Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieuorganisaties en omwonenden blij met uitspraak veiligheidsnormen Schiphol Rechter wijst Van Geel terecht

Amsterdam, 4 februari 2004 --- Milieudefensie, Milieufederatie Noord-Holland en omwonenden van Schiphol zijn opgetogen over de uitspraak van de Haagse rechtbank, dat staatssecretaris Van Geel voort moet maken bij de ontwikkeling van veiligheidsgrenzen voor Schiphol. 'Van Geel is op de vingers getikt,' aldus Joris Wijnhoven, campagneleider Verkeer van Milieudefensie.

Volgens de rechtbank is de wetgever niet 'over één nacht ijs' gegaan bij het maken van de huidige wet luchtvaart, die sinds 1 januari 2003 van kracht is. Staatssecretaris Van Geel mag die wet daarom niet zomaar naast zich neerleggen. Ook niet omdat er mogelijk een wetswijziging aan zit te komen, waarmee de veiligheidsnormen - opnieuw - worden opgerekt. Wijnhoven: 'Het is eigenlijk te gek voor woorden dat er in ons land een rechter aan te pas moet komen om een staatssecretaris te dwingen de wet uit te voeren.'

De milieuorganisaties hopen dat de uitspraak van de rechter ertoe bijdraagt dat er een einde komt aan de wetteloosheid rond Schiphol. De rechtbank stelt duidelijk dat omwonenden en milieuorganisaties er terecht vanuit gaan dat de wet hen bescherming biedt. Daarom roept Milieudefensie Kamerleden op niet mee te werken aan de verdere afbraak van beschermingsniveau rond de luchthaven.

Milieudefensie en de Noord-Hollandse Milieufederatie vinden het jammer dat de rechter niet is meegegaan met hun stelling dat het nieuwe veiligheidsmodel op 1 januari 2005 af zou moeten zijn. De rechter vindt het in de wet genoemde jaartal ook te interpreteren als 31 december, waardoor de staatssecretaris een jaar respijt krijgt met het in kaart brengen van de neerstortrisico's rond Schiphol.

Een mooie opsteker in de uitspraak dat Van Geel de eisers eens per kwartaal schriftelijk moet informeren over de voortgang van de ontwikkeling van het model. Begin volgende week zullen de milieuorganisaties bij de staatssecretaris gaan informeren wanneer zij de eerste voortgangsrapportage tegemoet kunnen zien.