Vlaamse overheid

Renaat LANDUYT minister vice-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme, wil naar analogie met de bescherming van de duinen via het duinendecreet, ook een lans breken voor een betere bescherming van het bouwkundig erfgoed aan onze kust. Hiervoor steunt minister LANDUYT twee nieuwe initiatieven.


1. De stad Blankenberge zal met de financiële steun van Renaat LANDUYT een
Belle Epoque-centrum oprichten. Dit centrum zal als uitvalsbasis dienen voor de exploratie van het Belle Epoque-erfgoed in Blankenberge (onder meer de buurt rond de Sint-Rochuskerk), maar ook aan de rest van de kust. Dit centrum zal ondergebracht worden in drie nog aan te kopen en te restaureren authentieke panden in de Elisabethstraat.
Voor de oprichting van dit centrum in Blankenberge maakt minister LANDUYT via Toerisme Vlaanderen 536.383 euro vrij. De totale kostprijs van dit project wordt geraamd op 2.166.644 euro. Er is ook een aanvraag bij de Europese Unie voor co-financiering. Verwacht wordt dat dit centrum tegen eind 2007 operationeel zal zijn.

Het Belle Epoque-centrum zal in de eerste plaats dienen als vertrek- en aankomstpunt voor toeristische wandelingen, met als thema 'architectuur aan de kust'. Er zullen in het centrum ook tentoonstellingen georganiseerd worden rond de typische kustarchitectuur, bijvoorbeeld uit het Belle Epoque-tijdperk.

Het centrum zal bijkomend fungeren als kenniscentrum voor eigenaars van waardevolle, beschermde huizen, die meer informatie willen rond originele plannen, subsidiemogelijkheden of restaurateurs. Bedoeling is om eigenaars van privé-panden te sensibiliseren om hun eigendommen te renoveren, zij zullen in Blankenberge daarbij ondersteund worden door een buurtcoördinator.

"Het project zal een troef zijn voor zowel het kusttoerisme als op het vlak van leefbaarheid voor de bewoners en eigenaars van deze, vaak beschermde, Belle Epoque- huizen.
Duurzaam toerisme aan onze kust wil ook zeggen dat we aandacht en respect hebben voor het historisch patrimonium. Veel is verloren gegaan. Wat er nog is, dient dringend opnieuw een functie te krijgen," aldus Renaat LANDUYT.


2. Minister LANDUYT stelt ook voor om het Litoraal Netwerk voor Erfgoed in dit nieuwe centrum onder te brengen. Dit erfgoed-project wil voornamelijk het waardevol kusterfgoed opnieuw in de belangstelling brengen. Om het erfgoed toeristisch nog aantrekkelijker te maken zal het Litoraal Netwerk proberen de verschillende musea, historische gebouwen en symbolische plekken aan de kust beter op elkaar af te stemmen.

Het Litoraal Netwerk voor Erfgoed omvat een samenwerkingsverband tussen minister LANDUYT, de dienst cultuur van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Ook de stichting Vlaams Erfgoed en dienst Monumenten en Landschappen zal betrokken worden bij het project. Via het Kustactieplan maakt LANDUYT 170.683 euro vrij voor dit project.

Dit project bestaat uit vier grote onderdelen. Ten eerste zal een netwerk van de bestaande musea aan de kust gecreëerd worden. Het gaat over musea en attracties, die in de meest brede zin van het woord met erfgoed te maken hebben. Het gaat hier o.a. over het Sincfala-museum in Knokke-Heist, het Visserijmuseum in Oostduinkerke, het Fort Napoleon in Oostende en het voormalige postgebouw in Middelkerke. Via dit netwerk zullen ervaringen uitgewisseld worden en zal er overleg gepleegd worden tussen de verschillende musea en attracties. Ten tweede zal er een netwerk van bouwkundig erfgoed aan de kust uitgebouwd worden, zodat er een samenhangend erfgoedverhaal ontstaat, dat zichtbaar zal zijn voor het brede publiek via lokale ankerpunten in de 10 Kustgemeenten. Ook onbekende sites zullen zo toegankelijk gemaakt worden voor het publiek.

Daarnaast zal een erfgoedmanager voor de kust worden aangesteld, die een specifiek actieplan rond het maritiem erfgoed voor de kust zal uittekenen. Dit wordt meteen de achtste projectmanager die LANDUYT inzet in het kader van zijn Kustactieplan. De aanstelling is voorzien tegen begin maart 2004. Tenslotte zullen ook brochures met speciaal uitgestippelde erfgoedwandelingen aan de kust gemaakt worden. Deze wandelingen zullen de musea, het bouwkundig en het maritiem erfgoed met elkaar verenigen.

"Het zou ideaal zijn om het Litoraal Netwerk voor het Erfgoed ook een onderkomen te geven in het Belle Epoque- centrum. Van hieruit kunnen zij dan al hun acties coördineren en kan de kusttoerist en kustbewoner alle informatie rond het erfgoed aan de kust opvragen. Ook andere diensten die rond erfgoed bezig zijn, kunnen van hieruit werkzaam zijn. Op die manier worden toerisme en cultuur perfect op elkaar afgestemd en wordt het kusterfgoed ook een vaste toeristische waarde," besluit minister LANDUYT.

info : Jurgen Vanpraet, woordvoerder van minister Landuyt - tel. (0476) 80.91.73
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be


---