Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Site voor slachtoffers seksueel grensoverschrijdend gedrag door professionals

Slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag door professionals (hulpverleners, docenten, geestelijken en andere gezags- c.q. vertrouwenspersonen kunnen sinds enige tijd terecht op de site: www.misbruikdoorhulpverleners.nl

De website is primair voor slachtoffers m/v van deze vorm van misbruik bestemd. Zij kunnen op het forum en binnen de e-mailsupport- c.q. discussiegroep (die op 1 februari 2004 van start is gegaan) met elkaar in contact komen en ervaringen en informatie uitwisselen. Daarnaast kunnen slachtoffers hun misbruikervaring in de vorm van een verhaal, gedicht of anderszins op de website plaatsen zodat ook andere slachtoffers (h)erkenning kunnen vinden.

Tevens bestaat de mogelijkheid een oproep te plaatsen op het prikbord, op zoek naar medeslachtoffers van dezelfde pleger (in meer dan 50% van de gevallen is sprake van veelplegers). Op de site bestaat verder nog de mogelijkheid d.m.v. audivisuele presentaties te ontspannen. Het nieuws m.b.t. seksueel grensoverschrijdend gedrag door professionals wordt minimaal wekelijks bijgehouden. Hierbij gaat het om berichten uit de media in binnen- en buitenland betreffend seksueel misbruik binnen de hulpverlening, het onderwijs/de sport en de geestelijkheid/kerken. Er bestaat ook de mogelijkheid zich per e-mail op het nieuws te gaan abonneren.

Daarnaast bestaat de website uit informatieve pagina's (nog in opbouw) met o.a. ook wetenschappelijke informatie over het onderwerp. Er is een uitgebreide literatuurlijst beschikbaar en er zijn diverse, o.a. wetenschappelijke artikelen op de site aan te treffen. De site heeft zich tot doel gesteld extra aandacht te gaan besteden aan het fenomeen 'vrouwelijke daders'. Meer informatie hierover volgt in de komende maanden. De website wil tevens in de nabije toekomst als landelijk meldpunt voor seksueel misbruik binnen de hulpverlening fungeren. Verder vermeldt de website belangrijke adressen en links en zal in de loop der tijd meer informatie m.b.t. klachten- en juridische procedures volgen.

De website is voor iedereen toegankelijk en kan voor diverse beroepsgroepen die in aanraking komen met deze problematiek waardevol zijn. Te denken valt aan hulpverleners, juristen, journalisten en medewerkers van div. soorten instanties. Naast het creeren van een plek voor deze specifieke doelgroep onder slachtoffers van seksueel misbruik beoogt de site dus ook informatie te verstrekken aan een ieder die zowel professioneel als niet professioneel geinteresseerd is in deze brede problematiek.

* Aanmelding voor e-mail support c.q. discussiegroep: info@misbruikdoorhulpverleners.nl.

---


---

Laatst gewijzigd: 04-02-2004