Vlaams Parlement

04 feb 2004

Commissie Institutionele Hervorming keurt voorstel van decreet controle verkiezingsuitgaven goed

De commissie voor Institutionele en Bestuurlijke Hervorming en Ambtenarenzaken van het Vlaams Parlement heeft vandaag dinsdag 3 februari met tien stemmen bij 2 onthoudingen het voorstel van decreet van Bruno Tobback (sp.a), Francis Vermeiren (VLD), Herman Lauwers (Spirit) en Ludwig Caluwé tot regeling van de controle van de verkiezingsuitgaven voor de verkiezingen van het Vlaams Parlement goedgekeurd. Het Vlaams Blok onthield zich.

Sinds het Lambermontakkoord is Vlaanderen bevoegd voor de controle op de verkiezingsuitgaven voor zijn eigen assemblee. Dit voorstel van decreet neemt de federale verkiezingswetgeving over. Het regelt de aangifte van de verkiezingsuitgaven, de controle daarop en de mogelijke sancties. De normen die de kandidaten en de politieke partijen tijdens de verkiezingscampagne moeten naleven, blijven een federale aangelegenheid.

Het voorstel van decreet stipuleert dat de Vlaamse Controlecommissie voor de Verkiezingsuitgaven moet bestaan uit Vlaamse volksvertegenwoordigers maar laat het aan het Vlaams Parlement over om de verdere regels voor de samenstelling en de werking van die nieuwe commissie te bepalen. Het Vlaams Blok had dat liever in het decreet zelf geregeld gezien.

Het Vlaams Parlement kan ook sancties nemen, maar enkel van niet-strafrechtelijke aard. De politieke partijen die de wettelijke uitgavenplafonds overschrijden of niet-geoorloofde campagnemiddelen gebruiken, verliezen een deel van de aanvullende partijfinanciering die het Vlaams Parlement aan de politieke partijen toekent. Het Vlaams Blok stelde daar vragen bij, omdat het federale niveau nog andere sancties kan toepassen.

De problemen die de gelijktijdige organisatie van de verschillende deelstaatverkiezingen met zich meebrengen, moeten worden opgelost in een samenwerkingsakkoord tussen de diverse gemeenschappen en gewesten.