Socialistische Partij

SP in Senaat tegen defensiebegroting


04-02-2004 * Tijdens het beleidsdebat over de plannen van de regering inzake het Nederlandse leger heeft de SP tegen de voorstellen gestemd. Ook GroenLinks-senator Platvoet stemde tegen. De rest van de Senaat ging akkoord met de defensiebegroting voor 2004.

Minister Kamp en staatssecretaris Van der Knaap kregen brede steun voor hun voorstellen tot ingrijpende hervorming van de Nederlandse strijdkrachten. Daardoor verdwijnen in de komende jaren 11.700 banen bij Defensie. Een deel van de overtollige militairen zal herplaatst worden bij overheid en bedrijfsleven. Eerder nam de Tweede Kamer daarover al een motie van SP-Kamerlid Krista van Velzen aan. Binnenkort worden de eerste 250 militairen bij de politie ondergebracht. In de Senaat drong de SP-fractie opnieuw aan om de militairen die de bereidheid hadden `hun lijf voor ons leven in te zetten', uiterst zorgvuldig te begeleiden, nu er van hun diensten geen gebruik meer zal worden gemaakt.

De keuze van minister Kamp om mensen in te ruilen voor moderner materiaal ten behoeve van een sterkere NAVO, kreeg niet de steun van de SP. Volgens SP-senator Kox zou er juist gekozen moeten worden om mensen en middelen in te zetten in een veel verder vooruit geschoven verdedigingslinie: de bestrijding van absurde verschillen in welvaart, kansen en veiligheid. In plaats van geld van ontwikkelingssamenwerking naar defensie te sluizen, zou die sluis omgekeerd moeten worden. Naast een dure mensenplicht is dat volgens de SP ook op termijn de beste bescherming van de nationale en internationale veiligheid. De huidige ontwikkeling van de voormalige regionale verdedigingsorganisatie NAVO tot een mondiale veiligheidsorganisatie heeft gevaarlijke elementen in zich. In de komende tien tot twintig jaar ziet het bondgenootschap zelf geen bedreiging van haar grondgebied. De NAVO, feitelijk een bondgenootschap van een groot aantal rijke landen op het noordelijk halfrond, richt zich op mogelijke militaire interventies elders, op het zuidelijk halfrond. Dat is de militaire bevestiging van de al bestaande mondiale sociaal-economische tegenstelling. Die tegenstelling kan een van de grootste bedreigingen van de wereldvrede gaan vormen, zo betoogde de SP-fractie. Een bondgenootschap zonder duidelijke tegenstander kan inderdaad neigen naar zelfoverschatting en arrogantie, zo betoogde ook senator Van Middelkoop van de Christen-Unie, wiens partij overigens wel instemt met de regeringsplannen. Senator Pormes van GroenLinks pleitte voor verdere integratie van de Nederlandse strijdkrachten in een Europees leger om tegenwicht aan de Amerikaanse supermacht te bieden. Daar liepen de meningen van GroenLinks en SP uiteen: `De oplossing voor één supermacht is niet nog een supermacht erbij. We moeten gaan durven denken over andere oplossingen, waarbij nationale strijdkrachten ter beschikking van de Verenigde Naties worden gesteld. Dan kan er ook wereldwijd enorm bespaard worden op militaire uitgaven. Dat geld kan worden ingezet om de sociaal-economische verschillen echt te verkleinen', aldus SP'er Kox, die overigens ook van minister Kamp te horen kreeg dat in het denken over de mondiale veiligheid de NAVO ook volgens de minister `niet het eindmodel is'.