Gemeente Haarlem


4 februari 2004

34/2004
Gemeente Haarlem, sector Stadsbeheer

Persbericht


B&W geven prioriteit aan een tiental milieuactiviteiten

Het college van B&W heeft ingestemd met het Milieuwerkprogramma 2004. Dit werkprogramma geeft een overzicht van alle activiteiten die bijdragen aan de uitvoering van het gemeentelijk Milieubeleidsplan 2003 - 2006. Dit plan brengt Haarlem weer een stap verder in de richting van een leefbare en duurzame stad.

In het milieuwerkprogramma 2004 staat een tiental taken omschreven die het komende jaar prioriteit krijgen. Het gaat hierbij onder andere om de professionalisering van de milieuhandhaving. Naast extra aandacht voor naleving van de milieuregels door bedrijven, legt de afdeling Milieu haar werkwijze vast in procedures. Hiermee wil zij bereiken dat er meer effectief en efficiënt gehandhaafd kan worden.

Het plan van aanpak voor de luchtkwaliteit krijgt ook prioriteit, omdat de gemeente Haarlem moet voldoen aan de zogenoemde grenswaarden. Deze waarden zijn opgesteld om zowel de milieubelasting als de gezondheidsrisico's te beperken. Ook wordt hoog ingezet op de uitvoering van het Klimaatbeleid, waarmee het gemeentebeleid op het gebied van energiebesparing en toepassing van duurzame energie geïntensiveerd wordt.

Belangrijk is ook dat dit jaar gestart wordt met de eerste fase van het baggerprogramma, waarmee eindelijk de achterstand in het baggeren ingelopen kan worden. De werkzaamheden zijn noodzakelijk om het water toegankelijk te houden voor het vaarverkeer. Ook zorgt het voor schoner en daarmee gezonder water in de stad. Bovendien verbetert het baggeren de waterafvoer, waardoor de kans op mogelijke wateroverlast afneemt.

De gemeente heeft als doel gesteld dat in 2006 minimaal de helft van de stedelijke nieuw- en verbouwprojecten duurzaam en gezond wordt ontwikkeld, volgens een hiervoor vastgesteld niveau. In 2004 wordt in overleg met de verschillende doelgroepen als projectontwikkelaars en woningcorporaties, onderzocht welk niveau van basiskwaliteit dat moet zijn.

Extra aandacht gaat de komende periode ook uit naar de in- en uitvoering van een milieuzorgsysteem binnen de gemeentelijke organisatie. Er is bijvoorbeeld besloten om een energiecoördinator aan te stellen, die zich bezig gaat houden met het energiebeheer en het nemen van energiebesparende maatregelen voor gemeentelijke gebouwen. Deze energiecoördinator moet zichzelf overigens met de maatregelen weer terugverdienen.

Noot aan de redactie:
Meer vragen? Heske Pohlmann-Vonk tel. 511 4612 (werk), 023 - 5491753 (privé)


Julia de Jong/Communicatie
023-5114903

---- --