Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT

Persbericht

t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Utrecht, 4 februari 004 - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is zeer verbaasd over de uitspraken van staatssecretaris Mark Rutte van Sociale Zaken dat studenten 'elke baan aan de onderkant van de arbeidsmarkt' moeten accepteren. Rutte wekt ten onrechte de indruk dat oud-studenten massaal in de bijstand zitten. De LSVb herkent het probleem niet dat de staatssecretaris schetst. LSVb-voorzitter Floris van Eijk: "Studenten doen juist alles om de bijstand te omzeilen."

De LSVb merkt dat het in het huidige economische klimaat voor afgestudeerden inderdaad heel moeilijk is om een baan te vinden. Maar de meeste studenten gaan toch uitzendwerk doen of werken in de horeca, terwijl ze zoeken naar een geschikte baan op hun niveau. Ook zijn er veel studenten die langer blijven studeren: enerzijds om betere economische tijden af te wachten, anderzijds om zich nóg beter te kwalificeren voor de arbeidsmarkt. Dit kabinet heeft voor de groei van de kenniseconomie zoveel mogelijk kenniswerkers nodig, die zo hoog mogelijk opgeleid zijn. Niemand is er dan bij gebaat dat ex-studenten zorgen voor verdringing op de arbeidsmarkt.

De precieze uitvoering van de bijstandswet is in handen van de gemeenten. De LSVb wil benadrukken dat aan hoog en laag opgeleiden, oud of jong, dezelfde eisen worden gesteld bij het aanvragen van een bijstandsuitkering. De LSVb vindt het heel raar dat Rutte net doet alsof de oud-studenten een probleemcategorie zijn. LSVb-voorzitter Floris van Eijk: "Onder lager opgeleiden is de werkloosheid veel hoger. Dat moet Mark Rutte eens gaan aanpakken. Laten we deze bijdrage maar beschouwen als losse flodder."