PERSBERICHT - 2004-02-04

Eerste Nederlandstalige expeditiecruise terug op Vuurland

Antarctica maakte 48 nieuwe Nederlandse ambassadeurs

De eerste Nederlandstalige expeditiecruise door het Zuidpoolgebied is begin deze week weer veilig aangekomen op haar uitgangsbasis, de haven van Ushuaia op Vuurland in het diepe zuiden van Argentinië. Directeur Joost Tania van de jubilerende reisorganisatie Thika Travel stuurde vanaf het expeditieschip, de Professor Molchanov, een laatste verslag en foto's.

"Bultruggen op 2 uur", roept Rinie, onze expeditieleider, over de radio. Alle hoofden draaien direct die richting op en de harten bonzen in onze keel. Door de verrekijker ontwaren we twee volwassen dieren, die met een bijna Zwitserse regelmaat hun rugvinnen boven het wateroppervlak krommen en dan als afscheid hun zwart-witte staarten tonen.

We krijgen de "opdracht" ons als een haas om te kleden en binnen 10 minuten liggen onze 5 zodiacs in het water. Rinie leidt de rubberboten naar de plek waar we de spuitgaten herhaaldelijk boven zien komen.

Wat een sensatie
Langzaam aan kruipen we dichterbij, totdat op zo'n tien tot vijftien meter van onze zodiac één van de bultrug walvissen zich in volle glorie laat zien, afgesloten door het 'flashen' met zijn van pokken voorziene staart (foto). En dit spelletje gaat ruim een half uur zo door. WAT EEN SENSATIE!

Voordeel van de digitale fotografie is dat we hier 's avonds direct volop van kunnen nagenieten. Op onze laptop kunnen we de resultaten van die middag weer terughalen. Dit is echter niet het enige wat we kunnen terugzien. Even indrukwekkend was het volvette zeeolifantsmannetje dat zich in volle glorie aan zijn wijfjes kwam tonen. Tonnen vet schijnen hier volop ´en vogue´ te zijn, al luieren de dames weer heel snel verder. Uit volle borst gapend en dan weer loom achterover vallend.

Volstrekt niet geïnteresseerd in wat er om hen heen gebeurt en dat is veel. Laag over het water aanscherende blauwoogaalscholvers, die hun versgevangen vis weer ophoesten voor hun krijsende jongen op het nest, waggelende pinguïns die voortdurend plat op hun gezicht vallen in de sneeuw en dan weer lustig op hun buik voortpeddelen alsof er niets aan de hand is, of regelmatig uit de lucht vallende skua's en stormvogels die hun kansen op een lekker hapje trachten te grijpen.

Vele hoogtepunten Tijdens onze Antarctica expeditiecruise genieten we volop van de vele hoogtepunten. Weer geland op het vaste land van het zevende continent, klautert vrijwel de gehele groep achter de maar half in gebruik zijnde Argentijnse basis, el Almirante Brown, de sneeuwhelling omhoog.

Het uitzicht over Paradise Bay is echt adembenemend. Na wat grapjes over en weer, verzinkt een ieder - als per afspraak - in zijn eigen stilte om dit majestueuze landschap met zijn schier eindeloze ijsvelden, gletsjers, ijsbergen in de baai en vooral rust, op zich in te laten werken.

Een donderklap verbreekt die stilte: een enorm stuk van de gletsjer aan de andere kant van de baai breekt af en veroorzaakt een fikse vloedgolf. Het is duidelijk dat de natuur hier regeert.

Glijbaan
Vanaf ons hoge standpunt komen we gemakkelijker beneden dan boven, door ons - net als onze pinguïnvriendjes - de sneeuwhelling af te laten glijden. Gaat het bij de eerste waaghals nog wat stroef, al snel is de glijbaan goed ingewerkt en stuift de een na de ander de helling af.

Leeftijd speelt hier geen rol al zijn het de jongeren in de groep die het niet bij één afdaling laten....

Op verschillende momenten tijdens onze expeditiecruise, varen we met onze zodiacs tussen de soms enorme ijsbergen. Met de uitgebreide lezing over het ontstaan en de levensloop van deze ijsmassa´s in ons achterhoofd, varen we bij Cuverville Island door een zogenaamd kerkhof van ijsbergen door. Hier lopen de drijvende ijsbergen aan de grond en ondergaan ze de tand des tijds.

Natuurfenomeen
De intrigerende vormen en sculpturen die de wind, de stromingen en de zon hebben gevormd, hebben we al in eerdere berichten beschreven. Toch blijft het een onvoorstelbaar natuurfenomeen. Als we dan op de wat kleinere ijsschotsen regelmatig Weddell robben, krabeters of de indrukwekkende zeeluipaarden zien luieren, die zich tot op 10m afstand laten benaderen en doodkalm fotograferen, is het genot optimaal.

Port Lockroy (foto links) is een favoriete stop bij onze expeditiestaf. En terecht. Want ook hier hebben de Britten weer een herkenbaar staaltje afgeleverd. Nadat deze voormalige wetenschappelijke basis in de zestiger jaren "overbodig" werd door de opening van andere onderzoeksstations, lag hij er decennia lang verlaten bij.

Daar kwam verandering in toen de British Antarctic Historical Trust, onder bezielende leiding van bergbeklimmer / Antarctica veteraan en selfmade historicus David Burkitt, Port Lockroy compleet in ere restaureerde. Alle achtergelaten rotzooi werd opgeruimd en de houten gebouwtjes werden compleet in hun oorspronkelijke staat teruggebracht.

Herinnering
De oude artefacts herinneren aan het harde bestaan van de Antarctische pioniers al geven ze nu een vertederend gevoel als je rondloopt in wat feitelijk een museumpje is geworden. Ze ontvangen geen geldelijke steun en financieren het onderhoud met de verkoop in het kleine winkeltje. De prachtige postzegelseries, stickers, poloshirts, emblemen met afbeeldingen van heroïsche momenten in de rijke Britse Antarctische geschiedenis vinden gretig aftrek en met name haar functie als zuidelijkste postkantoortje wordt druk gebruikt.

Dat moderne tijd en geschiedenis hier samen komen blijkt uit het verhaal van de man die nu het winkeltje runt: hij is hier voor 3 1/2 maand gestationeerd als informaticus om alle communicatiesystemen per satelliet aan elkaar te koppelen en beheert deze officiële Antarctic Historical Site als hobby er tussendoor. Ik ben verbaasd te horen dat het "hoofdpostkantoor" op de Falklands dit jaar alleen al zo'n 45.000 ansichtkaarten met postzegel en stempels van Antarctica heeft verwerkt... Het aantal kaarten dat door onze groep wordt verstuurd trekt dat gemiddelde al weer fors verder omhoog.

Volop zon
Buiten de gebouwtjes is de zon volop gaan schijnen en komen de goed onderhouden gebouwen prachtig uit tegen de achtergrond van Mount Luigi. Onverstoord door onze aanwezigheid en voorzichtige bewegingen zorgen de ezelspinguïns voor hun kuikens. Sommige hebben hun nesten zelfs op slechts een meter van de loopplank naar de hutten opgebouwd uit kleine steentjes. Onvoorstelbaar dat ze niet verstoord worden door de menselijke aanwezigheid.

Uitgebreid onderzoek op deze basis heeft opgeleverd dat de impact van het gecontroleerde toerisme onder het regime van de IAATO (International Association of Antarctica Tour Operators), waar Thika Travel ook lid van is, geen noemenswaardige invloed heeft op de broedsuccessen van de uitgestrekte pinguïnkolonies op het Antarctische schiereiland. De sneeuwhoeveelheid en de stand van het krill, het basisvoedsel voor veel Antarctisch wildlife is van veel groter belang.

Unieke ervaring
En zo wil deze hechte groep het graag houden, want het is duidelijk dat deze uiterst succesvolle eerste volledig Nederlandstalige Antarctica expeditiecruise, 48 nieuwe en enthousiaste ambassadeurs voor dit nog zo onaangetaste continent heeft voortgebracht. Allen willen ze ernaar streven dit voor ons verre nageslacht zo te houden. Antarctica is en blijft een unieke ervaring bieden, die je het beste zelf kunt ondergaan, op een goede wijze waarmee ook de invloed van het toerisme beheersbaar blijft!

Door Joost Tania a/b ms Prof. Molchanov

Meer informatie: www. thikatravel.nl