CZ ACTIEF IN GEZONDHEID


CZ betrapt steeds meer zorgverleners en verzekerden op fraude

Zorgverzekeraar CZ legt steeds vaker sancties op aan verzekerden en zorgverleners die worden betrapt op fraude. Het aantal steeg vorig jaar tot 38 (8 zorgverleners en 30 verzekerden). De jaren daarvoor bedroeg het aantal sancties, variërend van een waarschuwing tot aangifte bij de politie, gemiddeld 12 per jaar. De bedragen waar het om gaat stijgen ook fors. Vorig jaar bedroeg de fraude 227.000 euro. In 2002 en 2001 ging het om 66.000 respectievelijk 31.000 euro. Het meeste geld betreft fraude door zorgverleners. CZ vorderde vorig jaar 182.000 euro terug bij twee zorgverleners. Dertig verzekerden liepen tegen de lamp voor een totaalbedrag van 45.000 euro. Onderzoek naar mogelijke fraude betrof een totaalbedrag van 1,6 miljoen euro.

Bij de vier ernstigste gevallen van fraude heeft CZ politie en justitie ingeschakeld. Het betreft fraude door twee verzekerden, maar ook een fysiotherapeut uit Zuid-Nederland en een huisarts uit de Randstad maakten zich schuldig aan oplichting. De huisarts declareerde bovenmatig veel consulten, die later alternatieve medische behandelingen bleken of waarbij de patiënten in het geheel niet op het spreekuur waren geweest. Er wordt nog onderzocht in hoeverre de arts daarbij heeft samengespannen met patiënten.
De fysiotherapeut wordt verdacht van het vervalsen van verwijsbriefjes en het declareren van behandelingen die helemaal niet bleken uitgevoerd. Bureau Bijzonder Onderzoek van CZ hield de praktijk al langer in de gaten. De fysiotherapeut maakte zich extra verdacht nadat zeer opvallende verwijsbriefjes opdoken. De verwijsbriefjes waren uitgeschreven op papier met daarop het nieuwe logo van CZ, dat nog niet was ingevoerd in de tijd dat de briefjes zogenaamd waren uitgeschreven. In deze zaak loopt nog onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van huisartsen bij het antedateren van de briefjes of het afgeven van verwijzingen met daarop alleen hun handtekening. Een huisarts alarmeerde CZ nadat de fysiotherapeut hem met spoed om een serie verwijsbriefjes had gevraagd in verband met de controle door CZ.

Tegen twee verzekerden heeft CZ aangifte bij de politie gedaan nadat was gebleken dat ze recepten hadden vervalst en gestolen pasjes gebruikten. CZ komt steeds meer vervalsingen op het spoor door gebruik van een speciaal detectieapparaat dat geknoei met rekeningen en verwijsbriefjes vrij makkelijk zichtbaar kan maken. Het apparaat wordt ook ingezet bij het napluizen van rekeningen van buitenlandse klinieken en artsen. Zo liepen vorig jaar twintig verzekerden tegen de lamp na geknoei aan rekeningen in een poging meer geld te vangen dan ze aan de buitenlandse dokter hadden betaald. Met valse rekeningen werd gepoogd om voor in totaal 25.000 euro in eigen zak te steken. De straf hierop is dat verzekerden helemaal niks terugbetaald krijgen en bovendien direct geroyeerd worden.

CZ heeft inmiddels de eerste sjoemelende en geroyeerde verzekerden laten registeren op de zwarte lijst van een nieuw centraal verzekeraarsregister. Aangesloten verzekeraars kunnen dit register raadplegen om te kijken of een persoon die zich wil laten inschrijven een 'strafblad' bij een andere verzekeraar heeft.

CZ kent sinds vorig jaar 'Bureau Bijzonder Onderzoek', dat speciaal belast is met onderzoek naar fraude. Daarnaast zijn op de kantoren in Tilburg, Goes en Sittard functionarissen waar medewerkers meldingen van mogelijke oplichting kunnen doen.
Tot de zaken die momenteel lopen hoort een onderzoek naar omvangrijk gesjoemel met zogenoemde 'taxibriefjes' voor de vergoeding van ziekenvervoer. Het aantal onderzoeken, dat gelet op de ernst van de mogelijke fraude een hoge prioriteit heeft, bedraagt momenteel 20.


-------------------------------