Nieuw-Vlaamse Alliantie


DHL-onderhandelaar zal de boter mogen eten (04/02/04)

De N-VA reageert verbaasd op de aankondiging dat de regering op zoek is naar een onderhandelaar voor het DHL-dossier. Ondanks het feit dat maar twee ministers terzake bevoegd zijn (Anciaux en Vande Lanotte) laat de regering doodleuk weten dat ze zelf niet in staat is om een eenvoudige onderhandeling te voeren omdat ze niet uit één mond praat. Dus steekt ze zich lafhartig weg achter een onderhandelaar die achteraf de boter zal mogen eten. Voor de N-VA is het duidelijk dat de Vlaamse socialisten en liberalen niet met elkaar en met de Franstaligen in discussie durven gaan vóór de verkiezingen. Intussen moeten duizenden Vlamingen zes maanden lang bang afwachten of hun job al dan niet behouden blijft.

De onderhandelaar wordt in het veld gestuurd zonder enige notie van de onderhandelingsmarge of het kader waarbinnen onderhandeld kan worden. Uiteindelijk zal het resultaat van de onderhandelingen opnieuw onderhandeld moeten worden binnen de regeringen en vervolgens nog eens tussen de federale, de Vlaamse en Brussels gewestregering. Een straatje zonder eind. De N-VA wil dat de drie bevoegde regeringen nu duidelijk maken wat hun standpunt is en hoever zij willen gaan om DHL in Zaventem te houden. Alleen zo kan een kader tot stand komen waarbinnen onderhandeld kan worden.
Niet de federale regering maar de Vlaamse regering die de belangrijkste bevoegdheden heeft, moet het voortouw nemen.

Het dossier met de gedetailleerde uitbreidingsplannen van DHL ligt al een jaar bij de federale en Vlaamse regering. Nu nog zes maanden iemand laten onderhandelen die niet eens een duidelijke onderhandelingsmarge heeft, is enkel kiezersbedrog.

Alle Vlaamse partijen moeten duidelijk stelling nemen tegen de verhuis van DHL. Terwijl de Vlaamse werkloosheid op een hoogtepunt is, mag de job van duizenden Vlamingen niet te grabbel gegooid worden.

Auteur:
Frieda Brepoels, ondervoorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be