgassen recht de lucht in verdwijnen, waarbij geen risico bestaat dat er iets in woongebieden terechtkomt.

Is er gevaar voor omwonenden, dan werken brandweer en gemeente samen om zo snel mogelijk burgers te informeren en, zo nodig, passende maatregelen te nemen. Die maatregelen kunnen uiteenlopen van het advies om deuren en ramen te sluiten (wanneer er maar kleine hoeveelheden gevaarlijke stoffen worden aangetroffen) tot evacuaties van complete straten of wijken.
Zijn er geen risico's voor de volksgezondheid, dan gebeurt er gewoon niets.

Bij de brand aan de Eindstraat zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen, zo bleek uit metingen. Vandaar dat omwonenden ook verder niet geïnformeerd zijn.

Geen nieuws is in dit geval inderdaad gewoon goed nieuws.
---

Is uw invalidenparkeerkaart niet meer geldig:
Vraag tijdig de nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aan!

In oktober 2001 is de nieuwe gehandicaptenparkeerkaart ingevoerd. Deze kaart vervangt de bestaande invalidenparkeerkaart. Verloopt de geldigheid van uw oude invalidenparkeerkaart, vraag dan tijdig de nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aan. De behandeling van uw aanvraag kan namelijk enige weken duren!

Het grote voordeel van de nieuwe kaart is dat deze geldig is in alle landen van de Europese Unie. Dat past in het streven van de EU om het vrije verkeer van mensen met een handicap te bevorderen. De nieuwe kaart heeft een maximale geldigheidsduur van 5 jaar. Daarna dient u een nieuwe kaart aan te vragen.

Met pasfoto
De nieuwe kaart ziet er heel anders uit dan de oude. Voor een deel komt dat door de beveiligingskenmerken die op de kaart zijn aangebracht om misbruik, namaak en falsificatie te voorkomen. Ook wordt de nieuwe kaart niet afgegeven op kenteken - ter controle is de kaart voorzien van een pasfoto van de gebruiker. Vanwege de extra beveiligingskenmerken is de kaart duurder om te maken dan de oude invalidenparkeerkaart. De nieuwe kaart kost 47 euro.

Houders van de oude invalidenparkeerkaart waren niet verplicht om direct per 1 oktober 2001 over te stappen op de nieuwe kaart, maar kunnen wachten tot het moment waarop de oude kaart verlengd zou moeten worden. Vraag de nieuwe kaart wel op tijd aan, want tussen aanvraag en ontvangst van de gehandicaptenparkeerkaart kunnen enkele weken zitten. Mocht in de tussentijd uw oude kaart ook niet meer geldig zijn, dan moet u tijdelijk parkeren op alternatieve parkeerplaatsen om problemen (bekeuringen) te voorkomen.

---

Informatiepunt voor huursubsidie

Heeft u vragen over huursubsidie? Bij de gemeente vindt u een informatiepunt voor huursubsidie, het Huursubsidie Informatiepunt gemeente Brunssum. Hier krijgt u antwoord op al uw vragen over uw huursubsidie(-aanvraag).

Het informatiepunt van de gemeente is ondergebracht in het gebouw van WWZ Kompas aan de Dorpstraat 19, telefoon (045) 404 81 81.

Enkele antwoorden op uw vragen
Het Huursubsidie Informatiepunt gemeente Brunssum zal u ook regelmatig via de gemeentepagina's in Parelnieuws informeren over actuele ontwikkelingen en antwoord geven op de meest voorkomende vragen.

Definitieve beschikkingen 2003/2004
Heeft u in de periode 2002/2003 huursubsidie ontvangen, dan heeft u in mei of in juni van het ministerie van VROM een huursubsidiebericht ontvangen met het verzoek de beschikbare gegevens te controleren. Bij wijziging van gegevens kon u via een bijgevoegd reactieformulier de gecorrigeerde gegevens naar het ministerie retourneren. In de maand juli kunt u de definitieve beschikking verwachten van het ministerie over de toegekende huursubsidie 2003/2004.

Nieuwe aanvraag indienen?
In het afgelopen jaar heeft het ministerie van VROM het aanvragen van huursubsidie sterk vereenvoudigd. Hierdoor worden vanaf juli 2003 in bijna alle gevallen de huursubsidies gecontinueerd wanneer in de vorige periode (2002/2003) huursubsidies toegekend zijn. Maar let op: in een aantal gevallen moet u voor de periode 2003/2004 een 'eerste aanvraag' indienen, ook al heeft u dat al eerder gedaan. Heeft u voor de vorige periode (2002/2003) een 'eerste aanvraag' voor huursubsidie ingediend, of heeft u voor die periode een wijziging doorgegeven (bijvoorbeeld wegens verhuizing), en heeft het ministerie van VROM op uw aanvraag/wijziging geen beslissing genomen vóór 15 mei 2003, dan moet u voor de komende periode (2003/2004) een nieuwe 'eerste aanvraag' indienen!
Voor de rest geldt: als u verhuist moet u altijd een nieuwe 'eerste aanvraag' indienen voor het nieuwe adres.
U hoeft géén nieuwe 'eerste aanvraag' in te dienen wanneer uw partner komt te overlijden. Het ministerie past de huursubsidie zelf aan uw nieuwe situatie aan.

Meer informatie
Wilt u weten hoe het staat met uw aanvraag voor huursubsidie, kijk dan op internet, www.vrom.nl. Op deze pagina kunt u ook een proefberekening maken om de hoogte van uw huurbsubsidie vast te stellen.
Heeft u andere vragen? Neem dan contact op met het Huursubsidie Informatiepunt gemeente Brunssum, of met uw verhuurder.
---

Maandelijkse sirenetest weer ingevoerd

Vanaf maandag 1 september 2003 loeit de sirene weer iedere eerste maandag van de maand. Dat gebeurt om klokslag 12.00 uur. Met de invoering van de maandelijkse test komt het oude proefalarm, dat één keer per jaar elke eerste woensdag in juni plaatsvond, te vervallen.

Bij de maandelijkse test is het proefalarm één keer te horen. De sirene zal dan precies 1 minuut en 26 seconden hoorbaar zijn.

Test
Het regelmatig testen van de sirene is nodig om na te gaan of het luide alarm nog goed werkt. Vroeger gebeurde dat testen maandelijks, sinds een aantal jaren was de test jaarlijks.
Uit onderzoek is nu gebleken dat veel burgers het alarmsignaal niet of nauwelijks meer herkennen sinds de testen jaarlijks zijn. Vandaar dat besloten is om het oude systeem van maandelijks testen opnieuw in te voeren.
Het maandelijkse testen van de sirene vindt voor de eerste keer plaats op maandag 1 september, om 12.00 uur. Vanaf die datum zal op iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur de sirene loeien.

Belangrijk!
Als de sirenes op enig ander moment beginnen te loeien (dus niet op de eerste maandag van de maand om precies 12.00 uur), dan is er beslist iets aan de hand. Ga in dit geval altijd naar binnen, sluit ramen en deuren en zet radio en/of televisie aan voor verdere instructies. Telefoneer niet, behalve als dat dringend nodig is, teneinde telefooncentrales niet onnodig te belasten.

sirene.jpg (1014158 bytes)

Weet wat je moet doen als de sirene gaat...
---

Werkconferentie 'Wonen, welzijn en zorg Brunssum': 250 zorgwoningen voor ouderen en gehandicapten in Brunssum

De gemeente Brunssum wil in de komende jaren ongeveer 250 zorgwoningen bouwen. Dit zijn woningen op maat gemaakt voor mensen die zorg nodig hebben (ouderen, gehandicapten) maar die nog wel min of meer zelfstandig kunnen en willen blijven wonen. Om te komen tot een zo goed mogelijke afstemming tussen vraag naar en aanbod van wonen, welzijn en zorg, organiseerde de gemeente op donderdag 10 juli 2003 een werkconferentie 'Wonen, welzijn en zorg'.

Nederland vergrijst. Het aantal ouderen -en daarmee het aantal mensen dat behoefte heeft aan zorg- neemt de komende jaren sterk toe, ook in Brunssum. De gemeente wil stimuleren dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat kan door het bouwen van aangepaste woningen op korte afstand van centrale punten waar medische, therapeutische en verpleegzorg wordt geboden. Het uiteindelijke doel is dat de zorg in alle wijken van Brunssum bereikbaar is voor iedereen, ongeacht de mate van zorg die hij/zij nodig heeft.

Zorgzones
Voor de werkconferentie van donderdag 10 juli nodigde de gemeente een groot aantal partijen uit die verantwoordelijk zijn voor wonen, welzijn en zorg in Brunssum. Daartoe behoren woningcorporaties, zorgaanbieders en welzijnsorganisaties. Samen met de gemeente bespraken ze een zogenaamd concept-masterplan.

Dat masterplan is een soort totaalplan waarin de gemeente vooruit kijkt naar toekomstige ontwikkelingen (de vergrijzing) en aangeeft welke acties nodig zijn (tot op het niveau van de wijken) om goed op die ontwikkelingen in te springen: welke (toekomstige) zorgbehoefte is er in een wijk, welke zorgwoningen zijn nodig, waar moeten ze komen, welke soort zorg en welzijn moeten ze bieden, hoe moeten die georganiseerd worden, wat zijn de mogelijkheden, et cetera.

Een aanpak die in het masterplan wordt voorgesteld, is het inrichten van wijkservice-gebieden in de wijken. Elk gebied kent een centraal punt waar mensen terecht kunnen voor zorg en dienstverlening. De mensen die het meest hulpbehoevend zijn, wonen in een straal van 200 meter rondom dit centrale punt, mensen die zelfstandiger kunnen functioneren wonen op iets grotere afstand. In het centrale punt kunnen overigens ook algemene diensten worden ondergebracht die andere gebruikers trekken (bijvoorbeeld een kapper, of kinderopvang), dit om maatschappelijk isolement van de hulpbehoevende gebruikers te voorkomen.

Definitief masterplan
Tijdens de werkconferentie konden de deelnemers reageren op de voorstellen in het masterplan. Ook werd in aparte workshops gediscussieerd over de vervolgstappen per wijk. Uiteindelijk moet de inbreng van de werkconferentie leiden tot een definitief masterplan 'Wonen, Welzijn en Zorg in Brunssum'. Naar verwachting zal dit masterplan nog dit jaar klaar zijn.

---

Overlast van steenmarters? Meld het bij de gemeente!

Sinds 1 april 2002 is het in Nederland niet toegestaan om zoogdieren als steenmarters, mollen en woelratten te bestrijden of te verjagen. De gemeente heeft een beperkte bevoegdheid om overlast door deze dieren te bestrijden. Heeft u een steenmarter in huis en zorgt deze voor overlast, dan dient u de gemeente in te schakelen.

Op 1 april 2002 trad de nieuwe Flora en Faunawet in werking. Deze wet beschermt alle in het wild levende dieren, met uitzondering van de huismuis en de zwarte en bruine rat. De dieren mogen niet gedood, gevangen, verwond of bemachtigd worden; ook mogen de nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen niet beschadigd, vernield of verstoord worden.

Steenmarters
In Brunssum zorgen steenmarters, mollen en woelratten regelmatig voor overlast. Mollen zijn actief onder trapveldjes en sportvelden en vormen zo een gevaar voor sporters die letsel kunnen oplopen wanneer ze wegzakken in molshopen of ondergrondse molsgangen. De gemeente heeft de bevoegdheid om op de gemeentelijke sportvelden mollenoverlast te bestrijden.

Steenmarters zijn een ander verhaal. Zuid-Limburg is een van de regio's in Nederland (samen met de regio's Nijmegen en Groningen) waar ze voor nogal wat overlast zorgen. Steenmarters zijn niet mensenschuw en verblijven ook in bewoonde gebieden, bij voorkeur op zolders. Daar maken ze vaak lawaai en dat is meestal ook de meest voorkomende vorm van overlast. Steenmarters zijn niet gevaarlijk; ze vallen geen mensen aan (tenzij in uiterste gevallen, bijvoorbeeld wanneer hun jongen worden bedreigd).
Heeft u een steenmarter in huis en ervaart u hun aanwezigheid als overlast, bel dan met de gemeente. Zij kijken dan samen met u naar de beste oplossing. Telefoonnummer: (045) 527 86 80 (afdeling Beheer).
---

Gaat u (ver)bouwen?
Hou rekening met het Bouwstoffenbesluit

In Nederland wordt veel gebouwd. Door bedrijven, gemeenten, maar ook door particulieren. Bedrijven en overheden bouwen woningen, kantoren, scholen, bedrijfsgebouwen, (vaar)wegen, viaducten en parkeerplaatsen. En particulieren, die zijn vaak ook druk bezig met (ver)bouwen: woningen, dakkapellen, garages en uitbreidingen aan bestaande woningen. Bij al deze activiteiten komt de bouwer (aannemer, architect, uitvoerder, eigenaar of gebruiker) in aanraking met het Bouwstoffenbesluit. Dit Besluit, dat stamt uit 1999, verplicht iedere bouwer onder meer om te werken met gecertificeerde bouwmaterialen. Hieronder een toelichting.

Het Bouwstoffenbesluit heeft als doel om de bodem en oppervlaktewateren te beschermen tegen verontreiniging. Daarnaast moet het besluit ook bijdragen aan hergebruik van materialen: hierdoor wordt de winning van nieuwe grondstoffen teruggedrongen en is er minder stortruimte in Nederland nodig voor afval.

Zit er een certificaat bij?
Het Bouwstoffenbesluit heeft betrekking op het gebruik van bouwmaterialen (steenachtige materialen en grond) die aan de buitenkant van een bouwwerk worden toegepast: dus in buitenmuren, funderingen en dakbedekkingen.
Steenachtige materialen zijn onder meer bakstenen, dakpannen, klinkers, beton, asfalt, puin. Bij grond gaat het om alle grondsoorten, waaronder zand, zeezand, klei, et cetera. Onder het besluit vallen dus niet vlakglas, metalen, en alle steenachtige materialen die binnen in een werk worden gebruikt. Ook bij de wegenbouw, bij de aanleg van dammen, bij het ophogen van terreinen en dergelijke gelden voorschriften voor de te gebruiken materialen en grond.

Voorwaarde voor het gebruik van die materialen is dat ze voorzien moeten zijn van een certificaat. Dat certificaat is een certificaat Bouwstoffenbesluit (BSB) en/of een KOMO-keur. Bouwmaterialen die van dat certificaat (of keurmerk) zijn voorzien, zijn milieuvriendelijk: ze veroorzaken op de lange termijn (100 jaar) slechts een minimale bodemverontreiniging.
Tegenwoordig leveren de meeste leveranciers gecertificeerde bouwmaterialen - alleen bij kleinere leveranciers -de 'grindboer om de hoek'- is dat niet altijd het geval. Koopt u bouwmaterialen die niet zijn gecertificeerd, dan moet u ze zelf laten keuren - met alle kosten van dien!

Wilt u weten welke bedrijven bij u in de buurt gecertificeerde bouwstoffen leveren, kijk dan op internet, www.vrom.nl of www.bouwkwaliteit.nl. Hier vindt u óók een overzicht van bedrijven die, mochten uw bouwmaterialen níet gecertificeerd zijn, partijkeuringen uitvoeren.

Melden bij de gemeente - wanneer wel, wanneer niet? Als u grond of bouwstoffen wilt (her)gebruiken, dan moet u dat in een aantal gevallen bij de gemeente melden. Het gaat daarbij om partijen grond of bouwstoffen die in meer of mindere mate verontreinigd zijn. Grond en bouwstoffen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Voor grond zijn er drie categorieën: 'schone grond', 'categorie 1' (licht verontreinigd) en 'categorie 2' (matig verontreinigd). Bouwstoffen vallen in 'categorie 1' (licht verontreinigd) en 'categorie 2' (matig verontreinigd) (schone bouwstoffen bestaan niet). Heeft u grond van categorie 1 of 2, of bouwstoffen van categorie 2, dan moet u dit melden bij de gemeente, afdeling Milieu. Schone grond en bouwstoffen van categorie 1 hoeft u níet te melden bij uw gemeente. Tot welke categorie de grond of de bouwstoffen behoren, staat vermeld in het certificaat dat de leverancier dient mee te leveren met de partij.
Overigens geldt deze meldingsplicht alléén voor partijen bouwstoffen die groter zijn dan 5 kubieke meter.

Heeft u vragen? Aarzel niet en bel met de afdeling milieu van de gemeente.

bouwstoffenbesluit.jpg (384263 bytes)

Als u bouwstoffen koopt (grond of steenmaterialen) let er dan op dat het materiaal gecertificeerd is volgens het Bouwstoffenbesluit. Anders moet u zelf een (dure) keuring laten uitvoeren voordat u mag gaan bouwen.

---

Vergadering commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Op donderdag 5 februari 2004 vindt er een vergadering plaats van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit. De vergadering wordt gehouden in de raadzaal in het Bestuurscentrum en begint om 16.00 uur. De bijeenkomst is openbaar en kan door iedere geïnteresseerde worden bijgewoond.

De commissie Ruimtelijke Kwaliteit toetst bouwplannen aan welstandscriteria en brengt hierover advies uit aan het college van Burgemeester en Wethouders.
Een overzicht van de bouwplannen die de commissie op donderdag 5 februari zal behandelen, ligt ter inzage in het Bestuurscentrum, bij de publieksbalie. U kunt dit overzicht raadplegen op woensdag 4 en donderdag 5 februari tijdens openingsuren (08.30 tot 12.30 uur, op woensdag tevens van 13.30 tot 17.00 uur).

Tijdens de vergaderingen is het alleen aanvragers van behandelde bouwplannen (of gemachtigden) toegestaan om inhoudelijk aan de vergadering deel te nemen.

---

Scheiden van afval? Goed voor uw beurs!

Afval scheiden? In Brunssum wordt het volop gedaan. Ongeveer de helft van het afval dat de Brunssumse inwoners produceren, wordt apart gehouden: als oud papier, bijvoorbeeld, of als glas, textiel, of GFT (groente-, fruit- en tuinafval). Maar het kan nóg beter. Want veel afval dat u in de grijze afvalcontainer gooit, kan ook heel gemakkelijk nog gescheiden worden. Dat is goed voor het milieu, maar ook goed voor uw beurs. Dus ook goed voor u!

Met afval kun je twee dingen doen. Je kunt het opnieuw gebruiken of je moet het weggooien. Veel afval is opnieuw te gebruiken. Textiel, bijvoorbeeld. Of blik. Vaak is dit soort 'afval' zo gewild dat er zelfs voor wordt betaald! Geld dat voor de gemeente is, dus voor de burgers van Brunssum.

En dan heb je dat andere afval, het afval dat je weg moet gooien. Al het afval in uw grijze container, het restafval, gaat naar het stort of naar de verbrandingsoven. Dat levert niets op, sterker: het kost geld. Enkele honderden euro's per ton! Wie dat betaalt? Dat doet u. Via de gemeentelijke afvalstoffenheffing.

Kosten
Het mag duidelijk zijn dat hoe minder restafval we met z'n allen produceren, hoe minder hoog de kosten van die afvalheffing. De gemeente Brunssum probeert al jarenlang de afvalkosten voor de burger zo laag mogelijk te houden. Maar u bent zelf de eerste die daar iets aan kan doen. Simpelweg door ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk afval in de grijze afvalcontainer verdwijnt. En door ervoor te zorgen dat al het glas naar de glasbak gaat, al het groente-, fruit- en tuinafval in de GFT-bak, al het papier naar de vereniging die het papier ophaalt of in de papiercontainer, et cetera. Met andere woorden: houd uw afval gescheiden! Dat is goed voor uw beurs. En ook voor het milieu, natuurlijk.

Tips
Overigens helpt de gemeente u graag bij het scheiden van het afval. In Brunssum hebben we de afgelopen jaren een prachtig systeem opgebouwd om afval in te zamelen. We halen bij u thuis GFT en oud papier op. U kunt met allerlei soorten afval (papier, blik en textiel) terecht bij de straatcontainers die u altijd in uw buurt vindt. Ook hebben we in Brunssum een milieupark, voor werkelijk elk soort afval dat bestaat. Als u belt, komen we bij u thuis langs om grofvuil op te halen. En in het voor- en najaar op vaste dagen het grofgroen. U ziet: afval scheiden is niet moeilijk.

Wist u dat...
... we met z'n allen in Nederland meer dan 3 miljoen ton papier gebruiken, waarvan we dan ook weer zo'n 2 miljoen ton gescheiden inzamelen voor hergebruik?
... het recyclen van glas niet alleen grondstoffen, maar ook veel kostbare energie bespaart? Door bij het maken van glas glasscherven te gebruiken, kan er bij veel lagere temperaturen glas worden gemaakt. Iedere 10 procent scherven die aan de grondstoffen wordt toegevoegd, levert een besparing op van 2,5 procent.
... 91 procent van de Nederlanders hun glas trouw naar de glasbak brengt? Favoriete moment: tijdens het boodschappen doen. ... jaarlijks zo'n 900 miljoen wegwerpluiers bij het afval belanden? Dat zijn tienduizend vuilniswagens vol.

loesje.tif (790152 bytes)
---

Wijkatlas 2003 op internet

U kunt de Wijkatlas Brunssum 2003 thuis op internet bekijken! De online Wijkatlas bevat een schat aan gegevens over de huidige situatie en ontwikkelingen van de dertig wijken die Brunssum rijk is.

De Wijkatlas verschijnt sinds 1997 jaarlijks. Het boekwerkje bundelt een groot aantal gegevens over bevolkingsopbouw, woninggegevens, sociale gegevens en woonomgeving. Zo leest u in de Wijkatlas hoeveel mensen er wonen in uw wijk, welk soort woningen er staan, wat het gemiddelde besteedbare inkomen is, en hoe u en uw buren de leefomgeving ervaren. Ook vindt u in de wijkatlas een overzicht van de scholen in uw buurt, van peuterspeelzalen, gemeenschapshuizen, banken en postkantoren.

De wijkatlas is niet te koop bij de gemeente. Wel kunt u hem (gratis) bekijken en downloaden via internet. De wijkatlas kunt u raadplegen via deze internetsite van de gemeente Brunssum
(www.brunssum.nl/wijkatlas). Op de site vindt u een selectie van de gegevens uit de wijkatlas 2003. U kunt hier ook de complete atlas downloaden.

Verenigingen of instanties die de voorgaande jaren de Wijkatlas toegestuurd hebben gekregen maar dit jaar geen exemplaar hebben ontvangen, kunnen dit melden bij Fons Castermans van de gemeente, telefoon 527 86 33. Zij ontvangen dan alsnog de Wijkatlas 2003.

In 2004 verschijnt de volgende editie van de Wijkatlas.
---

'Emmastaete' gaat in de zomer van 2004 open
Bouw zorgcomplex Emma gestart

De bouw van het nieuwe zorgcomplex op het Emmaterrein is gestart. In februari 2003 is begonnen met de graafwerkzaamheden. Naar verwachting kunnen de eerste bewoners in de zomer van 2004 hier terecht. Het zorgcomplex, dat de naam 'Emmastaete' krijgt, bestaat uit een zorgcentrum (met 96 plaatsen) en twee vleugels met aanleunwoningen (75 woningen). Verder is er ook woonruimte voor zowel mensen met een verstandelijk handicap als voor mensen met een (zwaar) lichamelijk handicap. Het uitgangspunt van het nieuwe zorgcomplex is om ouderen en hulpbehoevenden kwaliteit in wonen en leven te bieden, waarbij de zelfstandigheid van de bewoners zo goed mogelijk wordt beschermd.

Het nieuwe zorgcentrum op het Emmaterrein, aan de Akerstraat-Noord, is in eerste instantie bedoeld voor de bewoners van de huidige bejaardencentra De Kruisberg (Brunssum) en De Schutse (Hoensbroek). Na verhuizing van de bewoners naar het Emmaterrein zullen deze bejaardencentra worden gesloten.
De naam van het nieuwe zorgcentrum wordt Emmastaete. Daarmee, zegt directeur De Waal van opdrachtgever woningstichting De Voorzorg, "wordt een duidelijke link gelegd met de historie van het voormalige mijnterrein." Het hoofdgebouw van Emmastaete heeft de vorm van een halve cirkel en wordt gebouwd om de plek waar vroeger de hoofdschacht van de staatsmijn Emma stond.

Hoogwaardige zorg
Emmastaete wil ouderen en hulpbehoevenden een hoogwaardige vorm van wonen en leven bieden en huisvest om die reden talloze medische en zorgfaciliteiten. Zo zijn in het zorgcentrum drie huisartsen aanwezig, drie fysiotherapeuten en twee podo-therapeuten (voetverzorging). Verder is in het zorgcentrum ook de Stichting Philadelphia gehuisvest (verstandelijk gehandicapten) en de Stichting Fokus (zwaar lichamelijk gehandicapten). De Stichting Fokus beschikt over 15 zogenaamde Fokus-woningen, ondergebracht in de vleugels voor aanleunwoningen, waar mensen zelfstandig en waardig kunnen wonen. Tevens wordt in een vleugel van aanleunwoningen 24 woningen voor bewoners van de Stichting Philadelphia gebouwd.

Ook bij de inrichting van het gebouw en de omgeving staat kwaliteit van leven en wonen centraal. De woningen zijn geschikt voor rolstoelbewoners, met bijvoorbeeld extra diepe balkons. De gangen zijn ruim, met veel inval van natuurlijk licht. Het zorgcomplex is omgeven door parkachtig groen. Het busoverstapstation aan de Emmaweg ligt op korte afstand. 24-uurs surveillance moet de hoogste veiligheid garanderen voor de bewoners. Ook is bewust gekozen voor het onderbrengen van een peuterspeelzaal ('Hummelhutje') in het complex. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ouderen de directe aanwezigheid van jonge kinderen als zeer prettig ervaren. Verder beschikt het complex over een restaurant (met terras) en een activiteitencentrum voor de hele buurt - op deze wijze worden de bewoners van het zorgcentrum betrokken bij het buurtleven.

Locatie
Het zorgcomplex wordt gebouwd op het Emmaterrein, ten oosten van de Akerstraat-Noord. Het centrale gedeelte bestaat uit het zorgcentrum, van waaruit alle zorg wordt verleend. Aansluitend zijn er twee vleugels met aanleunwoningen. Eén vleugel komt in de hoek Akerstraat-Noord/Treebeekstraat, de andere vleugel wordt aangelegd tegen de zuidzijde van de Aristotelesstraat. De hoogte van het complex bedraagt vier bouwlagen (de vleugel aan de Treebeekstraat loopt af naar drie verdiepingen om zo beter aan te sluiten bij de bestaande bebouwing). In totaal biedt het complex 24.000 vierkante meter vloeroppervlakte. De plannen voorzien in ruim voldoende parkeergelegenheid, met vanuit de Treebeekstraat toegang tot een parkeergarage en vanuit de Akerstraat-Noord toegang tot (kortdurend) parkeren voor de hoofdingang van het zorgcomplex. Ook aan de Aristotelesstraat komt extra parkeerruimte.

De opdrachtgever voor de bouw van het zorgcentrum en de vleugel aan de Akerstraat-Noord en Treebeekstraat is woningstichting De Voorzorg. Wonen Zuid is de opdrachtgever voor de vleugel aan de Aristotelesstraat. De bouw zal naar verwachting ongeveer 24 miljoen euro gaan kosten.

Trots
De gemeente Brunssum draagt met gemeentelijke subsidies bij in de bouwkosten. Wethouder D. Akkermans: "De gemeente Brunssum heeft zich altijd sterk gemaakt voor de komst van een dergelijk zorgcentrum. Het past in het beeld dat wij willen neerzetten van Brunssum, namelijk als een gemeente met sterke, moderne voorzieningen voor ouderen en hulpbehoevenden. Wat dat betreft ben ik er trots op dat we met Emmastaete het eerste Brunssumse project met aanleunwoningen hebben. En ook heel bijzonder zijn de Fokuswoningen, waar mensen met een zwaar lichamelijk handicap een menswaardig leven kunnen leiden - Brunssum is één van de weinige Limburgse gemeenten die over dergelijke voorzieningen beschikken."
Emmastaete komt het héle woonklimaat in Brunssum ten goede, benadrukt wethouder Akkermans: "We verwachten dat ouderen die nu nog in Treebeek wonen, op termijn naar Emmastaete zullen willen vertrekken - zo blijven ze in hun oude, vertrouwde buurt wonen, maar wel in een moderne omgeving. Door deze trek komen woningen vrij in Treebeek, woningen die we kunnen vervangen door huizen die vooral geschikt zijn voor ouderen en mensen die zorg nodig hebben. Op die manier spelen we als gemeente maximaal in op een fundamentele ontwikkeling in onze samenleving: de toenemende vergrijzing en, daarmee gepaard gaande, een groeiende behoefte onder ouderen aan een zelfstandig bestaan in een hoogkwalitatieve woonomgeving."

Meer informatie
Voor meer informatie over wonen in de aanleunwoningen kunt u contact opnemen met woningstichting De Voorzorg, telefoon 522 32 55, of met stichting Wonen Zuid, telefoon 573 74 75.

emmastaete kleur.jpg (261079 bytes)

Een impressie van het nieuwe zorgcomplex op het Emmaterrein: Emmastaete, klaar in 2004.
---

Koopzondagen 2003

Burgemeester en wethouders maken bekend, dat zij, op basis van artikel 5 van de verordening winkeltijden Brunssum de navolgende zon- en feestdagen hebben aangewezen:

Brunssum-West (Amstenraderveld; De Hemelder; Emma; Haansberg; Klingelsberg; Op de Vos; Treebeek-Noord; Treebeek-Zuid): 21 april, 29 mei, 9 juni, 6 juli, 28 september, 19 oktober, 2 november, 14 en 28 december.

Brunssum-Oost, Zuid en Centrum:
16 maart, 15 juni, 31 augustus, 21 september, 5 oktober, 30 november, 14, 21 en 28 december

---

Extra subsidiemogelijkheden voor Brunssumse verenigingen

Brunssumse verenigingen die actief zijn op het gebied van kunst en cultuur kunnen sinds kort een beroep doen op extra subsidiemogelijkheden. De gemeenten die samenwerken in Parkstad Limburg (waaronder Brunssum) hebben besloten om extra bedragen vrij te maken voor cultuursubsidies. Het gaat in totaal om een bedrag van ongeveer 120.000 euro (0,45 eurocent per inwoner). De Provincie Limburg ondersteunt dit initiatief door elke uitgekeerde subsidie aan te vullen met eenzelfde bedrag. Hierdoor beschikt Parkstad Limburg over een cultuurbudget van circa 240.000 euro, bovenop de bedragen die de gemeenten al zelfstandig verstrekken aan culturele initiatieven.

In Parkstad Limburg wordt sinds enkele jaren door de deelnemende gemeenten nauw samengewerkt op vele terreinen: economie, ruimtelijke ordening, zorg, milieu, verkeer, werkgelegenheid... Ook op het gebied van kunst en cultuur willen de gemeenten in Parkstad Limburg de krachten en kennis bundelen. Het voordeel van die samenwerking is dat de gemeenten het cultuurbeleid beter op elkaar kunnen afstemmen, waarmee bijvoorbeeld wordt voorkomen dat mooie, nieuwe cultuurinitiatieven buiten de boot vallen.
Overigens bestaat het cultuurpotje van Parkstad Limburg uit extra gelden. Het gaat dus niet ten koste van bestaande gemeentelijke subsidies. Met het Parkstad Limburg-initiatief krijgt de wereld van kunst en cultuur in deze regio dus een flinke impuls.

Aanvragen?
Wie komen voor een subsidie in aanmerking? Eigenlijk iedere vereniging of ieder initiatief voor kunst en cultuur. Voorwaarde is wel dat de subsidie aangevraagd moet worden voor een cultureel evenement of idee dat 'verbredend' of 'vernieuwend' is. Met andere woorden: als uw vereniging honderd jaar bestaat en u wilt een tegemoetkoming in de kosten van het eeuwfeest, dan komt u natuurlijk níet in aanmerking voor de subsidie van Parkstad Limburg. Wilt uw vereniging daarentegen bijvoorbeeld een nieuw festival organiseren, dan maakt u mogelijk wél kans op een subsidie. Wilt u precies weten welke criteria er gelden voor toekenning van een subsidie, raadpleeg dan het aanvraagformulier. Voor meer informatie, of voor het aanvragen van een aanvraagformulier, kunt u contact opnemen met de gemeente Brunssum, Culturele Zaken, Ton Schoenmakers, telefoon (045) 527 84 13. Of bel met het Contactpunt Cultuur en Evenementen, mevrouw M. van der Weerden, telefoon (045) 560 45 48.

---

Is mijn aan- of uitbouw vergunningsplichtig?

Vanaf 1 januari 2003 is een nieuwe Woningwet van kracht. Dat betekent dat als u wilt gaan (ver)bouwen, het aanvragen van een vergunning anders geregeld kan zijn - soms heeft u zelfs helemaal geen vergunning meer nodig. Maar wat houden die nieuwe regels precies in? Hieronder nemen we als voorbeeld het bouwen van aan- of uitbouw.

Een aan- of uitbouw is een bouwwerk dat u tegen uw bestaande woning aanbouwt en dat direct in verbinding staat met het woonhuis. Hieronder vallen dus bijvoorbeeld een garage, een berging, de uitbouw van uw woonkamer, of de uitbouw van uw keuken.
Voor een aan- of uitbouw aan een bestaande woning heeft u in principe altijd een (lichte) bouwvergunning nodig. Soms echter niet. Belangrijk is wáár u wilt gaan bouwen. Alle aan- of uitbouwen die grenzen aan de 'openbare ruimte' zijn meestal níet vergunningvrij - met andere woorden, voor elke aan- of uitbouw die te zien is vanaf de weg (of een pad of plantsoen) heeft u in een (lichte) bouwvergunning nodig. Daarom mag een aan- of uitbouw aan de voor- of zijkant van de woning meestal niet bouwvergunningsvrij worden gebouwd.

Let op: een aan- of uitbouw bij een bedrijf is nooit vergunningsvrij.

Vergunningsvrij
Wanneer is aan- of uitbouw dan wél vergunningsvrij. Als het bouwwerk voldoet aan álle van de volgende voorwaarden:

1. De aan- of uitbouw moet worden gebouwd aan een bestaande woning of een bestaand woongebouw.
2. De aan- of uitbouw moet op de grond staan.
3. De aan- of uitbouw mag niet groter zijn dan één bouwlaag. 4. Het gebruik van de aan- of uitbouw moet gerelateerd zijn aan het wonen.
5. Voor een aan- of uitbouw aan een oorspronkelijke achtergevel, moet de afstand tussen aan- of uitbouw en de weg of openbaar groen aan alle zijden meer dan 1 meter zijn.
6. Voor een aan- of uitbouw aan de oorspronkelijke zijgevel die niet naar de weg of het openbaar groen gekeerd is, moet de afstand tussen de aan- of uitbouw en het voorerf en het erf van uw buren minstens 1 meter zijn.
7. De aan- of uitbouw

- mag niet hoger dan 4 meter, gemeten vanaf het aansluitend terrein, zijn.

- mag niet hoger dan 0,25 cm boven de vloer van de eerste verdieping van uw woning zijn.

- mag niet hoger zijn dan de woning waar u tegenaan bouwt. 8. De aan- of uitbouw mag niet breder zijn dan de oorspronkelijke gevel waar deze tegenaan komt en mag niet ten opzichte van die gevel uitsteken.
9. De aan- of uitbouw is minder dan 2,5 meter diep, gemeten vanuit de oorspronkelijke gevel waar tegenaan wordt gebouwd. 10. Het bouwen van een aan- of uitbouw mag niet tot gevolg hebben dat het zij- of achtererf waarop u bouwt niet meer dan de helft is volgebouwd. Eventuele andere bouwwerken op het erf moeten hierbij worden meegerekend.
11. De aan- of uitbouw mag niet worden gebouwd aan een gevel van een tijdelijk bouwwerk. Tevens mag er geen aan- of uitbouw gebouwd worden aan de gevel van een vakantiehuisje of een ander bouwwerk dat niet permanent mag worden bewoond mag niet bouwvergunningsvrij een aan- of uitbouw worden gebouwd.
12. De aan- of uitbouw mag niet worden gebouwd bij een monument of een in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpgezicht.

Geen vergunning nodig?
Heeft u geen vergunning nodig? Hou er dan wél rekening mee dat er andere regels kunnen gelden. Bijvoorbeeld de regels met betrekking tot de veiligheid en gezondheid uit het Bouwbesluit en het burenrecht zoals vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek voor u gelden. Neem daarom, als u gaat bouwen, altijd contact op met de gemeente. Daar kunnen ze u vertellen waar u allemaal rekening mee moet houden.

Wel een vergunning nodig?
Het aanvragen van een bouwvergunning gaat als volgt in zijn werk

Voor uw aanvraag is een speciaal, landelijk ontworpen aanvraagformulier beschikbaar, de 'aanvraag bouwvergunning'. Dit formulier dient u volledig en correct in te vullen. Wanneer uw aanvraag voor een bouwvergunning bij de gemeente binnenkomt, zal eerst worden beoordeeld of deze compleet is. Als niet alle gegevens of tekeningen binnen zijn, kan de gemeente u binnen vier weken na ontvangst van de aanvraag in de gelegenheid stellen om alsnog de ontbrekende gegevens aan te leveren. Reageert u hier niet op, dan kan de gemeente beslissen om uw aanvraag níet in behandeling te nemen.

Het is, met andere woorden, belangrijk dat u uw aanvraag voor een bouwvergunning goed invult en onderbouwt. Het voorkomt vertragingen bij verlening van de bouwvergunning en daarmee mogelijk ook vertraging bij uitvoering van uw bouwplannen.
Er is nog een reden om uw aanvraag zorgvuldig in te vullen. Tegen een verleende bouwvergunning kunnen anderen bezwaar maken. Als blijkt dat een vergunning verleend is op basis van onjuiste of onvolledige gegevens, dan is de kans zeer groot dat bij het eerste het beste bezwaar de vergunning vernietigd wordt - met alle gevolgen voor uw bouwplannen.

Meer informatie
Bovenstaande informatie en formulieren zijn verkrijgbaar aan de balie van Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht in het Bestuurscentrum aan het Lindeplein 1 (openingstijden: maandag-vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en op woensdagmiddag tevens tussen 13.30 en 17.00 uur). Of raadpleeg de internetsite van het ministerie van VROM op www.vrom.nl/woningwet.

---

Gemeente Brunssum gaat strenger handhaven

De gemeente Brunssum gaat strenger toezien op het nakomen van regel- en -wetgeving. Daartoe heeft de gemeente, samen met politie en brandweer, een stuurgroep Integraal handhaven in het leven geroepen. De stuurgroep zal de gemeente adviseren over knelpunten op het gebied van de huidige handhaving en van daaruit voorstellen doen over een verbeterde aanpak, waarin gemeente, politie en brandweer nauw zullen samenwerken.

Handhaving door de gemeentelijke overheid speelt zich op vele beleidsterreinen af: bouw- en woningtoezicht (worden bouw- en sloopvergunningen nageleefd?), leerplicht (vindt verzuim plaats door leerplichtigen?), milieutoezicht (worden milieuvergunningen nageleefd?), verkeersregelgeving, diverse sociale wetgeving, gebruik van gemeente-eigendom, et cetera.

Veiliger
Toezicht en handhaving is geen vrijblijvende taak van een gemeente. Voorvallen als in Enschede en Volendam laten zien wat er kan gebeuren als een gemeente tekort schiet in het actief controleren op naleving van regels en het actief opsporen van overtredingen. Maar ook op een ander niveau ondermijnt een gebrekkige handhaving het vertrouwen in de overheid: mensen die zich niet aan de regels houden, lijken te worden beloond wanneer de gemeente niet optreedt. Hierdoor ontstaat een stuk rechtsongelijkheid en rechtsonzekerheid voor burgers. De gemeente Brunssum wil strenger gaan handhaven, waardoor Brunssum niet alleen feitelijk veiliger wordt, maar ook voor het gevoel: het handelen van de overheid moet consistent en consequent zijn waardoor iedereen in dezelfde gevallen dezelfde behandeling krijgt.

Afspraken
Bij toezicht en handhaving spelen verschillende partijen een rol. Niet alleen diverse afdelingen binnen de gemeente zelf, maar ook bijvoorbeeld brandweer (brandveiligheid) en politie (openbare orde en veiligheid). De gemeente wil komen tot een integrale handhavingsaanpak waarin de kennis en deskundigheden van alle partijen worden ingebracht, gebundeld en op elkaar worden afgestemd. Zo kunnen met elkaar afspraken worden gemaakt over prioriteiten en over de gewenste aanpak daarvan.

Op maandag 13 januari 2003 zijn gemeente, politie en brandweer voor het eerst bij elkaar gekomen om te praten over een gezamenlijke handhaving. Tijdens die bijeenkomst is een stuurgroep in het leven geroepen waarin vertegenwoordigers uit alle partijen zitting hebben. Deze stuurgroep zal in een plan van aanpak de handhavingsprioriteiten voor de komende vier jaar benoemen.

---

Monitor Parkstad Limburg:
Alles wat u wilde weten over Brunssum en Parkstad Limburg!

Vanaf 15 januari 2003 beschikbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in cijfermateriaal over wonen, veiligheid, verkeer, werk en inkomen, onderwijs en zorg in Brunssum en Parkstad Limburg: de Monitor Parkstad Limburg. De monitor is een digitaal naslagwerk met een schat aan statistische gegevens over Parkstad Limburg en de gemeenten in deze regio. De Monitor Parkstad Limburg is onder meer via internet beschikbaar.

De Monitor Parkstad Limburg is een regionale monitor met kerncijfers over de buurten, wijken, dorpen en gemeenten in de regio Parkstad Limburg. De monitor bevat gegevens over o.a. de thema's bevolking, wonen, leefbaarheid en veiligheid, verkeer, milieu, beheer en onderhoud, werk en economie, inkomen en sociale zekerheid, onderwijs, zorg en vrije tijd. De informatie is afkomstig uit bevolkingsenquêtes (zoals Burgeronderzoek Parkstad Limburg en de GGD Gezondheidsenquête) en uit diverse registraties (onder meer van politie, gemeenten, CWI en CBS). Het is de bedoeling om de monitor de komende jaren verder uit te breiden en aan te vullen met actuele informatie om zo langere tijdreeksen op te bouwen, zodat ontwikkelingen goed kunnen worden gevolgd.

Volop keuze
Door zijn veelzijdigheid is de monitor niet alleen een nuttig instrument voor professionele gebruikers zoals gemeentebestuurders of ambtenaren, maar ook voor het brede publiek. Door de grote hoeveelheid wijk- en buurtgegevens valt te verwachten dat de monitor bijvoorbeeld veel door buurtwerkers en buurtorganisaties zal worden gebruikt. U kunt deze informatie via de monitor raadplegen, naar keuze in tabellen, kaarten en grafieken. U kunt tabellen kopiëren naar Excel; kaarten en grafieken kunt u plakken in Word om verder te gebruiken. U kiest zelf voor welke gebieden u gegevens wilt bekijken, bijvoorbeeld voor alle gemeenten, of voor alle buurten in een gemeente.

Waar vindt u de monitor?
U vindt de monitor op internet via deze website van de gemeente (kies hiernaast op de pagina 'links', vervolgens 'informatie algemeen', vervolgens 'monitor Parkstad Limburg'), of ga rechtstreeks naar: www.parkstad-limburg.nl/monitor.

De Monitor Parkstad Limburg is in opdracht van de Regio Parkstad Limburg en de acht gemeenten ontwikkeld door Oostveen Beleidsonderzoek en Advies uit Enschede.

---

Brunssum wordt veiliger

Veiligheid. Het is een belangrijk thema in Nederland. Veiligheid op straat, op school, thuis, tijdens het werk en uitgaan. De gemeente Brunssum heeft besloten om de komende jaren extra aandacht te geven aan het vergroten van de veiligheid van de Brunssumse burgers. Dat gebeurt samen met een groot aantal maatschappelijke instanties, zoals politie, brandweer, de wijkteams, het onderwijs, ondernemersverenigingen en woningbouwverenigingen. De gemeente heeft inmiddels voor het project mensen en middelen beschikbaar gesteld.

Veiligheid is een zeer breed thema. Het is niet alleen het bestrijden van geweld op straat of het terugdringen van de bedreiging die uitgaat van rondhangende groepen mensen in de openbare ruimte (zoals wegen, plantsoenen, pleinen, bossen en parken), maar ook het naleven van brandvoorschriften in bijvoorbeeld scholen en café's. Of het goed onderhouden van straten, achterpaden en groenvoorzieningen zodat verloedering wordt tegengegaan en mensen zich prettig voelen in de openbare ruimte. Onveiligheid dreigt overal waar toezicht ontbreekt en overheid en burgers het tolereren dat wetten en regels worden overtreden.

Knelpunten
Veiligheid is de verantwoordelijkheid van velen. Vandaar ook dat de gemeente Brunssum met zoveel mogelijk maatschappelijke instanties de overlast, verloedering en potentieel gevaarlijke situaties goed in beeld wil krijgen en wil gaan aanpakken.
Vanaf 1 januari 2003 gaat de gemeente beginnen met een inventarisatie van de huidige situatie in Brunssum: welke zaken zijn er geregeld op het gebied van openbare orde en veiligheid enerzijds, en toezicht en handhaving anderzijds, en waar bij wie ligt de verantwoordelijkheid? Vervolgens gaat de gemeente praten met de andere partijen -politie, brandweer, wijkteams, ondernemers, onderwijsinstellingen, woningbouwverenigingen et cetera- over waar de knelpunten liggen en hoe die knelpunten op te lossen. Uiteindelijk zal er een plan van aanpak komen te liggen, met daarin een scala aan activiteiten, óók op wijk- en buurtniveau: de zogenaamde wijk- en buurtveiligheidsplannen. Want dat is een belangrijk element in de aanpak van de gemeente: de uitvoering van de plannen moet zo zichtbaar mogelijk gebeuren, dus bij de mensen in de wijk en in hun straat.

Bijdrage
Onveiligheid is een belangrijk thema. Het is soms zichtbaar, soms onzichtbaar. Het is soms aanwezig bij u in de straat, of op de school van uw kinderen. Maar het is iets dat ons uiteindelijk allemáál raakt. De gemeente Brunssum neemt haar verantwoordelijkheid en start in 2003 met een serieuze aanpak van dit maatschappelijk probleem. U kunt er ook een bijdrage aan leveren. Via het wijkteam, bijvoorbeeld, of via uw organisatie. In de nabije toekomst zal er wellicht ook op u een beroep worden gedaan om mee te denken en mee te doen aan meer veiligheid in Brunssum. Maak gebruik van die kans!
---

Voor hulp bij welzijn, wonen en zorg:
WWZ Kompas

Vanaf 1 december 2002 is in Brunssum WWZ Kompas actief. WWZ Kompas is er voor mensen die behoefte hebben aan informatie of hulp op het gebied van welzijn, wonen en zorg. In de drie maanden dat WWZ Kompas actief is, zijn al veel mensen geholpen. Met een plaats in een verzorgingshuis. Met woningaanpassing. Met huursubsidie. En nog veel meer.

Em Smit is consulente van WWZ Kompas. "WWZ Kompas voldoet duidelijk aan een behoefte," zegt ze. "Mensen kunnen nu terecht op één adres met allerlei uiteenlopende, persoonlijke vragen."


- Zoals?
"Ik geef een paar voorbeelden. 'Mijn moeder is op leeftijd, zit nog thuis maar hoort eigenlijk in een verzorgingshuis - hoe pak ik zoiets aan, waar zijn nog plekken vrij, waar moet je je aanmelden, welke procedures moet je doorlopen?' Ander voorbeeld: 'Ik heb vanwege mijn gezondheid recht op een taxivergoeding - hoe krijg ik die?' Of: 'Is het mogelijk dat iemand met mij naar het ziekenhuis gaat, ik ben maar alleen'. Of: 'Mijn zoon is gehandicapt - komen wij in aanmerking voor een subsidie voor woningaanpassing?'. Al dat soort vragen komt bij mij terecht."


- Het zijn vooral vragen van hulpbehoevenden? "Ook ja, maar niet alleen. We zijn er bijvoorbeeld ook voor een jong stel dat wil gaan samenwonen, de huur van de nieuwe woning echter maar net kan opbrengen, en graag wil weten of ze voor een huursubsidie in aanmerking komen. Ik bedoel maar, je kunt het zo gek niet bedenken."


-Waaruit bestaat uw werk?
"Ik geef advies. Ik wijs mensen waar ze terecht kunnen. Ik verleen hulp bij het invullen van aanvraagformulieren. Ik bemiddel bij een probleem. Ik help ze, met andere woorden, op weg. Stel, je woont zelfstandig, hebt een partner die erg hulpbehoevend is, en je hebt dringend behoefte aan hulp bij het huishouden of bij de zorg voor je partner. Dan zorg ik ervoor dat er een afspraak wordt gemaakt, bijvoorbeeld met de thuiszorg."


- WWZ Kompas, zegt u, voldoet duidelijk in een behoefte...? "O ja. Kijk, in Nederland hebben we heel veel zaken heel goed geregeld
- voor elk probleem is er wel een instantie. Het probleem is echter dat de mensen door de bomen vaak het bos niet meer zien. En dan, dan is er WWZ Kompas. Wat we doen, is een brug slaan tussen, aan de ene kant, al die mensen die hulp nodig hebben, en aan de andere kant, al die instanties die deze hulp kunnen bieden. Wij trachten mensen via de kortste weg bij de juiste voordeur af te zetten." "Ik doe dit werk nu drie maanden en het is gewoonweg fantastisch als je ziet hoe je mensen kunt helpen. Ik heb mensen gehad die, voordat ze hier kwamen, van het kastje naar de muur werden gestuurd, keer op keer. WWZ Kompas is, wat dat betreft, niet alleen een fantastisch initiatief, maar vooral ook een noodzakelijke aanvulling op de reeds bestaande zorg."

Meer informatie
Dus, heeft u een vraag op het gebied van welzijn, wonen en zorg? Bel WWZ Kompas, telefoon (045) 404 81 90. Of kom langs op Dorpstraat 119 in Brunssum. De balie van WWZ Kompas is open op maandag en woensdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur en op dinsdag en donderdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur.
Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.wwzkompas.nl.

WWZ Kompas
WWZ Kompas werkt samen met een aantal hulpverlenende instanties. Heeft u vragen met betrekking tot deze instanties, dan kunt u ook hiervoor terecht bij mevrouw Smit.
De instanties waar WWZ Kompas mee samenwerkt zijn de Gemeente Brunssum, Stichting Ouderwelzijn Brunssum, Woonservice Het Adres, Wonen Zuid, Centrum Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk, Regionaal Indicatie Orgaan (RIO), Zorgbureau Heerlen, Thuiszorg Oostelijk Zuid Limburg, Stichting Gezondheidszorg Oostelijk Zuid Limburg, Centrale van Bonden voor Ouderen en de Stichting Christelijke Zorgorganisatie.

Steunpunt voor Huursubsidie
Vanaf woensdag 12 maart 2003 is bij WWZ Kompas ook een informatiepunt voor huursubsidie ondergebracht. Dit informatiepunt, KlantContactPunt Huursubsidie geheten, geeft huurders en aanvragers van huursubsidie antwoord op tal van vragen over huursubsidie: wanneer komt u in aanmerking voor huursubsidie, in welke fase bevindt mijn huursubsidie-aanvraag zich, et cetera.
Het KlantContactPunt Huursubsidie vindt u op het volgende adres:

voorzijde wwzkompas.jpg (664317 bytes)

WWZ Kompas
Dorpstraat 119
6441 CD Brunssum
(045) 404 81 81

---

Evenementenkalender 2004

Onderstaand treft u een overzicht aan van de evenementen die in 2004 in Brunssum zijn gepland.

Aan vermeldingen op deze evenementenkalender kunnen geen rechten worden ontleend. Met andere woorden, opneming op deze lijst betekent niet dat ook automatisch vergunning is verleend! De lijst is niet definitief, dus aanvullingen of wijzigingen zijn nog mogelijk.

Januari
4 Paranormale beurs Organisatiebureau Parabel in het Casino Treebeek 10 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 17 Receptie stadsprins(es) in d'r Brikke-Oave
25 Snuffelmarkt Jongerenkoor "New Generation" in gemeenschapshuis Klaver-4
25 Snuffelmarkt JCV de Wafels in Casino Treebeek 31 Leeuwfeest VV De Leeuw in Casino Treebeek

Februari
7 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 22 Oplaten "Halve Haan" en ballonnen op het Lindeplein 29 Snuffelmarkt Jongerenkoor "New Generation" in gemeenschapshuis Klaver-4
29 Snuffelmarkt JCV de Wafels in Casino Treebeek

Maart
6 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 6 Sportgala in het gemeentehuis
21 Snuffelmarkt JCV de Wafels in Casino Treebeek 28 Parelloop
28 Snuffelmarkt Jongerenkoor "New Generation" in gemeenschapshuis Klaver-4

April
3 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 3 t/m 4 Circus Bavaria op de markt in Treebeek
25 Snuffelmarkt Jongerenkoor "New Generation" in gemeenschapshuis Klaver-4
25 Snuffelmarkt JCV de Wafels in Casino Treebeek 29 Tentoonstelling "kunstproject" Koningin Beatrixschool op het schoolcomplex
29 april t/m 2 mei 60-jarig bestaansfeest VV "De Leeuw" op eigen sportcomplex
30 Oranjebraderie in Rumpenerstraat / Lindeplein / Kerkstraat

Mei
1 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 14 t/m 16 Parkstad Brunssum Festival in het Vijverpark 15 Straatmarkt buurtvereniging Haansberg e.o. in de Grefkenstraat 20 Jongerenmanifestatie Stichting 4U2 op het Lindeplein en/of de Skatebaan, de Brikke-Oave en in sporthal Rumpen 23 Snuffelmarkt VVV Forum in d'r Brikke-Oave
23 Snuffelmarkt JCV de Wafels in Casino Treebeek 30 Paranormale beurs Organisatiebureau Parabel in het Casino Treebeek

Juni
5 Straatmarkt Buurtvereniging Langeberg e.o. op het parkeerterrein tegenover Kerk Langeberg
7 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 20 Snuffelmarkt JCV de Wafels in Casino Treebeek 4 t/m 8 Voorjaarskermis op parkeerterrein Koutenveld 26 Jaarfeest South Limburg Darts Lage in het Casino Treebeek 27 Braderie Organisatieburo Angelier op het Lindeplein

Juli
3 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 3 t/m 4 Buurtfeest VVE Het Bentjen op parkeerplaats aan achterzijde flatgebouw H. Dunantstr.
4 Tuinfeest Stichting Gemeenschapshuis Treebeek in de tuin van partycentrum Chalet
4 Wielerronde Wielercomité Brunssum in het centrum 4 Familiedag Ouderraad Rumpenerhof op het schoolcomplex Rumpenerhof 11 Afsluitingsfeest Oudervereniging Basisschool Fatima op het schoolplein
16 t/m 22 Parade in het centrum van Brunssum
17 Buurtfeest Buurtvereniging "De Horizon" in eigen wijk 17 Bewonerstreffen flatcommissie "Op het Bunderken" voor complex A. Schweitzerstraat

Augustus
1 Braderie Organisatieburo Angelier op het Lindeplein 7 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 19 t/m 22 Zomerfeesten SV Langeberg op parkeerterrein bij sportcomplex 29 Parelmarkt in Rumpenerstraat, Lindeplein en Kerkstraat 29 Snuffelmarkt JCV de Wafels in Casino Treebeek

September
4 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 19 Snuffelmarkt Buurtvereniging Langeberg e.o. in gemeenschapshuis 't Ven
26 Snuffelmarkt Kerkbestuur Parochie van de Heilige Geest in gemeenschapshuis Klaver-4
26 Braderie Werkgroep Braderie Treebeek in Schildstraat, Wijenweg en Koolweg
26 Snuffelmarkt Jongerenkoor "New Generation" in gemeenschapshuis Klaver-4
26 Snuffelmarkt JCV de Wafels in Casino Treebeek

Oktober
1 t/m 5 Najaarskermis op parkeerterrein Koutenveld 2 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 24 Snufflemarkt VVV Forum in d'r Brikke-Oave
30 t/m 31 1e Brunssumse Oktoberfeesten in d'r Brikke-Oave 31 Snuffelmarkt Jongerenkoor "New Generation" in gemeenschapshuis Klaver-4
31 Snuffelmarkt JCV de Wafels in Casino Treebeek

November
6 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 21 Snuffelmarkt JCV de Wafels in Casino Treebeek 26 t/m 28 Vogeltentoonstelling "De Vogelvrienden" in café de Kroeg 28 Snuffelmarkt Jongerenkoor "New Generation" in gemeenschapshuis Klaver-4

December
11 Snuffelmarkt JCV de Wafels in Casino Treebeek 13 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 19 Snuffelmarkt Jongerenkoor "New Generation" in gemeenschapshuis Klaver-4

---

De nieuwe Woningwet:
Zo behandelt de gemeente uw aanvraag bouwvergunning

Vanaf 1 januari 2003 is de nieuwe Woningwet van kracht. Met die nieuwe Woningwet krijgt iedereen te maken die gaat (ver)bouwen. Deze wet kent twee categorieën bouwwerken, namelijk bouwwerken waarvoor u een vergunning moet aanvragen bij de gemeente en bouwwerken die u zónder vergunning mag bouwen. Het doel van de nieuwe Woningwet is het vereenvoudigen van de procedures rondom vergunningaanvraag en
-verlening.

De Woningwet geldt voor álle bouwwerken: woningen, kantoren en winkels, maar ook pergola's, zonweringen, rolluiken, (schotel)antennes en schuttingen. Een relatief groot aantal van deze bouwwerken blijft onder de nieuwe Woningwet vergunningsplichtig - verder zijn de vergunningvrije bouwwerken aan strikte en strenge voorwaarden gebonden.

Wilt u weten of uw bouwwerk vergunningsplichtig is of niet? Raadpleeg www.vrom.nl/woningwet. Daar vindt u een programma waarmee u kunt nagaan of u een bouwvergunning nodig heeft.

Bouwaanvraag indienen
Stel, u heeft voor uw bouwwerk een vergunning nodig. Hoe vraagt u zo'n vergunning aan en hoe lang duren de procedures?

Een aanvraag bouwvergunning dient u in bij het college van Burgemeester en Wethouders. Daarvoor bestaat een landelijk formulier dat u bij uw gemeente kunt halen, of kunt binnenhalen via internet (www.vrom.nl/woningwet).
Hoe u de aanvraag vervolgens indient, is ook weer aan landelijke regels gebonden (de zogenaamde 'indieningsvereisten'). Daarbij is wettelijk vastgelegd welke stukken (bijvoorbeeld een bouwtekening) en welke gegevens u precies moet inleveren voor welke bouwvergunningsprocedure. In de bijlage bij het aanvraagformulier voor een bouwvergunning staat precies welke gegevens en welke stukken dat zijn. Let op! Een gemeente mag niet om méér, of om andere dingen vragen.

Wanneer uw aanvraag door burgemeester en wethouders is ontvangen, wordt eerst beoordeeld of uw gegevens en stukken compleet zijn. Is uw aanvraag niet volledig, kunnen burgemeester en wethouders u binnen vier weken na ontvangst van de aanvraag in de gelegenheid stellen om alsnog de ontbrekende gegevens te overleggen. Burgemeester en wethouders mogen u hiervoor maximaal een periode van vier weken gunnen. Geeft u hieraan geen gehoor, dan kan de gemeente beslissen om uw aanvraag niet in behandeling te nemen.

Overigens: als de gemeente u daarvoor toestemming geeft, mag u de gegevens die horen bij een aanvraag bouwvergunning ook digitaal aanleveren.

Behandeling van de bouwaanvraag
Als uw plan geheel volgens de regels is ingediend, gaan de wettelijk vastgestelde behandelingstermijnen in. Deze zijn met de wijziging van de Woningwet, per 1 januari 2003, korter geworden.

Belangrijk is dat u weet of u een 'lichte' bouwvergunningsprocedure moet doorlopen, of een 'reguliere' bouwvergunningsprocedure. Kleinere bouwwerken, zoals een dakkapel of een bijgebouw aan de voorkant van een woning, zijn meestal licht-vergunningsplichtig. Alle overige bouwwerken (bijvoorbeeld een dakopbouw) zijn regulier vergunningplichtig. Op de internetsite www.vrom.nl/woningwet vindt u het programma waarmee u niet alleen kunt nagaan óf u een bouwvergunning nodig heeft, maar eventueel ook wélke.

Zo zien de procedures er vervolgens uit:
Lichte procedure: De gemeente moet u binnen zes weken laten weten of u toestemming heeft om te bouwen of niet.
Reguliere procedure: De gemeente moet u binnen twaalf weken laten weten of u toestemming heeft om te bouwen of niet. Deze termijn kan eenmaal verlengd worden met nog eens zes weken. Dit wordt u tijdig gemeld.
Let op: de reguliere bouwvergunning kan ook in twee fasen worden aangevraagd. In fase 1 wordt bekeken of er ruimtelijke en welstandstechnische bezwaren zijn. Als die bezwaren er niet zijn, dan kunt u in fase 2 de bouwtechnische uitwerking van uw bouwplan indienen. Het voordeel van deze opdeling in twee fasen is dat u geen onnodige kosten maakt als blijkt dat uw bouwplan ruimtelijk niet past. Bij een gefaseerde bouwvergunning heeft de gemeente in iedere fase een beslistermijn van zes weken. Beide fasen mogen eenmalig met zes weken worden verlengd.

Van bovenstaande maximale termijnen kan de gemeente afwijken. Past uw bouwplan bijvoorbeeld niet in het bestemmingsplan en wilt u toch bouwen, dan moet u verzoeken om vrijstelling van het bestemmingsplan. Die procedure neemt extra tijd in beslag. Hou er óók rekening mee dat u mogelijk te maken krijgt met het verkrijgen van vergunningen op grond van de Wet milieubeheer of de Monumentenwet. Ook dan kan het langer duren voor u kunt beginnen met bouwen.

Aan de slag
In principe kunt u aan de slag zodra u een bouwvergunning heeft. Het is echter raadzaam om eerst de officiële bezwaartermijn af te wachten. Omwonenden en andere belanghebbenden kunnen namelijk tot zes weken na bekendmaking van de bouwvergunning bezwaar aantekenen bij de gemeente. Aansluitend kan een beroepsprocedure aanhangig gemaakt worden bij de rechtbank (met mogelijk hoger beroep bij de Raad van State). Mocht als gevolg hiervan de bouwvergunning worden vernietigd, dan mag u niet meer bouwen.
U moet zelf inschatten of u al met de bouw wilt beginnen gedurende de periode waarin mogelijk nog bezwaar en beroep aangetekend kan worden. Mocht blijken dat u te vroeg bent gestart met de bouw omdat bijvoorbeeld bezwaren gegrond worden verklaard, dan kunt u de gemeente daarvoor níet aansprakelijk stellen.

Geldigheid bouwvergunning
Een verstrekte bouwvergunning kan door de gemeente worden ingetrokken als niet binnen 26 weken nadat die vergunning is verleend met de bouw is gestart. Ook als de bouw meer dan 26 weken stilligt, kan de verleende bouwvergunning worden ingetrokken.

Meer informatie?
Meer informatie over de nieuwe woningwet en de verschillende vergunningprocedures vindt u op internet, www.vrom.nl/woningwet. Of neem contact op met de gemeente. Aan de balie van Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht zijn folders verkrijgbaar met informatie (openingstijden: maandag-vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en op woensdagmiddag tevens tussen 13.30 en 17.00 uur). Ook kunt u bellen: (045) 527 86 60. Zo voorkomt u dat u bouwt in strijd met de regels.

---

Bouwen zonder vergunning?

Vanaf 1 januari 2003 is de nieuwe Woningwet van kracht. Met die nieuwe Woningwet krijgt iedereen te maken die gaat (ver)bouwen. Deze wet kent twee categorieën bouwwerken, namelijk bouwwerken waarvoor u een vergunning moet aanvragen bij de gemeente en bouwwerken die u zónder vergunning mag bouwen. Het doel van de nieuwe Woningwet is het vereenvoudigen van de procedures rondom vergunningaanvraag en
-verlening.

De Woningwet geldt voor álle bouwwerken: woningen, kantoren en winkels, maar ook pergola's, zonweringen, rolluiken, (schotel)antennes en schuttingen. Voor sommige bouwwerken heeft u onder de nieuwe Woningwet géén vergunning nodig. Een relatief groot aantal van deze bouwwerken blijft onder de nieuwe Woningwet vergunningsplichtig. Hieronder hebben we een aantal van de meer gangbare bouwwerken/verbouwingen neergezet, met een toelichting of deze wel of niet vergunningsplichtig zijn.

Dakkapellen en dakramen
Als u een dakkapel wilt plaatsen aan de achterkant van uw woning, dan mag dat bouwvergunningsvrij. Ook het plaatsen van een dakraam aan de achterkant mag zonder bouwvergunning. De dakkapel en het dakraam moeten in dat geval echter wel voldoen aan een aantal eisen met betrekking tot de afstand tot de randen van het dak (deze moet tenminste 0,5 meter zijn) en de hoogte (een dakkapel mag maximaal 1,5 meter hoog zijn).
Voor het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van uw woning of aan de zijkant (als deze naar de weg of het openbaar groen is gekeerd) heeft u een bouwvergunning nodig.

Antenne plaatsen
Als u een schotelantenne wilt plaatsen, mag dat in de meeste gevallen zonder bouwvergunning. Alleen als u een schotelantenne aan de voorkant van uw woning (aan de gevel of in de tuin) wilt plaatsen, heeft u hiervoor een bouwvergunning nodig. Een bouwvergunningsvrije antenne mag daarnaast maximaal 3 meter hoog zijn (inclusief de voet of drager) en geen grotere doorsnede dan 2 meter hebben.

Aanbouwen van serre, berging e.d.
Wilt u een serre, bijkeuken, berging of garage aan uw woning bouwen? Onder bepaalde voorwaarden mag dit zonder bouwvergunning. De aan- of uitbouw mag in ieder geval nooit hoger zijn dan één bouwlaag en moet op de grond staan (u mag dus géén bouwvergunningsvrije aanbouwen bovenop een al bestaande aanbouw bouwen).
Verder moet zo'n bouwwerk aan verschillende andere voorwaarden voldoen voordat u bouwvergunningsvrij mag bouwen. Die voorwaarden hebben te maken met de afmetingen van het bouwwerk, maar ook met de situering ten opzichte van de openbare ruimte en de buren.

Kozijn- en gevelwijzigingen
Vervangt u een kozijn of een goot, of schildert u de buitenzijde van uw woning, dan valt dit onder normaal onderhoudswerk. U heeft hiervoor geen bouwvergunning nodig, als u tenminste bij vervangen e.d. dezelfde afmetingen aanhoudt.
Stel, u wilt uw kozijnen vervangen en daarbij bijvoorbeeld twee openslaande deuren vervangen door een schuifpui. Een dergelijke activiteit wordt niet tot normaal onderhoud gerekend en mag dus alleen onder bepaalde voorwaarden vergunningsvrij worden uitgevoerd. Dat geldt ook voor het aanpassen van uw gevel, bijvoorbeeld als u een andere gevelbekleding wilt toepassen. U mag deze activiteiten uitvoeren zonder vergunning als de bestaande gevelopeningen niet worden gewijzigd.
Alleen kozijn- en gevelwijzigingen aan de achterkant van uw woning mogen vergunningsvrij worden uitgevoerd. Dat geldt ook voor de zijkant van uw woning, mits deze niet gericht is naar de weg of het openbaar groen. Voor kozijn- en gevelwijzigingen die direct zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte (de voorkant en soms de zijkant) heeft u dus wél een bouwvergunning nodig.

Carport of vrijstaand gebouwtje
Wilt u een schuur of garage in uw tuin zetten, los van uw woning, dan wordt dit als een bijgebouw gezien. Dit soort gebouwen mag u vergunningsvrij bouwen, mits het bouwwerk voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo mag het bouwwerk slechts uit één bouwlaag bestaan en moet het op de grond staan. Ook gelden er regels met betrekking tot de afmetingen en de plaats waar u het gebouw wilt neerzetten. Bijvoorbeeld: een bouwvergunningsvrije vrijstaande berging of garage met een bruto-oppervlakte van 10 vierkante meter moet tot het naburige erf meer dan 1 meter afstand bewaren.
Overigens geldt het bovenstaande ook voor een overkapping, zoals een carport die als een open constructie los van of tegen de woning wordt geplaatst.

Raadpleeg de folders
Voor een aantal veel voorkomende bouwwerken zijn aparte folders bij de gemeente verkrijgbaar:

- Aan- en uitbouwen

- Bijgebouwen en overkappingen

- Dakkapellen

- Dakramen

- Erf- en perceelafscheidingen

- Kozijn- en gevelwijzigingen

- (Schotel)antennes

- Zonnecollectoren en zonnepanelen

Deze folder, alsmede een algemene folder over de nieuwe Woningwet, is verkrijgbaar aan de balie van Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht in het Bestuurscentrum aan het Lindeplein 1 (openingstijden: maandag-vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en op woensdagmiddag tevens tussen 13.30 en 17.00 uur).

Op internet (www.vrom.nl/woningwet) vindt u een programma waarmee u snel en eenvoudig kunt nagaan of en zo ja welke bouwvergunning u nodig heeft.

Meer informatie?
Als u twijfelt of u een bouwvergunning nodig heeft, is het raadzaam om even bij de gemeente te informeren. Zo voorkomt u dat u bouwt in strijd met de regels. Bel voor meer informatie met de afdeling Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht, telefoon (045) 527 86 60.

Let op! Naast een bouwvergunning kunt u bij het (ver)bouwen van uw woning ook te maken krijgen met andere vergunningen. Zo heeft u wellicht geen bouwvergunning nodig, maar bijvoorbeeld wél een milieuvergunning, een uitritvergunning, een kapvergunning of een sloopvergunning. Het is daarom verstandig om bij ieder bouwplan contact op te nemen met de gemeente.

---

Voorkom vertraging van uw bouwplannen:
Vul uw bouwaanvraag goed in!

Na 1 januari 2003 treedt de nieuwe Woningwet in werking. U hoeft dan niet meer voor álle bouwplannen een bouwvergunning aan te vragen. Niettemin blijft een relatief groot aantal bouwwerken onder de nieuwe Woningwet nog vergunningsplichtig. Heeft u voor een bouwwerk een bouwvergunning nodig, dan moet u die aanvragen bij uw gemeente. Belangrijk is dat u de bouwaanvraag correct en volledig invult, en dat u alle vereiste stukken tijdig aanlevert. Voldoet uw bouwaanvraag niet aan de gestelde eisen, dan kan de gemeente uw aanvraag niet in behandeling nemen - met alle gevolgen voor uw bouwplannen.

In Nederland heeft u voor veel bouwactiviteiten een vergunning nodig van de gemeente waar u gaat (ver)bouwen. Het gaat dan niet alleen om het bouwen van woningen, kantoren en winkels, maar ook om grotere en kleinere verbouwingen, zoals het oprichten van pergola's en schuttingen of het aanbrengen van bijvoorbeeld zonweringen, rolluiken, en (schotel)antennes.

De kwaliteit van een aanvraag voor een bouwvergunning wordt steeds belangrijker. Weliswaar hoeft na 1 januari 2003 niet meer voor elk bouwwerk een vergunning aan te vragen, maar u moet straks wél kunnen beoordelen óf uw bouwwerk vergunningsplichtig is, en zo ja, om welk soort vergunning het dan gaat.
De gemeente Brunssum constateert al enige tijd dat de kwaliteit van aanvragen voor bouwvergunning vaak onvoldoende is, bijvoorbeeld omdat formulieren onvolledig of onjuist zijn ingevuld, of omdat stukken ontbreken of niet voldoen aan de vereisten. Hierdoor kan de gemeente aanvragen niet, of pas na aanzienlijke vertragingen, in behandeling nemen. Daarnaast vergroten slecht onderbouwde aanvragen de kans dat verleende bouwvergunningen na bezwaarprocedures vernietigd worden.

Hieronder leest u wat er allemaal komt kijken bij de aanvraag van een bouwvergunning. Boodschap van dit verhaal: onderschat het niet en haal er desnoods deskundige hulp bij.

Aanvraagformulier
Als u bouwplannen heeft, moet u als eerste vaststellen of voor het bouwwerk een vergunning nodig is. Is dat het geval, dan dient u zich te wenden tot de afdeling Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht (RO/BWT) van de gemeente Brunssum. Voor uw aanvraag is een speciaal, landelijk ontworpen aanvraagformulier beschikbaar, de 'aanvraag bouwvergunning'. Dit formulier dient u volledig en correct in te vullen.
Het invullen van dit formulier vraagt heel wat kennis en onderzoek. Zo dient u aan te geven of voor de betreffende bouwwerkzaamheden al eens eerder een bouwvergunning is aangevraagd. U dient te weten of er ook nog andere vergunningen nodig zijn (bijvoorbeeld milieuvergunning). Verder moet u er rekening mee houden dat u voor het invullen van het formulier uiteenlopende bronnen moet raadplegen, zoals de nieuwe Woningwet, het kadaster, en diverse NEN-normbladen. En heel belangrijk zijn ook de vereiste documenten die u mee moet leveren: kwaliteitsverklaringen, plattegronden en doorsnedetekeningen, geveltekeningen en detailtekeningen, foto's van bestaande situatie en omliggende bebouwing, en nog veel meer.

Vertragingen
Wanneer uw aanvraag voor een bouwvergunning bij de gemeente binnenkomt, zal eerst worden beoordeeld of deze compleet is. Als niet alle gegevens of tekeningen binnen zijn, kan de gemeente u binnen vier weken na ontvangst van de aanvraag in de gelegenheid stellen om alsnog de ontbrekende gegevens aan te leveren. Reageert u hier niet op, dan kan de gemeente beslissen om uw aanvraag níet in behandeling te nemen.

Het is, met andere woorden, belangrijk dat u uw aanvraag voor een bouwvergunning goed invult en onderbouwt. Het voorkomt vertragingen bij verlening van de bouwvergunning en daarmee mogelijk ook vertraging bij uitvoering van uw bouwplannen.
Er is nog een reden om uw aanvraag zorgvuldig in te vullen. Tegen een verleende bouwvergunning kunnen anderen bezwaar maken. Als blijkt dat een vergunning verleend is op basis van onjuiste of onvolledige gegevens, dan is de kans zeer groot dat bij het eerste het beste bezwaar de vergunning vernietigd wordt - met alle gevolgen voor uw bouwplannen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over het aanvragen van een bouwvergunning? Kijk dan op internet, www.vrom.nl. Hier vindt u meer informatie over de nieuwe Woningwet, die vanaf 1 januari 2003 van kracht is. Ook leest u hier wat de indieningsvereisten zijn voor een aanvraag bouwvergunning. Verder kunt u van deze internetsite het aanvraagformulier bouwvergunning afhalen.
Heeft u geen internetaansluiting? Bovenstaande informatie en formulieren zijn ook verkrijgbaar aan de balie van Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht in het Bestuurscentrum aan het Lindeplein 1 (openingstijden: maandag-vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en op woensdagmiddag tevens tussen 13.30 en 17.00 uur).
---

Spelregels voor bouwen en verbouwen:
Nieuwe Woningwet per 1 januari 2003

Vanaf 1 januari 2003 is de nieuwe Woningwet van kracht. Met die nieuwe Woningwet krijgt iedereen te maken die gaat (ver)bouwen. Deze wet kent twee categorieën bouwwerken, namelijk bouwwerken waarvoor u een vergunning moet aanvragen bij de gemeente en bouwwerken die u zónder vergunning mag bouwen. Het doel van de nieuwe Woningwet is het vereenvoudigen van de procedures rondom vergunningaanvraag en
-verlening.

De Woningwet geldt voor álle bouwwerken: woningen, kantoren en winkels, maar ook pergola's, zonweringen, rolluiken, (schotel)antennes en schuttingen. Een relatief groot aantal van deze bouwwerken blijft onder de nieuwe Woningwet vergunningsplichtig - verder zijn de vergunningvrije bouwwerken aan strikte en strenge voorwaarden gebonden.

Vergunningvrij
Bouwwerken waarvoor u géén bouwvergunning hoeft aan te vragen, zijn meestal kleine bouwwerken, zoals een afscheiding tussen balkons of dakterrassen, zonweringen of rolluiken. Mar ook dakkapellen en bijgebouwen aan de achterkant van een woning. U kunt deze bouwactiviteiten uitvoeren zonder dat u daarvoor eerst toestemming van de gemeente nodig heeft.
Let op! Naast een bouwvergunning kunt u bij het (ver)bouwen van uw woning ook te maken krijgen met andere vergunningen. Zo heeft u wellicht geen bouwvergunning nodig, maar bijvoorbeeld wél een milieuvergunning, een uitritvergunning, een kapvergunning of een sloopvergunning. Het is daarom verstandig om bij ieder bouwplan contact op te nemen met de gemeente.

Vergunningsplichtig
De categorie 'vergunningsplichtige bouwwerken' bestaat uit 'lichte vergunningen' (af te handelen binnen zes weken) en 'reguliere vergunningen' (in principe af te handelen binnen twaalf weken, maar verlenging is mogelijk).

De licht-vergunningsplichtige bouwwerken betreft meestal kleine bouwwerken, zoals een dakkapel of bijgebouw aan de voorkant van een woning. De gemeente toetst deze bouwwerken aan het bestemmingsplan, de welstandseisen, de monumentenvergunningvereiste, de stedebouwkundige voorschriften uit de gemeentelijke bouwverordeningen en eisen met betrekking tot constructieve veiligheid uit het Bouwbesluit.

De regulier-vergunningsplichtige bouwwerken betreft alle overige bouwwerken, zoals een dakopbouw. Ook hier wordt getoetst aan het bestemmingsplan, de welstandseisen, de monumentenvergunningvereiste en de stedebouwkundige voorschriften uit de gemeentelijke bouwverordening. Verder beoordeelt de gemeente het plan vooraf op alle technische eisen uit het Bouwbesluit.

Heb ik een bouwvergunning nodig?
Of u een bouwvergunning nodig heeft of niet, hangt af van een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden hebben onder meer te maken met de afmetingen en de plaats van het bouwwerk en het soort gebouw waarbij gebouwd wordt. Voor een aantal veel voorkomende bouwwerken zijn aparte folders bij de gemeente verkrijgbaar:

- Aan- en uitbouwen

- Bijgebouwen en overkappingen

- Dakkapellen

- Dakramen

- Erf- en perceelafscheidingen

- Kozijn- en gevelwijzigingen

- (Schotel)antennes

- Zonnecollectoren en zonnepanelen

Deze folder, alsmede een algemene folder over de nieuwe Woningwet, is verkrijgbaar aan de balie van Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht in het Bestuurscentrum aan het Lindeplein 1 (openingstijden: maandag-vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en op woensdagmiddag tevens tussen 13.30 en 17.00 uur).

Op internet (www.vrom.nl/woningwet) vindt u een programma waarmee u snel en eenvoudig kunt nagaan of en zo ja welke bouwvergunning u nodig heeft.

Al begonnen voor 1 januari 2003?
Bent u vóór 1 januari 2003 al met (ver)bouwen begonnen? Dan kunt u gewoon de regels van voor die datum aanhouden. Bijvoorbeeld: u bent begonnen met de bouw van een carport. Volgens de oude regels is dat vergunningsvrij. U mag die carport gewoon afbouwen, ook al is dit bouwwerk volgens de nieuwe Woningwet wél vergunningplichtig. Een ander voorbeeld. U heeft bij de gemeente een bouwwerk gemeld waarvoor in 2002 nog een bouwvergunning aangevraagd moet worden, of dat meldingsplichtig is. Als de gemeente die aanvraag vóór 1 januari 2003 in behandeling heeft genomen, en uw bouwwerk is volgens de nieuwe Woningwet níet vergunningplichtig, dan zal de gemeente de behandeling van uw aanvraag staken en kunt u zonder toestemming gaan bouwen - mits u zich daarbij uiteraard houdt aan de voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen.

Meer informatie?
Als u twijfelt of u een bouwvergunning nodig heeft, is het raadzaam om even bij de gemeente te informeren. Zo voorkomt u dat u bouwt in strijd met de regels. Bel voor meer informatie met de afdeling Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht, telefoon (045) 527 86 60.

---

Commissie Ruimtelijke kwaliteit bewaakt het 'gezicht van Brunssum'

Op 8 oktober 2002 ging de gemeenteraad van Brunssum akkoord met het instellen van een commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Die commissie vervangt de Monumentencommissie en de Welstandscommissie van de gemeente Brunssum. Iedere inwoner van Brunssum die wil gaan bouwen of verbouwen krijgt te maken met de nieuwe commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

De commissie Ruimtelijke Kwaliteit bestaat uit twee zogenaamde 'kamers': een kamer 'Monumenten' en een kamer 'Welstand'. Beide kamers doen in feite precies hetzelfde wat vroeger de Monumentencommissie en de Welstandscommissie deden. Maar omdat beide commissies zich bezig houden met hetzelfde werkgebied -architectuur en stedebouw- is besloten om er ook één orgaan van te maken zodat deskundigheden en informatie sneller uitgewisseld kunnen worden.

Kamer Monumenten
Brunssum telt veel monumenten, en dan vooral monumenten uit het recente mijnverleden. De taak van de kamer Monumenten is om het karakter van die Brunssumse monumenten zo goed mogelijk te behouden. Dat doet zij op twee manieren.
Allereerst mogen de leden van de kamer het college van Burgemeester en Wethouders gevraagd en ongevraagd adviseren over alles wat met monumentenzorg te maken heeft. Stel dat er bouwplannen zijn op een bepaalde locatie in Brunssum waar onder de grond restanten zitten van, bijvoorbeeld, een oude waterput. De kamer kan het college daarover informeren en adviseren om rekening te houden met dit stukje Brunssumse geschiedenis bij de besluitvorming over de bouwplannen. De tweede manier waarop de kamer Monumenten het stedebouwkundig erfgoed van Brunssum bewaakt, is het toetsen van bouwplannen in, aan of in de onmiddellijke omgeving van monumenten. Een eigenaar van een monument die zijn pand bouwkundig wil aanpassen, moet daarvoor een bouwvergunning aanvragen. Die bouwvergunning wordt niet alleen getoetst door de kamer Welstand (zie hieronder) maar ook door de kamer Monumenten. Zo kijken de leden of de aanpassing past binnen het historische karakter van het pand en de historisch-ruimtelijke uitstraling van de omgeving.

De kamer Monumenten van de gemeente Brunssum bestaat uit mevr. G. Has (voorzitter, neerlandica uit Brunssum), L. Reubsaet (lid, amateur archeoloog uit Brunssum), mevr. J. Janssen-Daniëls (lid, kunsthistorica uit Sittard), N. Fox (lid, architect uit Heerlen), en T. van Mastrigt (lid, stadsbouwmeester van de gemeente Heerlen).

Kamer Welstand
De 'schoonheidscommissie'. Zo werd de Welstandscommissie vroeger in de volksmond genoemd. De kamer Welstand toetst, net als de kamer Monumenten, bouwaanvragen. Maar terwijl bij de kamer Monumenten alléén bouwaanvragen voor monumenten binnenkomen, kijkt de kamer Welstand naar álle bouwaanvragen, van grootschalige nieuwbouwprojecten door projectontwikkelaars tot aanvragen van particulieren die er een dakkapel bij willen. De kamer kijkt of de bouwaanvragen, zoals het officieel heet, "niet in strijd zijn met redelijke eisen van welstand". Dat is een breed begrip en er valt dan ook veel onder: zo beoordelen de leden van de kamer Welstand bijvoorbeeld of een gepland appartementencomplex qua hoogte wel in de omgeving past; of een dakkapel niet vloekt met de uitstraling van een bepaalde straat; of de raamindeling in een nieuwe woning volgens de juiste verhoudingen is; of de materiaalkeuze voor een nieuwe serre goed aansluit bij de woning; en nog veel meer.

Nieuwe woningwet
Na 1 januari 2003 is er het een en ander veranderd voor de kamer Welstand. Op die datum trad de nieuwe Woningwet in werking. Eén van de gevolgen van die wet is dat gemeenten verplicht worden om uiterlijk 1 juli 2004 ruimtelijke kwaliteitsplannen op te stellen. In zo'n plan legt de gemeente vast wat de welstandseisen zijn voor een bepaald gebied. De gemeente mag zelf bepalen of het voor de hele bebouwde kom één plan opstelt (met algemeen geformuleerde welstandseisen) of -het andere uiterste- voor elke straat apart een plan maakt (met veel gedetailleerdere eisen). Het werk van de kamer Welstand komt er in de nieuwe situatie op neer dat ze elke bouwaanvraag dient te toetsen aan de criteria in die ruimtelijke kwaliteitsplannen. Maar zoals gezegd: dat is voorlopig nog toekomstmuziek.

De leden van de kamer Welstand van de gemeente Brunssum zijn J. Janssen (voorzitter, architect uit Maastricht), H. Rikers (lid, architect uit Kerkrade) en mevr. I. Beckers (plv. lid, architect uit Brunssum).

Meer informatie
Wilt u meer informatie? Bel met mevrouw A. Willekens, secretaris kamer Monumenten (527 84 11), of de heer W. Delahaye, secretaris kamer Welstand (527 86 63.

---

Gemeente legt toekomstig beleid vast in visiedocument: "Een expeditie naar 2015"

In de raadsvergadering van 2 juli 2002 stelde de gemeenteraad het visiedocument 'Een expeditie naar 2015' vast. In dat document geeft de gemeente aan welke onderwerpen in de komende 12 jaar in Brunssum spelen en hoe de gemeente met die onderwerpen wil omgaan. Verkeer en veiligheid. Voorzieningen voor jong en oud. Groen en recreatie. Economie en werkgelegenheid. Wonen en winkelen. Waar willen we staan in 2015 en wat is daarvoor nodig? In het visiedocument noemt de gemeente vijf ambities; vijf ambities die allemaal leiden naar een visie op Brunssum in 2015. Die visie luidt: Brunssum wil een gemeente zijn waar het fijn wonen is, met een woonomgeving die kwaliteit biedt op het gebied van veiligheid en leefbaarheid en voorzieningen.

Het visiedocument is een belangrijk stuk voor iedere burger van Brunssum. Hier leest u waar de gemeente de komende jaren in gaat investeren, welke keuzes gemaakt moeten worden en waarom, en wat u mag verwachten van uw gemeente. Vandaar dat u op deze pagina een samenvatting van dit visiedocument aantreft.
Overigens: de gemeenteraad van Brunssum heeft het visiedocument vastgesteld met de aantekening dat het document moet uitnodigen tot meedenken door burgers en organisaties en altijd ruimte dient te bieden aan nieuwe ontwikkelingen. 12 jaar is immers een lange tijd waarin veel kan gebeuren. Het gaat erom hoe in de toekomst wordt omgegaan met de vijf ambities van de gemeente. Dit visiedocument geeft daartoe de richting en de aanzet. De ambities, en de maatregelen die bij de visie horen, moeten wellicht periodiek aangepast worden. Die aanpassing komt altijd tot stand in een vruchtbare interactie tussen enerzijds gemeente en anderzijds burgers en andere partijen. De gemeenteraad wil in dit proces ook zelf een actieve rol spelen.

Aanleiding tot het visiedocument
In onze samenleving -Nederland, Limburg, Brunssum- zijn veel ontwikkelingen en trends gaande. Sommige gaan snel, andere langzaam. Maar ze vereisen van een gemeentebestuur een tijdige reactie. Door nú een visie te formuleren op wat we in de toekomst willen, door nú keuzes te maken, voorkomen we dat we straks opgescheept zitten met onoplosbare problemen en gemiste kansen.
Zo zal de bevolkingsomvang van Brunssum in het komende decennium niet of nauwelijks toenemen. Mogelijk zal zelfs sprake zijn van een bevolkingsafname. En ook de opbouw van de bevolking verandert. Het aandeel senioren zal toenemen (vergrijzing), terwijl het aandeel jongeren in de bevolkingsomvang zal stabiliseren of zelfs afnemen.

De Brunssumse bevolking verandert niet alleen in bevolkingsopbouw, maar ook door algemene maatschappelijke trends als toenemende individualisering, toenemende mobiliteit, toenemende arbeidsparticipatie, toenemende keuzevrijheid. Deze algemene trends zullen tot gevolg hebben dat mensen steeds meer mogelijkheden binnen hun bereik zien komen en dat de behoefte aan een groter en gevarieerder aanbod van allerlei denkbare voorzieningen zal groeien. Dit zal zijn uitwerking hebben op het aanbod van voorzieningen op het gebied van detailhandel, recreatie, educatie, cultuur, wonen, zorg en woonzorg.

Vijf ambities
Hoe zorg je er als gemeente voor dat je over 12 jaar ál je inwoners de juiste voorzieningen biedt (onderwijs, sociale zekerheid, schone en veilige straten, winkels, sport- en andere faciliteiten), en dat tegen een betaalbare prijs? Brunssum wil dat door deze vijf ambities te realiseren:

1. Een groene woonomgeving creëren waarin mensen volop kunnen recreëren.
2. Een aantrekkelijk woonklimaat.
3. Een voorzieningenniveau, afgestemd op de behoeften van de inwoners. 4. Inspelen op de behoefte van de burgers door de burgers bij het bestuur en de ontwikkeling van de gemeente te betrekken. 5. Optimaal benutten van de kansen die het samenwerkingsverband Parkstad-Limburg biedt om de voorwaarden te creëren die noodzakelijk zijn om Brunssum zich verder te laten ontwikkelen als tuinstad.

1. Een groene woonomgeving
Brunssum heeft een 'groen' karakter: veel groen in de binnenstad en veel groen in het dichtbijgelegen buitengebied. Het behoud en de versterking van het groen in de woonwijken krijgt aandacht in het Meerjaren InvesteringsPlan Openbare Ruimte. In dat plan worden alle investeringen in de openbare ruimte inclusief ondergrondse voorzieningen, riolering en kabels en leidingen, op een integrale wijze benaderd. Zo wordt voortdurend een kwalitatieve impuls gegeven aan de inrichting van de straten, pleinen en parken.

Bijzondere aandacht daarbij dient te worden gegeven aan drie ontwikkelingen: 1) de opwaardering van het Schutterspark; 2) de natuurontwikkeling Brunssummerheide, dit in samenhang met het recreatief medegebruik van dit unieke gebied; en 3) het Vijverpark in relatie tot het Lindeplein.

2. Een aantrekkelijk woonklimaat
In de periode tot ongeveer 2010 investeert de gemeente Brunssum, samen met diverse marktpartijen, volop in stedelijke vernieuwing. De herstructurering van de stad, en van specifieke wijken, is voortvarend van start gegaan. Voor alle wijken zijn wijkontwikkelingsplannen ontwikkeld waarin projecten zijn aangegeven die het hele brede terrein van het woonklimaat bestrijken: woningbouw, wegen, groen, veiligheid...

In 2001 is het eerste herstructureringsproject in Brunssum afgerond, de oude mijnwijk De Egge. Herstructureringsprojecten die momenteel in ontwikkeling zijn, hebben betrekking op Brunssum-West, Rozengaard, Rembrandtstraat, Het Heufke en De Lemmender ("Op de Waakboom"). Hier worden woningen gerenoveerd of gesloopt, gevolgd door nieuwbouw. Ook de verkeerssituatie en de kwaliteit van de openbare ruimten en de gangpaden wordt in deze projecten grootschalig aangepakt.

Een aantrekkelijk woonklimaat is ook een veilig woonklimaat. Deze veiligheid krijgt aandacht via de ontwikkeling van wijk- en buurtveiligheidsplannen. Daarin zullen alle aspecten die van invloed zijn op het veiligheidsgevoel de aandacht krijgen. Een eerste stap daarin vormt de versterking van de handhaving in de wijken door een meer geïntegreerde samenwerking tussen de politie, de bijzonder opsporingsambtenaren, de stadswachten en de groenwachters. Het verbeteren, versterken en behouden van het woonklimaat, inclusief de veiligheid, kan niet zonder betrokkenheid van de bewoners en alle overige betrokkenen bij de wijk. De wijkteams zijn daarbij belangrijke partners.

3. Een goed voorzieningenniveau
Burgers zijn gehecht aan hun directe woonomgeving, hún wijk. De functie van de wijk zal daarom verder versterkt worden. Hiertoe zullen in de komende jaren brede maatschappelijke voorzieningen gerealiseerd worden, in elke wijk één.
Een Brede Maatschappelijke Voorziening bundelt diverse maatschappelijke voorzieningen in de wijk onder één dak. Door (bijvoorbeeld) basisscholen, peuterspeelzalen, wijksteunpunten, welzijns- en zorginstellingen en verenigingen bij elkaar te brengen, wordt efficiënter en effectiever gebruik gemaakt van ruimte en middelen. Hierdoor ontstaat voor elke wijk de mogelijkheid om te beschikken over een breed scala van betaalbare voorzieningen. In de periode tot 2006 zullen in de wijken west en oost Brede Maatschappelijke Voorzieningen gerealiseerd worden. De overige wijken volgen in een later stadium.

De gemeente Brunssum heeft een florerend verenigingsleven, met meer dan 120 organisaties actief op het gebied van muziek, dans, sport en talloze andere terreinen. De gemeente Brunssum ziet het als een belangrijke taak om het verenigingsleven zo goed mogelijk te stimuleren en zal verenigingen, die gezien hun aard daarvoor in aanmerking komen, uitnodigen om mee te doen in de Brede Maatschappelijke Voorzieningen.

In het visiedocument is er met name aandacht voor voorzieningen voor ouderen en de sociaal zwakkeren. Ouderenwelzijn betekent voor de gemeente Brunssum: behoud en stimulering van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Dat betekent dat de gemeente met name middelen zal vrijmaken voor die projecten en activiteiten die bijdragen aan deze doelstelling.
De gemeente heeft goede voorzieningen voor de sociaal zwakkeren in de gemeenschap. Die moeten behouden blijven, zodat ook de sociaal zwakkeren kunnen blijven deelnemen in onze samenleving. In het streven om senioren en gehandicapten zo lang mogelijk hun zelfstandigheid te laten behouden, zal het gebruik van de diverse voorzieningen (onder andere de Wet voorzieningen gehandicapten) gestimuleerd worden.

Dan de ontwikkeling van recreatieve voorzieningen. De gemeente denkt aan de ontwikkeling van een toeristisch-recreatieve zone ten zuiden en ten oosten van het stedelijke gebied en ten noorden en oosten van de Brunssummerheide (de Oostflank), gecombineerd met de geplande economische ontwikkelingen in dat gebied (bedrijfsterreinen). Bestaande elementen in deze zone vormen het zwembad de Zeekoelen en de Heidecamping, de te verplaatsen manege in de Brunssummerheide, de Golfbaan, het Schutterspark, de Rode Beek, de Brunssummerheide, en de sportaccommodaties de Langeberg en SV Brunssum. Door deze voorzieningen te behouden en te versterken, en door elementen met een andere functie in deze zone te herstructureren, ontstaat een gebied met een krachtige toeristische uitstraling.
Het behouden en veiligstellen en zelfs opwaarderen van de natuurwaarden van de Brunssummerheide alsook het renatureren van de Rode Beek vormen daarin een belangrijk speerpunt.

4. Interactie met burgers
Bij het maken van nieuwe plannen werkt de gemeente Brunssum volgens de principes van interactieve beleidsvorming. Daarbij worden de burgers geraadpleegd vanaf het moment van idee- en visievorming. Met het instellen van de wijkteams, nu vier jaar geleden, heeft Brunssum de start gemaakt met interactief bestuur. In de wijkteams worden uiteenlopende ontwikkelingen in alle delen van Brunssum in een vroeg stadium met de burgers besproken. Ook kunnen de leden van de wijkteams zelf zaken aandragen en bespreekbaar maken waarop zij door hun achterban attent zijn gemaakt.
Als het gaat om de uitvoering van projecten in de wijken zijn de contacten met de leden van de wijkteams eveneens zeer waardevol. Vanuit en in overleg met de wijkteams worden sleutelfiguren in de wijk aangewezen die een belangrijke rol spelen in het beleidsvoorbereidend- en besluitvormingsproces.

5. Parkstad Limburg
Brunssum kan in nagenoeg alle behoeften van haar bevolking voorzien. Voor een deel echter zullen de inwoners van Brunssum op voorzieningen zijn aangewezen in de regio. Op het terrein van werkgelegenheid en economie, en van voorzieningen op het gebied van detailhandel, recreatie, cultuur en educatie is regionale samenwerking een absolute voorwaarde. De veelheid aan ambities en projecten op het niveau van Parkstad Limburg sluiten daarop aan.

Tot slot - Tuinstad Brunssum
Brunssum is anno 2004 een gemeente met een groot aantal sterke punten. Brunssum kent een prettige leefomgeving, gekenmerkt door veel groen. Het leefklimaat kent een sterke sociale cohesie, dat zich onder meer uit in een bloeiend verenigingsleven. De afstand tussen politiek en de burgers is betrekkelijk gering - bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen kende Brunssum een opkomst van 68 procent. En Brunssum heeft een sociaal gezicht; de (sociale) lasten voor de burgers zijn laag.
Die sterktes benutten, dáár gaat het om.

In de jaren twintig en dertig kreeg Brunssum het aanzien van een 'tuinstad'. Dat was het gevolg van de aanleg van woonwijken (De Egge, Treebeek, Rozengaard) naar voorbeeld van de Engelse tuinstad-architectuur: veel groen, veel ruimte, en gezonde woningen. Anno 2002 streeft de gemeente naar een nieuwe, eigentijdse invulling van dit tuinstad-idee. "Brunssum", aldus de visie van de gemeente, "is dé tuinstad, binnen de samenwerking Parkstad-Limburg, met een aantrekkelijk woonklimaat en een voorzieningenniveau dat is afgestemd op de behoeften van de inwoners."

Samenwerking, integratie en professionalisering. Voor de gemeente ligt de uitdaging in het maximaal inspelen op bovengenoemde ontwikkelingen. Sámen met de inwoners van Brunssum.

---

Ondergrondse afvalcontainers in Brunssum

In Brunssum zijn de eerste ondergrondse containers aangebracht. U kunt in deze containers oud papier, glas en textiel kwijt. Het is de bedoeling dat de huidige straatclusters (tien in totaal) in Brunssum binnen vier jaar zijn vervangen door ondergrondse containers.

De eerste containers zijn inmiddels aangelegd op de Servatiusstraat (op de locatie van het voormalige straatcluster) en op het Amstenraderveld (tegenover Het Ambacht). Over enkele weken gaan de containers op het Doorvaartplein (achter de Edah) ondergronds.

Voordelen

Steeds meer gemeenten in Nederland stoppen afvalcontainers ondergronds. Met name in het noorden van Nederland heeft deze ontwikkeling een hoge vlucht genomen. In Limburg zijn bijvoorbeeld de gemeenten Sittard-Geleen, Kerkrade en Nuth bezig met de aanleg van ondergrondse containers. De voordelen zijn aanzienlijk. Zo hebben ondergrondse containers meer opslagcapaciteit dan bovengrondse voorzieningen (ongeveer drie keer zoveel) waardoor minder vaak het afval ingezameld hoeft te worden en er dus ook minder vaak overlast is voor de buurt. Ook leidt het gebruik van ondergrondse afvalcontainers tot minder zwerfvuil.

In Brunssum zullen de komende jaren alle bovengrondse straatclusters, tien in totaal, worden vervangen door ondergrondse containers. Op elke locatie komen vier containers: twee voor glas (wit en bont), een voor papier en een voor textiel. Op een aantal plaatsen (onder andere op het Doorvaartplein) komen ook ondergrondse containers voor restafval. Deze zijn bedoeld voor omwonenden en zijn alleen door houders van een speciaal pasje te gebruiken.

---

Inspreekuur voor burgers

Burgers hebben voortaan het recht om tijdens een raadsvergadering het woord te voeren. Speciaal daarvoor is een inspreekuur ingevoerd waarmee elke vergadering van de gemeenteraad van Brunssum zal openen. Iedere burger mag gebruik maken van dit inspreekrecht, onder twee strikte voorwaarden: het onderwerp waarover u wilt inspreken moet op de agenda staan van de betreffende raadsvergadering, en uw spreektijd bedraagt maximaal 5 minuten.

Per 6 maart 2002 is in de gemeentepolitiek het zogenaamd dualistisch stelsel ingegaan. Doel van dit stelsel is de politiek in de gemeenteraad 'spannender' te maken en dichter bij de burger te brengen. Het inspreekuur is een direct gevolg van dit dualisme (voor commissievergaderingen bestond dit inspreekuur overigens al).

De gemeenteraad van Brunssum heeft bepaald dat er, voorafgegaan aan iedere raadsvergadering, voortaan een half uur ruimte gereserveerd zal worden voor het inspreekuur. Speciaal daarvoor is de aanvangstijd van de raadsvergaderingen vervroegd: voortaan beginnen de vergaderingen om 18.30 uur in plaats van 19.00 uur.

Zo werkt het inspreekuur

Het inspreekuur werkt als volgt. Ongeveer een week vóór een raadsvergadering wordt de definitieve agenda vastgesteld. Deze wordt gepubliceerd op de gemeentepagina's in de Parelnieuws en de Comsumentenwijzer, en ter inzage gelegd in het Bestuurscentrum, de bibliotheek en d'r Brikke-Oave. Burgers die willen inspreken op een van de onderwerpen op deze agenda moeten dit tijdig melden. Dat doet u bij de griffier (527 87 34) of bij de loco-griffier (527 85 91) van de gemeente. Bij deze melding vermeldt u uw naam, adresgegevens en onderwerp waarop u wilt inspreken. Let op: uw aanmelding moet uiterlijk 48 uur voor aanvang van de raadsvergadering binnen zijn. In de praktijk betekent dit op de vrijdag vóór de betreffende vergadering, uiterlijk om 12.00 uur.

Elke raadsvergadering opent met het inspreekuur voor burgers. De voorzitter geeft aan wie wanneer het woord mag voeren (de volgorde van aanmelding bepaalt in principe de volgorde van insprekers). De spreektijd bedraagt maximaal 5 minuten. Mochten er zich meer dan zes insprekers hebben aangemeld, dan mag de voorzitter besluiten om de maximale spreektijd te verkorten (de duur van het totale inspreekuur is een half uur). Insprekende burgers maken gebruik van een van de interruptiemicrofoons die in de raadzaal staan opgesteld. Na afloop van het inspreken doet de voorzitter, of een lid van de raad, een voorstel voor de behandeling van de inbreng van de burger. Vervolgens sluit de voorzitter het inspreekuur af.

Overigens voor alle duidelijkheid dit nog: het inspreekuur is er speciaal voor u. Het is burgers niet toegestaan om tijdens een raadsvergadering het woord te nemen buiten dit inspreekuur.

Meer informatie

Zoals gezegd: u mag inspreken op alle onderwerpen die op een raadsagenda staan. Hierop gelden echter twee uitzonderingen. Het is niet toegestaan om het woord te voeren over benoemingen, keuzes, voordrachten of aanbevelingen van personen, of over besluiten van de raad waartegen beroep of bezwaar bij de rechter openstaat, of heeft opengestaan.

Meer informatie over het inspreekuur voor burgers? Neem contact op met de griffier of de loco-griffier van de gemeente (telefoon 527 87 34 / 527 85 91).

---

Dualisme in de gemeentepolitiek:

Het nieuwe gezicht van de gemeenteraad

Na de volgende raadsverkiezingen krijgt de gemeentelijke politiek een heel ander gezicht. Het is de afgelopen weken door velen in het land al vaak geroepen: het moet allemaal spannender worden, levendiger, en dat dankzij de andere rollen die college en raad krijgen in de nieuwe opzet. Maar wat verandert er precies?

Dualisme in het gemeentebestuur. Klinkt nieuw, maar het is eigenlijk een vreselijk oude wens. Want een hele hoop mensen zijn het er al heel lang over eens dat de gemeentepolitiek niet fantastisch is georganiseerd. Op papier hebben raad en college ieder hun eigen taken en verantwoordelijkheden - de praktijk is echter weerbarstiger.

Vitaler en spannender
Een van de problemen is dat in de oude situatie de raad zich onvoldoende kan profileren en qua bestuurlijke daadkracht vaak in de schaduw staat van het college. Niet goed, want het is nu juist de raad die gekozen wordt en de kiezer moet wél het gevoel hebben dat hij ook ná de verkiezingen serieus wordt genomen. En die kiezer, daar gaat het om. Die kiezer moet weer zin en vertrouwen krijgen in de lokale democratie. Dualisme in het gemeentebestuur moet dat voor elkaar gaan krijgen. In het kort gezegd komt het erop neer dat na 6 maart 2002 raad en college uit hun verstrengelde posities worden gesleurd en duidelijker tegenover elkaar worden geplaatst. De raad moet de raad zijn, het college het college, en het resultaat moet niet alleen meer herkenbaar zijn, maar ook "vitaler en spannender".

Wethouders niet in raad
Concreet heeft dit nogal wat voeten in aarde. Een van de meest opvallende wijzigingen van het nieuwe systeem is dat wethouders straks geen raadslid meer mogen zijn. En ook geen raadscommissielid (of
-voorzitter). Die situatie is dus vergelijkbaar met de situatie in Den Haag en met de relatie tussen kabinet en Tweede Kamer. Aan raads- of commissievergaderingen mogen wethouders alleen op uitnodiging deelnemen - anders rest hun een plek op de tribune of thuis achter de buis.

In het verlengde hiervan zijn taken en bevoegdheden van raad en college ook scherper gescheiden. De raad gaat zich veel meer toeleggen op het vaststellen van algemene bestuurlijke kaders en op controle van het college. Daartoe wordt het arsenaal van het raadslid fors uitgebreid: elk raadslid heeft straks mondeling en schriftelijk vragenrecht, het recht van interpellatie, het recht van initiatief en amendement... Om raadsleden beter te wapenen in hun taken, hebben zij straks recht op ambtelijke ondersteuning - die bijstand geldt zowel voor de raad als voor het individuele raadslid. De ambtelijke ondersteuning wordt geleid door een griffier, die straks door de raad aangesteld moet worden. Onder die griffier komt ook een ambtelijke organisatie te hangen, de griffie. Op die manier ontstaan er straks twee ambtelijke organisaties: een onder de secretaris, ter ondersteuning van het college, en een (zij het wat kleiner) onder de griffier, ten behoeve van de raad.

Het college/de burgemeester
Het college gaat zich sterker als bestuur profileren. Dat betekent dat het college straks een aantal bestuursbevoegdheden krijgt die nu nog onder de vleugels van de raad vallen. Want zoals gezegd: de raad gaat alleen nog maar besturen op hoofdlijnen. Tot de nieuwe bevoegdheden van het college behoren o.a. het vaststellen van de regels voor de ambtelijke organisatie, het benoemen van ambtenaren, het besluiten tot en verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen, en het voorbereiden en voeren van gerechtsgedingen.

En dan de burgemeester. Die is straks, net als nu, voorzitter van het college en voorzitter van de raad (is hij afwezig, wordt het voorzitterschap in de raad waargenomen door een raadslid). In de nieuwe opzet krijgt de burgemeester er ook een aantal specifieke taken bij. Zo merkt de wet op dat de burgemeester zorg moet dragen voor de eenheid van het collegebeleid. Ook is hij straks verantwoordelijk voor vaststelling en uitvoering van gemeentelijke besluiten, voor samenwerking met andere gemeenten/overheden, en voor een zorgvuldige behandeling van bezwaarschriften en klachten. Verder heeft hij een agenderingsbevoegdheid in het college en moet hij vanaf 2002 in een burgerjaarverslag rapporteren over onder meer de kwaliteit van de dienstverlening.

Wordt het de komende vier jaar spannender in de gemeentelijke politiek? We nodigen u graag uit om dat zelf te beoordelen.
---

Stedelijke vernieuwing in Brunssum

In Brunssum wordt flink gewerkt aan een verbeterd woon-, werk- en leefklimaat. Stedelijke Vernieuwing heet die aanpak. Maar liefst 180 miljoen euro wordt er geïnvesteerd in vervangende nieuwbouw, in veiligere wegen, in meer groen, in voorzieningen voor jong en oud, in sociale veiligheid.

De plannen voor Stedelijke Vernieuwing in Brunssum zijn vastgelegd in zogenaamde Wijkontwikkelingsplannen. Deze plannen zijn van medio 1999 tot medio 2000 opgesteld, in nauwe samenspraak tussen de gemeente, woningcorporaties en andere belanghebbenden. Via voorlichting en inspraak kregen ook de inwoners van Brunssum een stem in de ontwikkeling van de plannen.

Hieronder: Nieuwbouw in Brunssum-Noord

Zie ook de speciale 'Stedelijke Vernieuwing' pagina op deze website.

Bouw gaat dit jaar nog van start
Urban villa's vervangen Op de Waakboom

Dertig jaar lang domineerde de hoogbouwflat 'Op de Waakboom', gelegen op de hoek Europalaan/Kennedylaan, het aanzien van Brunssum-Noord. Verdeeld over 12 lagen waren hier 175 appartementen ondergebracht. Inmiddels staat 90 procent van de flat leeg en zijn de laatste dagen van Op de Waakboom aangebroken. In de zomer van 2003 gaat het gebouw tegen de grond. Na de sloop verrijzen op de fundamenten van de oude flat vijf urban villa's, goed voor zo'n 80 appartementen, van koop tot verschillende huurklassen. De plannen voor de nieuwbouw zijn ontwikkeld door verschillende partijen, waaronder Woonservice Het Adres en de gemeente Brunssum.

Directeur Hans Laudy van Het Adres: "De hoogbouwflat Op de Waakboom is ongeveer een jaar of 30 oud. Inmiddels voldoet dit type woning niet meer aan de eisen van deze tijd. De vraag naar hoogbouwflats is, laat ik het zo zeggen, niet meer zo heel groot. Dus ontwikkelen we andere woonvormen die beter inspelen op de ontwikkelingen op de woningmarkt." Overigens, zo zegt Laudy, is Op de Waakboom onderdeel van een brede kwaliteitsslag die in Brunssum-Noord plaatsvindt. "Zo zijn we momenteel bezig met het opknappen van de hoogbouwflat Achter de Locht." (zie ook de kadertekst elders op deze gemeentepagina).

Voorzieningen
De vijf nieuw te bouwen urban villa's in Brunssum-Noord bestaan uit 6 lagen. Twee urban villa's (ongeveer 30 appartementen) zijn koopappartementen van verschillende afmetingen, variërend van duurdere penthouses tot kleinere woningtypes (gemiddeld 100 tot 125 vierkante meter).
Nog eens twee urban villa's (ook circa 30 appartementen) zijn bestemd voor de duurdere huur. De vijfde urban villa (ongeveer 20 appartementen) is voor sociale huur. De huurwoningen in deze laatste urban villa zijn zodanig ingericht (geen drempels, ruime badkamers) dat ze ook geschikt zijn als zorgwoningen, dus voor mensen die moeilijk ter been zijn of om andere reden zorg- of hulpbehoevend zijn. Wethouder D. Akkermans van de gemeente Brunssum: "Op die manier spelen we in op een aantal belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen. Ik noem het toenemend aantal senioren in onze samenleving, ik noem de wens om mensen in zorginstellingen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. De gemeente Brunssum heeft in haar visiedocument voor de jaren tot 2015 duidelijk aangegeven dat we, speciaal voor de groepen kwetsbaren in onze gemeente, extra voorzieningen, waaronder kwalitatieve woonruimte, willen creëren. Ik ben blij dat we met een project als Op de Waakboom, maar ook met nieuwbouwplannen in de Gregoriuslaan en de Rembrandtstraat, invulling kunnen geven aan die ambitie."

De urban villa's komen te staan t.p.v. de fundamenten van de gesloopte Op de Waakboom. De twee urban villa's met koopwoningen worden langs de Europalaan gebouwd, de urban villa's met huurwoningen komen daar haaks op te staan. De nieuwe bewoners kunnen parkeren in het eigen gebouw, op de begane grond. Tussen de gebouwen komt groen. Op korte afstand van de nieuwe woningen liggen talloze voorzieningen: een school, een winkelcentrum, een muziekschool, een gemeenschapshuis en een sporthal.

Planning
De vervanging van Op de Waakboom door de vijf urban villa's past in een trend om een mix te creëren van woningtypes -en daarmee groepen bewoners- in een wijk, zegt Hans Laudy. "Vroeger bestond een wijk vaak uit alleen koopwoningen, of alleen (sociale) huurwoningen. Dat leidde vaak tot een eenzijdige sociale samenstelling van bewoners en soms tot sociale problematiek. Door nu in Brunssum-Noord niet alleen voor sociale huur, maar ook voor duurdere huur en koop te bouwen, krijgen we op die plek meer diversiteit, wat de dynamiek, leefbaarheid en woonbeleving ten goede komt."

De bouw gebeurt waarschijnlijk in fases. Het Adres financiert de bouw van het totale complex, maar zal de exploitatie van de duurdere huurwoningen overlaten aan een andere partij. "Dure huur is ons segment nou eenmaal niet," zegt Hans Laudy.
De realisatie van de 5 urban villa's gebeurt in samenwerking met projectontwikkelaar Grouwels Daelmans. Architect van het gehele bouwplan is Architectenbureau Humblé Neuhof uit Maastricht.
---

Vanaf 1 januari 2002:
Niet eens met een raadsbesluit? Laat uw stem horen via het referendum

Op 1 januari 2002 is de Tijdelijke Referendumwet in werking getreden. Dit betekent dat iedere kiesgerechtigde inwoner van Brunssum een referendum mag organiseren over bepaalde besluiten die de gemeenteraad neemt. Met een dergelijk referendum kan een gemeenteraad worden gedwongen om een eerder genomen besluit opnieuw in overweging te nemen.

Een referendum is een stemming onder de kiesgerechtigde inwoners van een gemeente waarbij zij hun mening kunnen geven over zaken die in de samenleving spelen. De Tijdelijke Referendumwet, die begin dit jaar van kracht werd, maakt een zogenaamd raadgevend correctief referendum mogelijk. Raadgevend betekent dat het referendum er komt op verzoek van de kiesgerechtigden zelf (en dus niet van bijvoorbeeld de gemeente). En correctief betekent dat het bedoeld is om een reeds genomen besluit (van de gemeenteraad) eventueel te corrigeren.

Hoe werkt zo'n referendum nu precies? Hieronder de procedure.

De procedure

Allereerst dit: een referendum kan alleen worden gehouden over besluiten van de gemeenteraad. Dus niet over besluiten van de burgemeester, of van het college van B&W. Verder is niet over elk raadsbesluit een referendum mogelijk. Een referendum kan alleen worden gehouden over deze drie soorten raadsbesluiten: (1) vaststelling, wijziging of intrekking van algemeen verbindende voorschriften (de zogenaamde 'verordeningen'), (2) besluiten tot wijziging van de gemeentenaam, en (3) besluiten tot wijziging van de gemeentelijke indeling (grenscorrecties).

Neemt de raad een besluit dat zogenaamd referendabel is, dan wordt dit gepubliceerd in onder meer de gemeentepagina's in Parelnieuws. Dit besluit mag in principe niet binnen zes weken bekendmaking ervan in werking treden. Dit om de kiesgerechtigden in de gemeente de tijd te geven om een referendum te organiseren.

De gemeente dient een referendum te organiseren als daartoe het verzoek komt van de kiesgerechtigden. Het verzoek voor een referendum moet twee keer worden gedaan. Voor het eerste verzoek, het zogenaamde inleidend verzoek, is een speciaal formulier beschikbaar. Voor het inwilligen van dit inleidend verzoek is een drempel vastgesteld van 0,7 procent van het aantal kiesgerechtigden. In onze gemeente is dit aantal 165, dus voor een inleidend verzoek moeten er 165 formulieren worden ingediend. Is deze drempel gehaald, dan moet er een definitief verzoek om een referendum worden georganiseerd. Dit tweede verzoek moet vergezeld gaan van minimaal 1.659 ondersteuningsverklaringen.

De stemming

Als aan alle voorwaarden is voldaan voor het referendum, kan de stemming plaatsvinden. In die stemming kunnen de kiesgerechtigden het besluit van de raad afwijzen. Daarvoor is de meerderheid nodig van het aantal stemmen. Die meerderheid moet overigens óók nog eens minimaal 30 procent bedragen van het aantal kiesgerechtigden in onze gemeente.

Als een meerderheid zich uitspreekt tegen het besluit, is de gemeenteraad verplicht om het eerder genomen besluit opnieuw in overweging te nemen. De raad kan dan besluiten om het besluit in te trekken, of toch niet. Uiteraard speelt bij deze heroverweging de uitslag van het referendum een belangrijke rol.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de gemeente, telefoon (045) 527 85 19.

---

Heeft m'n buurman bouwplannen?

Heeft uw buurman (of buurvrouw) bouwplannen, bijvoorbeeld voor een carport of een erfafscheiding of aanbouw? Zijn er plannen om bomen in uw straat te kappen? Gaan ze woningen bouwen op dat braakliggend terrein tegenover uw huis? Allemaal zaken waarover u natuurlijk graag tijdig geïnformeerd wordt. De gemeente Brunssum publiceert elke week op haar pagina's in Parelnieuws een overzicht van aanvragen voor en verleningen van bouw-, sloop- en kapvergunningen. Maar dat is niet alles. De gemeente publiceert sinds enige tijd de gemeentelijke mededelingen ook op internet. En dat is handig wanneer u de Parelnieuws even niet bij de hand hebt. Want internet is er 24 uur per dag, 7 dagen per week.

De gemeentelijke mededelingen hebben betrekking op aanvragen voor bouw-, sloop- en kapvergunningen en verleningen van deze vergunningen. Tevens vindt u hier de algemene bekendmakingen van de gemeente.

De publicaties staan maximaal één week op internet en worden elke woensdag vervangen door nieuwe mededelingen.

De gemeentelijke mededelingen? U hoeft ze nooit meer te missen! Klik hier: Publicaties

---

Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord

Vier instanties houden in de wijkpost Brunssum-Noord spreekuur: politie, maatschappelijk werk, Het Adres, en de gemeente De wijkpost is gevestigd aan de Kennedylaan 82a.

De wijkpost is van maandag tot en met vrijdag dagelijks geopend, van 09.30 uur tot 17.00 uur, met uitzondering van de vrijdagmiddag. Bewoners van Brunssum-Noord kunnen hier dan terecht met vragen en klachten over alles wat te maken heeft met veiligheid, wonen en huren, uitkering en inkomen. Tevens kunt u hier de wijkplannen inzien. In de nieuwe wijkpost zal continu een beheerder aanwezig zijn.

Op vaste tijden houden de volgende instanties er hun spreekuur:


- Maatschappelijk werk, elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur
- Wijkwerk, elke maandag van 13.30 tot 16.00 uur, elke dinsdag van 09.30 tot 12.30 uur en elke vrijdag van 09.30 tot 12.30 uur
- Jongerenwerk, elke dinsdag van 15.00 tot 17.00 uur, en vrijdag van 17.00 tot 19.30 uur (even weken)

- Politie, elke dinsdag van 10.00 tot 12.30 uur, en elke donderdag van 16.00 tot 19.30 uur

- Het Adres/huismeester, elke woensdag van 14.00 tot 16.00 uur
- Werkgroep Uitkeringsgerechtigden Brunssum (WUB), elke maandag van 10.00 tot 12.30 uur.

Wijkpost Brunssum-Noord: loop er eens binnen. Of bel voor een afspraak: 564 27 44. De wijkpost is er voor u. Maak er daarom gebruik van!

---

Weekmarkt

Iedere zaterdag op het Lindeplein van 9.00 tot 15.00 uur. Iedere woensdag op het Lindeplein van 08.00 tot 12.30 uur Iedere woensdag in Treebeek van 9.00 tot 12.00 uur.

Een bezoek zeker waard!!

---

Inleveren asbest

Burgers die asbest houdende materialen willen inleveren moeten dat bijna altijd schriftelijk melden bij het college van Burgemeester en Wethouders. Dit moet in de regel gebeuren acht dagen voordat u begint met het verwijderen van het asbest. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer J. Mertens, telefoon 527 8661.
---

Spreekuren wethouders

Voor een afspraak met wethouder Janssen kunt u bellen met 527 85 57.

Wethouder Akkermans heeft iedere donderdag inloopspreekuur van 17.00 tot 18.00 uur

Wethouder Palmen
heeft iedere donderdag inloopspreekuur van 17.00 tot 18.00 uur.

Wethouder Overdijk
heeft iedere donderdag telefonisch spreekuur van 09.00 - 11.00 uur. Hij is dan rechtstreeks bereikbaar via (045) 527 86 47.

Wethouder Steiner
heeft iedere vrijdag telefonisch spreekuur van 09.00 - 11.00 uur. Hij is dan rechtstreeks bereikbaar via (045) 527 85 61.

Raadpleeg de gemeentepagina in Parelnieuws voor eventuele wijzigingen.
---

Spreekuur politie en maatschappelijk werk in Egge

In het Buurtservicecentrum Egge houdt de politie elke maandag- en woensdagochtend spreekuur, van 10.00 tot 12.00 uur. Het maatschappelijk werk houdt er wekelijks spreekuur op de dinsdag, van 13.30 tot 16.30 uur. Het Buurtservicecentrum is gevestigd aan de Voorstraat 21.

---

Het verkeersspreekuur is er voor ú

Elke twee weken is er verkeersspreekuur bij de gemeente. Dat spreekuur is er voor de inwoners van Brunssum. Tijdens dat verkeersspreekuur kunt u vragen, problemen en klachten over verkeer, verkeersveiligheid en parkeren bespreken met de verkeerscoördinator van de gemeente en met iemand van de politie.

"Bij ons in de wijk wordt heel hard gereden. Kan de politie er geen flitsauto neerzetten?" "We hebben veel last van het lawaai van verkeer
- kan de gemeente daar niets aan doen?" "Bij ons in de straat is nauwelijks ruimte om te parkeren - zijn er plannen om de straat opnieuw in te richten, bijvoorbeeld met meer parkeervakken?" Een greep uit de vragen die tijdens het verkeersspreekuur gesteld worden. De medewerkers van de gemeente en de politie geven tijdens het spreekuur aan waar antwoorden en oplossingen gevonden kunnen worden voor uw problemen. Indien nodig, gaan zij ter plekke verkeerssituaties bekijken en spelen uw vragen en problemen door aan bijvoorbeeld de wijkteams of het verkeershandhavingsteam van de politie.

Bel voor een afspraak!
Het verkeersspreekuur is bedoeld om alert in te kunnen springen op signalen uit de gemeente over verkeer en verkeersveiligheid. Heeft u vragen of problemen, loop dan eens binnen. Het verkeersspreekuur vindt tweewekelijks plaats (in de even weken) op de dinsdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur, op kamer 617 in de hoogbouw van het Bestuurscentrum. U vindt elke week op pagina 4 van de gemeentepagina in Parelnieuws de datum van het eerstvolgende spreekuur.
Tip: bel van tevoren even voor het maken van een afspraak (527 86 23). Zo bent u snel aan de beurt. En geef ook even van tevoren aan waarover u wilt spreken. Zo kunnen de medewerkers van de gemeente en de politie zich voorbereiden op de behandeling van uw vraag of probleem.

Het eerstvolgende spreekuur is op dinsdag 3 februari 2004.
---

Oud papier ophalen

Elke zaterdag wordt in Brunssum oud papier ingezameld. Wilt u weten wanneer dat bij u gebeurt: raadpleeg de afvalkalender die u van Rd4 heeft gekregen.

De aangeleverde pakketten mogen niet meer wegen dan 15 à 20 kilo. Anders zijn ze niet meer te tillen voor de mensen die het papier ophalen. Ook moeten de pakketten uiterlijk om 9.00 uur aan de straat staan.
Op de ophaaldagen dient u het papier op een zichtbare plaats buiten te zetten.

Oud papier inleveren kan ook in het milieupark aan de Molenvaart.

Voor meer informatie over het ophalen van papier: Rd4, telefoon 543 71 00, of kijk op www.rd4.nl

---