Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Gemeente werkt met wijkbudgetten

Sittard-Geleen, 4-2-2004 - Het gemeentebestuur heeft 50.000 euro voor elk stadsdeel gereserveerd voor het buurtwerk. Wijkbewoners kunnen zelf met een voorstel komen. Ieder voorstel wordt getoetst aan de richtlijnen die het college van burgemeester en wethouders vorig jaar heeft vastgesteld. De stadsdeelwethouder, de wijkbeheercoördinator en de stadsdeelcoördinator toetsen de voorstellen en initiatieven aan deze richtlijnen en nemen een besluit over het voorstel. Verder krijgen buurt-, wijk- en dorpsplatforms jaarlijks een bijdrage voor organisatiekosten. Hierbij valt te denken aan huur vergaderruimte, consumpties, porto, papier, telefoonkosten.

Een van de richtlijnen is dat bekeken wordt of het voorstel betrekking heeft op reguliere zaken of regulier onderhoud. Een andere belangrijke richtlijn is dat de indiener van het voorstel, daar waar mogelijk een verantwoordelijkheid en rol heeft bij de realisatie van het voorstel In 2003 zijn een aantal voorstellen gehonoreerd zoals bijvoorbeeld de organisatie van de Dag van de Wijk in Geleen Zuid, plaatsen van een hekwerk bij het gemeenschapshuis Broeksittard, de realisatie van een voetbalkooi in Ophoven, bijdrage voor de realisatie van een beeltenis van Pater Gerard Goltstein in Guttecoven en het stadsbrede project 'de Wenswijk'. Initiatieven van burgers kunnen via de buurt-, wijk- en dorpsplatform worden ingediend bij de gemeente.

In het kader van wijkgericht werken staat de burger centraal. De gemeente wil de burgers steeds meer betrekken bij het verbeteren en in standhouden van de leefbaarheid in hun buurt en straat. Zij wil burgers motiveren en stimuleren om initiatieven te nemen en voorstellen te doen die de leefbaarheid in hun buurt ten goede komen. Behalve burgers kunnen ook instellingen zoals politie, woningcorporaties, welzijnsinstellingen en thuiszorg met voorstellen komen.




Gemeente Sittard-Geleen