Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GBNED, Voorhout, 3 februari 2004

Boekhouden voor middelgrote bedrijven: Microsoft Business Solutions-Navision op de testbank

In de reeks "boekhoudsoftware voor middelgrote bedrijven" hebben wij eerder Exact Globe 2000/2003 en AccountView Business getest. Nu is het de beurt aan eveneens een belangrijke speler in de markt van financiële software voor middelgrote bedrijven, te weten: Microsoft Business Solutions-Navision.

Wij zijn van mening dat Microsoft Business Solutions-Navision (Financieel management) een uitgebreid financieel pakket is dat met name uitblinkt in flexibiliteit. Het pakket kent een groot aantal modules die naar keuze aangeschaft kunnen worden. Om goed met het pakket te kunnen werken moet wel rekening worden gehouden met een implementatietijd van zeker enkele weken en een opleiding van enkele dagen per gebruiker. Als u op zoek bent naar een pakket waarmee u direct aan de slag kunt dan is dit pakket volgens ons geen goede keuze.

Drie lagen model software
De software wordt centraal in Denemarken ontwikkeld en onderhouden. Landspecifieke eigenschappen (denk aan betalingsverkeer en btw-aangifte) worden per land gerealiseerd door lokale teams (in Nederland door Microsoft Business Solutions B.V.). Vervolgens hebben partners branche specifieke eigenschappen toegevoegd aan het pakket.

Er zijn op dit moment 28 specifieke landenversies aanwezig van het pakket. Het pakket (en de bijbehorende documentatie) is dan ook in meerdere landen en talen verkrijgbaar.

Ieder jaar komt er een nieuwe versie uit van het pakket. De meeste recente versie is 3.70 (najaar 2003).

De proef op de som
Wij hebben de proef op de som genomen en de financiële modules van het pakket aan een uitgebreide test onderworpen. Wij hebben ons gebaseerd op de Nederlandse versie (nl 3.70) van het pakket.

De installatie van dit (zwaardere) financiële systeem kost in ons geval niet meer tijd dan de installatie van een eenvoudig boekhoudsysteem voor het MKB. Het vastleggen van boekingen gaat goed. We moeten wel eerst even de gewenste boekingskolommen instellen, zodat de juiste gegevens worden gevraagd per boekingsregel. Wat ons opvalt is dat de boekingen niet real-time (direct) worden bijgewerkt in de bestanden, daarvoor moeten we eerst de functie 'boeken' kiezen. De uitvoer van het pakket wordt gekenmerkt door de vele selectiemogelijkheden bij het opvragen van de informatie. We kunnen filters toepassen bij het opvragen van informatie en we kunnen met behulp van navigeren eenvoudig overal terug naar de oorspronkelijke boeking. Wij zijn niet zo enthousiast over de compleetheid van de meegeleverde overzichten. Zo ontbreekt bij het grootboek een standaard kolommenbalans en kunnen we de termijnen op een ouderdomsanalyse debiteuren en crediteuren niet zelf instellen. Het pakket voorziet verder in een groot aantal extra modules (ook niet financieel). Per 1 januari 2004 heeft de leverancier een nieuw prijsmodel geïntroduceerd van 1.950,- euro per gebruiker en een onbeperkt aantal administraties. Voor deze prijs is een vaste set aan basisfunctionaliteit inbegrepen die volgens ons uitgebreid is te noemen. Naast financiële modules worden voor deze prijs volgens de leverancier ook modules geleverd voor inkoop, voorraad, verkoop, relatiebeheer, projecten en tools om zelf aanpassingen te kunnen doen (wij hebben alleen de financiële modules getest).

Rapport
Onze bevindingen zijn opgenomen in het rapport "Microsoft Business Solutions-Navision (financieel management)" bestaande uit ruim 50 pagina's.

Globale inhoudsopgave:

* Inrichting

* Basisgegevens

* Vastleggen van boekingen

* Uitvoer

* Jaarafsluiting

* Modules: grootboek, debiteuren en crediteuren, BTW aangifte, kostenplaatsen, budgettering, vaste periodieke journaalposten, vaste activa, consolidatie, rekening courant, vreemde valuta, facturering, betalingsverkeer, uitwisselen financiële gegevens, managementinformatie en functies voor de accountancy
* Systeemfuncties

* Ondersteuning

* Conclusies

* Eigenschappen pakket (opgave leverancier) Meer informatie
Voor meer informatie over de test van Microsoft Business Solutions-Navision kunt u terecht op onze website www.softwarepakketten.nl (rubriek "software op de testbank"). Het rapport is on-line te bestellen voor 45,- euro excl. BTW.

1699e0.gif



Ingezonden persbericht