Gemeente Utrecht


GEMEENTERAADSFRACTIE GROENLINKS


Mondelinge vragen voor de gemeenteraad van 5 februari 2004

conform artikel 43 R.v.O.

Ingediend door: Robert Giesberts


Het bedrijf Megamedium meldde afgelopen dagen dat het een deal heeft met de vier grote steden. De deal houdt in dat zij daar waar steigers worden opgetrokken grote reclamedoeken mogen ophangen. Het meest bekende Utrechtse voorbeeld was het reclamedoek voor de Winkel van Sinkel toen deze nog in de steigers stond.
Volgens de directeur zou het College van B&W van Utrecht aanstaande dinsdag een positief besluit nemen.
Het is fijn dat het College zo open opereert dat zelfs directeuren van reclamebedrijven weten wanneer wat het College beslist. Daar zijn wij als oppositie jaloers op.

Stel dat uw College een dergelijk besluit aanstaande dinsdag of de dinsdag daarna gaat nemen dan zouden wij u nu graag op andere gedachten willen brengen. De beer is los naar ons idee als u deze vorm van adverteren toe staat. Wij voorzien dat binnen enkele jaren tal van steigers en gevels van leegstaande kantoren behangen zullen zijn met immense reclamedoeken. Wij zijn hier tegen omdat reclame, hoe mooi vorm gegeven ook, een lelijk element is en blijft in het straatbeeld. Zeker waar het de historische binnenstad betreft. Bovendien is de samenleving al op de meest onwaarschijnlijke plaatsen doordrenkt met reclame cq. commercie en de vraag is reëel of de overheid zoveel ruimte moet bieden aan de verdere groei ervan.
GroenLinks vindt dat we er niet aan moeten beginnen.

"Maar het geld.", is dan vaak het argument. Dit geld is relatief gering van omvang en bovendien is in deze het principe over het beeld van de stad die je nastreeft belangrijker dan geld, zo menen wij.

Onze vragen:
1. Heeft de directeur van het reclamebedrijf gelijk in zijn beweringen of ongelijk?
2. is het College voornemens, indien het verzoek voor ligt, om een beleid te gaan voeren waarin reclamedoeken op steigers en kantoorgevels toegestaan worden?
3. Zo ja, om welke redenen?


---- --


GEMEENTERAADSFRACTIE UTRECHT


Mondelinge vragen Gemeenteraad 5 februari 2004

conform artikel 43 R.v.O.

ingediend door: Robert Giesberts


Gisteren meldde staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken in een debat met de Tweede Kamer dat studenten wat hem betreft geen bijstand meer zouden moeten ontvangen.
Gelukkig gaat de staatssecretaris daar niet meer over.
En het is zo kort nadat het schip de haven uit is wel erg gemakkelijk roepen als achtergelaten stuurman aan de wal.
Niettemin leek de staatssecretaris erg stellig over de steun voor zijn opvatting bij de 'studentensteden'.
En toen kregen we zorgen.
Vandaar dat we nu de gelegenheid benutten om onszelf en vele studenten die wonen en werken in Utrecht gerust te stellen.

1. Is het College het eens met de opvatting van de staatssecretaris?
2. Is het College het eens met onze mening dat de staatssecretaris rechtsongelijkheid introduceert met zijn opvatting?
3. Is het College van plan de bijstand te gaan ontzeggen aan afgestudeerde studenten of studenten die zonder diploma de opleiding verlaten?
4. Indien het College hiertoe niet bereid is wil zij dan dit luid en duidelijk verkondigen?


---- --