Provincie Flevoland




Provincie geeft kwaliteitsimpuls aan behandeling bezwaarschriften

De provincie Flevoland gaat een kwaliteitsimpuls geven aan de behandeling van bezwaarschriften. Er gaat een nieuwe onafhankelijke Adviescommissie bezwaarschriften provincie Flevoland functioneren. Deze adviescommissie zal bestaan uit drie externe leden die een onafhankelijke positie innemen ten opzichte van de provincie Flevoland.

Op dit moment bestaan er twee procedures om bezwaar te maken: een verordening voor behandeling bezwaarschriften door GS en een door PS. De Commissaris van de Koningin hoort de bezwaarmakers in een hoorzitting en wordt bijgestaan door twee adviescommissies: een van PS en een van GS.

Om het een en ander te vereenvoudigen wil men beide procedures samenvoegen tot één verordening: Reglement van orde voor de Adviescommissie bezwaarschriften Provincie Flevoland. Daarnaast wil men nu één adviescommissie instellen die geheel uit externe leden bestaat. Dit betekent niet alleen minder regels maar een externe adviescommissie draagt ook bij aan een grotere openheid van de overheid naar burgers toe. Het wordt de taak van deze adviescommissie om Provinciale Staten of Gedeputeerde Staten te adviseren over bezwaarschriften die bij hen zijn ingediend. Zij hoort de belanghebbenden en brengt vervolgens advies uit aan Provinciale Staten of Gedeputeerde Staten over de door hen te nemen besluiten op ingediende bezwaarschriften.

De werving van leden voor deze Adviescommissie wordt zo snel mogelijk opgestart nadat Provinciale Staten hierover heeft besloten in de aankomende statenvergadering.