REGIOPLAN BELEIDSADVISEURS

REGIOPLAN: ouders hechten weinig waarde aan uitslag Citotoets

Onderzoek Regioplan Beleidsonderzoek wijst uit: 'Ouders hechten weinig waarde aan uitslag Citotoets'

AMSTERDAM, 4 FEBRUARI 2003 - Bij het kiezen van het juiste schooltype voor hun kind laat slechts vijf procent van de ouders zich leiden door de score op de Citotoets. Voor het merendeel (58 procent) van de ouders weegt het advies van de leerkracht zwaarder. Ondanks de toegenomen democratisering binnen het gezin is de wens van het kind niet van doorslaggevend belang bij deze belangrijke beslissing (14 procent van de ouders vindt de wens van het kind het belangrijkst). Dit blijkt uit onderzoek van Regioplan Beleidsonderzoek onder 197 ouders.

Het merendeel van de ouders (53 procent) is bovendien van mening dat scholen voor voortgezet onderwijs te veel waarde aan de Citoscores hechten. Scholen voor voortgezet onderwijs kijken immers naar de Citoscores alvorens zij besluiten een kind toe te laten.

Omdat veel van de toets afhangt, proberen ouders hun kinderen wel goed voor te bereiden op de toets. Dit doen zij vooral door thuis een ontspannen sfeer te creëren (42 procent), de kinderen op tijd naar bed te sturen (50 procent) en gezond te laten eten (26 procent).

Ook heeft een vijfde van de ouders met hun kinderen geoefend voor de toets. Zij oefenen vooral met oefenmateriaal van school (43 procent), maar ook met oude Citotoetsen (24 procent). Dit terwijl de Citogroep de ouders nadrukkelijk heeft opgeroepen om vooral niet te oefenen, omdat dit een vertekend beeld kan opleveren.

Uit de ervaringen van ouders met kinderen die in voorgaande jaren de Citotoets hebben gedaan, blijkt dat in een kwart (24 procent) van de gevallen de toets een verkeerd advies uitwijst. Dit is veel vaker een te laag advies (18 procent) dan een te hoog advies (6 procent).

Dit kan te maken hebben met de zenuwen die de kinderen parten spelen ten tijde van de Citotoets, waardoor zij mogelijk slechter presteren. De toets heeft immers een grote impact op het leven van de 8ste groepers. Ruim de helft van de kinderen (52 procent) is een beetje zenuwachtig voor de toets, en één op de tien is zelfs zéér zenuwachtig. De ouders geven aan dat de 'nerveuze' kinderen vaak bang zijn voor de uitslag.

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie
Regioplan Beleidsonderzoek
Evelyn Hello
T: 020-5315315
E: hello@regioplan.nl


04 feb 04 14:17