Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

TRIMBOS-INSTITUUT START VOORLICHTINGSCAMPAGNE
Bijna een miljoen kinderen heeft
psychisch zieke of verslaafde ouder

Utrecht, 4 februari 2004. Bijna een miljoen kinderen onder de 12 jaar groeit op in een gezin waarvan een ouder psychische of verslavingsproblemen heeft. Datzelfde geldt voor nog eens een half miljoen jongeren tot 22 jaar. Bij elkaar 1,6 miljoen kinderen en jongeren die te maken hebben met plotselinge woedeuitbarstingen van een alcoholverslaafde ouder, het extreme schoonmaakgedrag van een ouder met een dwangstoornis, of met een depressieve ouder die een groot deel van de dag in bed ligt. Onderzoek wijst uit dat een op de drie kinderen van ouders met psychische- of verslavingsproblemen zelf vroeg of laat ook ernstige psychische of verslavingsproblemen ontwikkelt.

Jaarlijks hebben 864.000 ouders te maken met een psychische stoornis. Zo blijkt uit cijfers van het NEMESIS-onderzoek van het Trimbos-instituut. Het gaat dan om depressies, angststoornissen, schizofrenie, eetstoornissen of problemen met alcohol en drugs. Psychische en verslavingsproblemen die ook hun doorwerking hebben in het gezin. In totaal hebben deze ouders 1,6 miljoen kinderen en jongeren onder de 22 jaar, van wie een op de drie ook in de problemen kan raken. En wanneer beide ouders problemen hebben loopt dit aantal zelfs op tot twee op de drie.

Om de aandacht te vestigen op dit omvangrijke, grotendeels onzichtbare probleem start het Trimbos-instituut op 4 februari met een landelijke voorlichtingscampagne. Samen met een dertigtal instellingen op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg en de verslavingszorg wordt van 4-14 februari in heel Nederland extra aandacht besteed aan de problematiek van kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen. Er zijn activiteiten gepland in bibliotheken en scholen. Verder zal er via de landelijke en regionale media aandacht worden gevraagd voor de problematiek van deze specifieke groep kinderen en jongeren.
De start van de campagne is gepland in Utrecht, waar op 4 februari de voorlichtingsmaterialen aan de pers zullen worden gepresenteerd. Het motto van de campagne is Praten helpt. Door de problemen bespreekbaar te maken kan worden voorkomen dat een veilige thuishaven verandert in een onveilige, onvoorspelbare leefomgeving en dat kinderen later met dezelfde psychiatrische of verslavingsproblemen te kampen krijgen als hun ouders.

Niet eenvoudig want veel ouders houden de problemen zo lang mogelijk binnenshuis en weten niet goed hoe ze het de kinderen moeten uitleggen. Kinderen kunnen hun verhaal moeilijk kwijt. Ze willen hun ouders niet tot last zijn, schamen zich soms voor hen en durven geen vriendjes mee naar huis te nemen. Veel kinderen raken daardoor in een isolement. Kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen groeien op onder soms moeilijke omstandigheden. Ze nemen vaak de ouderrol over en dragen zo teveel verantwoordelijkheid. Daar komt bij dat kinderen het idee hebben dat als ze nòg liever zijn, hun ouder wel weer beter wordt. Eigen behoeftes raken daardoor op de achtergrond, en eenmaal volwassen weten ze soms niet meer wie zij zelf eigenlijk zijn.

KIPIZIVERO
Voor de campagne is een serie brochures en affiches ontwikkeld onder de verzamelnaam KIPIZIVERO, wat staat voor Kinderen van Psychisch Zieke en Verslaafde ouders. De serie bestaat uit een zestal folders en posters zowel voor kinderen en jongeren in verschillende leeftijdsgroepen als voor ouders en professionals. De folders voor kinderen geven informatie over psychische en verslavingsproblemen, tips en nuttige adressen, en zijn ook bedoeld om deze kinderen een hart onder de riem te steken. Kinderen die begrijpen wat er aan de hand is met hun ouder, zullen minder last hebben van schaamte- en schuldgevoelens. Ook kunnen ze vreemd gedrag van hun ouder beter plaatsen als zij begrijpen dat het hoort bij het ziektebeeld. Deze kennis kan bescherming bieden tegen het ontstaan van problemen. In elke folder is ook een verhaaltje van een kind opgenomen, zodat kinderen weten dat zij niet de enige zijn.

In de brochure voor ouders wordt ingegaan op het feit dat kinderen het altijd merken als er iets met ouders aan de hand is, ook al wordt er niet over gepraat. De folder geeft tips over hoe ouders de situatie bespreekbaar kunnen maken en tips voor 'opvoeden in moeilijke tijden'. Verder is er een brochure voor beroepskrachten in het onderwijs, de gezondheidszorg, het welzijnswerk, de jeugdhulpverlening en de kinderopvang. In deze folder komt de invloed van de problematiek van de ouder op de kinderen aan de orde. Ook biedt deze folder informatie over hoe kinderen en hun ouders ondersteund kunnen worden. Er worden onder meer concrete tips gegeven over hoe een 'ontschuldigend' gesprek is te voeren met de ouder over de situatie thuis.

Bij het ontwikkelen van deze folderserie hebben de geestelijke gezondheidszorg en de verslavingszorg intensief samengewerkt. De reden hiervoor is dat kinderen van ouders met psychische problemen identieke problemen ondervinden als kinderen van ouders met een verslavingsprobleem. Bovendien is er bij veel ouders sprake van dubbelproblematiek (zij hebben zowel psychische als verslavingsproblemen). Inmiddels werken beide sectoren ook samen bij het opzetten van kinder- en pubergroepen: speciale praatgroepen waarin kinderen leren omgaan met hun situatie, waar sociale vaardigheden worden geoefend, en waarin zij leren gebruik te maken van hun eigen netwerk voor ondersteuning. Informatie over deze groepen is te vinden in iedere brochure.

De folderserie wordt uitgebracht door de preventieafdelingen van de geestelijke gezondheidszorg en de verslavingszorg in samenwerking met de Landelijke Steunfunctie Preventie van het Trimbos-instituut. De serie is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Stichting Kinderpostzegels Nederland, het Oranjefonds en de Rabobank Foundation. De KIPIZIVERO-folders zijn te bestellen bij het Trimbos-instituut (030-2971180) en ook verkrijgbaar bij de preventieafdelingen van de GGZ en de verslavingszorg.