Gemeente Haarlem


4 februari 2004

35/2004
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht


Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer


Toezicht per 1 januari 2004 opgeheven
Haarlem aan de slag met 'Agenda voor de Toekomst'

De gemeente Haarlem en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben besloten samen te werken onder de noemer 'Een gezamenlijke agenda voor de toekomst'. De afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal zich in 2004 en 2005 extra inspannen om de uitstroom uit de bijstand te bevorderen. Het ministerie stelt extra middelen beschikbaar.

De Agenda voor de Toekomst gaat om extra activiteiten voor uitstroom uit de bijstand en gesubsidieerde arbeid. Zo zullen meer bijstandsgerechtigden ondersteuning krijgen in het vinden van werk. Daarnaast wordt er nog actiever gewerkt aan fraudebestrijding. In ruil voor deze extra inspanningen stelt het Ministerie extra geld beschikbaar voor de uitvoering door SoZaWe en voor aanvullende kinderopvangmogelijkheden, experimenten en projecten. In totaal gaat het om maximaal EUR 2,6 miljoen over een periode van drie jaar.

Het Ministerie stelt als voorwaarde dat de gemeente Haarlem de bijstandswet adequaat uitvoert. SoZaWe heeft in de afgelopen jaren de nodige problemen gekend met uitvoering van de bijstandswet. Reden waarom het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2002 heeft besloten SoZaWe onder toezicht te stellen van de Inspectie Werk en Inkomen.

Op basis van de rapportages van de gemeente Haarlem heeft het Ministerie inmiddels besloten dat ook Haarlem in aanmerking komt voor de Agenda voor de toekomst. Het toezicht is overigens per 1 januari 2004 opgeheven.

Ton Boon/Communicatieadviseur
023-5114483
---- --