De Unie


GH Banden en Wielen - Het Najaarsakkoord en uw CAO

4 februari 2004 - Zaterdag 31 januari 2004 was de laatste dag van de vorig jaar overeengekomen CAO. In de regel zijn de CAO-partijen druk doende om nieuwe afspraken te maken. Vanwege het najaarsakkoord zijn de CAO-partijen slechts informeel met elkaar in gesprek.

Officiële CAO-onderhandelingen op zijn vroegst in maart 2004 van start En in de regel is het dan zo, dat als een CAO is afgelopen de CAO-partijen al druk doende zijn om nieuwe afspraken te maken. Maar deze keer ligt dat toch iets anders! Het eind vorig jaar op centraal niveau gesloten Najaarsakkoord confronteert ons met een nullijn op het gebied van de af te spreken contractlonen. Hoe gaan we daarmee om? Verder schept politiek Den Haag grote onzekerheden over de WW, de WAO en de VUT- en Prepensioenregelingen. Zeker dat laatste is ook van invloed op uw branche. Voor CAO-partijen aanleiding om niet snel op te gaan starten met de onderhandelingen. Op zijn vroegst gebeurt dat pas in maart. Maar dat wil niet zeggen dat we in die tussentijd stil gaan zitten! Daarover gaat deze ledenbrief.

Partijen hebben elkaar al wel informeel gesproken We steken naar u niet onder stoelen of banken dat wij, samen met de collega-vakorganisaties, vorige week al wel met de werkgevers aan tafel hebben gezeten. In een informele bespreking hebben we met elkaar van gedachten gewisseld. Daarin is duidelijk geworden dat voor alle partijen geldt, dat wij eerst willen zien wat het Kabinet waar maakt van haar beloften en/of bedreigingen aan sociale partners? Wat moeten wij bijvoorbeeld straks via de CAO gaan repareren? Een optie die wij in uw belang open willen en moeten houden!

De Unie over het Najaarsakkoord
De Unie heeft zich zéér kritisch opgestelt ten opzichte van het Najaarsakkoord. Kort samengevat is De Unie van mening dat dit stuk centrale loonpolitiek niet in het belang is van de Nederlandse economie. Naar onze mening is dit een maatwerkinstrument, dus moet de toepassing per bedrijf/branche worden bezien. En op het eerste gezicht lijkt ons voor wat betreft de loonontwikkeling die voorzichtigheid naar de Banden en Wielenbranche wel geboden? Wij hebben niet de indruk dat het erg goed gaat in de branche? Maar dat is een vraag die wij vooral aan u willen stellen? Uiteindelijk bent u degene die werkzaam is binnen de branche.

Accent op de pensioenregeling?
De komende CAO-onderhandelingen moeten volgens alle CAO-partijen vooral in het teken komen te staan van de pensioenregeling! Want hoe kunnen wij ervoor zorgen dat er sprake blijft van een betaalbare, kwalitatief goede pensioenregeling? Er zijn vele pensioentechnische vraagstukken die wij in uw belang moeten gaan regelen.

Uw ideeën over de CAO?
Natuurlijk zijn wij erg benieuwd naar uw ideeën over de CAO? Bent u van mening dat er bepaalde onderwerpen zijn die deze keer aandacht moeten krijgen? En bent u het ook met ons eens dat de pensioenkwestie nu goed geregeld moet gaan worden? Zoals u van ons gewend bent stellen wij u in de gelegenheid om ons uw mening kenbaar te maken. Graag vóór vrijdag 13 februari 2004 zien wij uw reacties tegemoet. Die reacties kunt u richten aan ondergetekende. Dat kan per post (De Unie, Voltairetuin 4, 2908 XJ Capelle a/d IJssel) of per e-mail (groothandel@unie.nl).

Overleg met landelijke kadergroep
Op vrijdag 13 februari 2004 zal er een overleg plaatsvinden met de leden van onze landelijke kadergroep. Daarin willen wij ook graag uw (eerste) reacties de revue laten passeren. Daarom de hiervoor gestelde termijn. In dat overleg zal er ook een eerste concept worden gemaakt voor een voorstellenbrief voor de CAO. Hierna zullen wij u van onze kant weer nader informeren.

Een meedenker gezocht!
Momenteel kent onze landelijke kadergroep een vacature. Enkele malen per jaar komt deze groep bij elkaar om af te stemmen over de diverse ontwikkelingen in de branche en de wijze zoals De Unie daarop kan inspelen. Dat gebeurt in een informele sfeer. Bijvoorbeeld rondom de CAO-onderhandelingen vervult de landelijke kadergroep een uitermate belangrijke rol. Er wordt gebruik gemaakt van het recht op vakbondsverlof in de CAO. Qua processen en inhoud blijkt het voor velen een goede leerschool. Interesse? Neem gerust even contact met ons op. Dat kan op tel. 0345-851045.

Hoe nu verder?
Binnenkort hoort u weer nader van ons. In die tussentijd hopen wij van u te mogen vernemen? Het gaat hier over uw collectieve arbeidsvoorwaarden!

Ed C.P. Lecomte
Bedrijfsgroepvoorzitter Groothandel

woensdag, 4 februari 2004