De Unie


PGGM - Sociaal Beleidskader

4 februari 2004 - Op 19 januari 2004 hebben wij u geïnformeerd over de totstandkoming en de inhoud van het Sociaal Beleidskader voor Reorganisaties bij PGGM. Over dit Sociaal Beleidskader was voorafgaand een onderhandelingsakkoord tot stand gebracht tussen de vakorganisaties en PGGM. Of dit wordt omgezet in een definitieve overeenstemming over het Sociaal Beleidskader hangt van u af.

Informatiebijeenkomst
Tijdens de informatiebijeenkomst zijn over een aantal onderwerpen vragen gesteld. Hieruit bleek dat deze onderwerpen toch nog niet duidelijk genoeg zijn vastgelegd. PGGM is hierover geïnformeerd. Over de beantwoording door PGGM zal ik u zo snel mogelijk informeren.

Eén van de belangrijkste onderwerpen van discussie op 19 januari 2004 was de salarisstilstand (gedurende maximaal 5 jaar) bij plaatsing in een lagere functie. Dit is uiteraard een verslechtering ten opzichte van de huidige afspraak in de CAO. Positief is dat vooraf een (onafhankelijke) toetsing plaatsvindt of een functie gewijzigd is en afspraken over een objectieve selectiemethode. Verder is een interne en externe zoektermijn vastgelegd en outplacement en andere hulpmiddelen om een betrekking elders te vinden. Als sluitstuk ligt vast dat de wachtgeldregeling wordt aangeboden voor de situatie dat intern of extern geen oplossing wordt gevonden.

Op de informatiebijeenkomst waren een aantal medewerkers van RI&G aanwezig. Deze medewerkers brachten in dat door PGGM aan hen concreet toezeggingen zijn gedaan omtrent een salarisgarantie bij herplaatsing in een lagere functie. Na afronding van de informatiebijeenkomst is met deze medewerkers verder gesproken.
Bij RI&G is door PGGM een reorganisatie in gang gezet terwijl de onderhandelingen met de vakorganisaties over de opvang van de sociale gevolgen nog moesten beginnen. Met de aanwezige medewerkers van RI&G is afgesproken dat zij per persoon een verklaring schrijven over de toezeggingen omtrent de salarisgarantie. De meerderheid van de mensen die dit betreft hebben dit inmiddels gedaan. Hieruit komt in ieder geval een beeld naar voren dat in verschillende besprekingen binnen RI&G gesproken is over salarisgarantie. Met PGGM is contact opgenomen om los van het Sociaal Beleidskader te bespreken of bij de medewerkers van RI&G niet zodanige verwachtingen zijn gewekt dat PGGM deze moet nakomen.

De keuze is aan u
De tekst van het Sociaal Beleidskader is op 19 januari 2004 op het intranet van PGGM geplaatst. Bijgaand zend ik u een stemformulier waarop u kunt aangeven of u wel of niet instemt. Ik ontvang uw stemformulier graag uiterlijk 10 februari 2004 retour. Indien u nog vragen heeft of behoefte aan verduidelijking dan kunt u natuurlijk contact met mij opnemen.

Inge de Vries
Bestuurder

woensdag, 4 februari 2004