De Unie


Meeùs - CAO-voorstellen

4 februari 2004 - Veel Unieleden hebben gereageerd op de oproep van De Unie wat de inhoud zou moeten zijn van de voorstellen voor de CAO-onderhandelingen. Deze reacties hebben tot de volgende CAO-voorstellen geleid.

Looptijd
Wij stellen een looptijd voor van 1 jaar

Inkomen
Uit de reacties van De Unie leden is gebleken dat er grote behoefte is aan eenduidigheid in de beloning en alles wat daarbij hoort. Wij stellen voor om tot één loongebouw en één systeem van functiewaardering te komen. Dit betekent ook dat alle functies beschreven en gewaardeerd moeten worden.

Afhankelijk van de afspraken die wij maken over de kwaliteit van het loongebouw en alles wat daar bij hoort, houden wij ons het recht voor een loonsverhoging te vragen.

De overheid haalt een aantal voorzieningen uit de verplichte verzekering Dit betekent dat deze in een aanvullende verzekering worden ondergebracht. Dit brengt extra kosten met zich mee. Ook de particuliere ziektekosten zullen stijgen. Daarnaast stijgen ook de wettelijke bijdragen MOOZ en WTZ.
Wij stellen voor om de werkgeversbijdrage particuliere ziektekostenverzekering te verhogen tot 60%. De ziekenfondsverzekerden een bijdrage in de nominale premie van 25,- per maand te verstrekken.

Aangezien het jaar 2004 262 werkbare dagen bevat tegen normaal 260 dagen stellen wij voor om het aantal vakantiedagen voor 2004 met twee te verhogen.

Arbeidsongeschiktheid
Naast beleid over reïntegratie van arbeidsongeschikten, willen wij afspraken maken over het voorkomen van arbeidsongeschiktheid.

Verder willen wij de mogelijkheden onderzoeken voor collectieve aanvullende verzekeringen ten behoeve van situaties waar sprake is van inkomens achteruitgang als gevolg van wijzigingen in de wetgeving.

Employability
De Unie wil graag kwalitatieve afspraken maken over employability. Belangrijk daarbij is een helder en duurzaam leeftijdsbewust personeelsbeleid. Dit geldt van hoog tot laag. Voor oud en jong. Dit alles gericht op een zo lang mogelijke werkzekerheid. Dit is niet alleen in het belang van de werknemer, maar ook van de werkgever. Een onderneming kan alleen innoveren als ze voldoende kennis van een voldoende niveau in huis heeft en houdt.

Arbeidsvoorwaarden keuze systeem
Wij stellen voor om de in- en verkoop van vakantiedagen om te zetten in een volwaardig arbeidsvoorwaarden keuze systeem.

Aanvullend
De Unie houdt zich het recht voor om gedurende de onderhandelingen met aanvullende voorstellen te komen.

Wij zien uw reactie graag tegemoet
Uw opmerkingen, aanvullingen kunt u mailen naar mijn secretaresse Eva Geurts: grt-e@unie.nl. U kunt dit doen tot uiterlijk 13 februari 2004. U kunt ook nog reageren op mijn eerdere circulaire.

Maak een collega lid
Vanzelfsprekend kunt u uw ongeorganiseerde collegas lid maken van De Unie. Gebruik daarvoor het aanmeldingsformulier.

Ewoud Teerink,
bestuurder

woensdag, 4 februari 2004