Partij van de Arbeid


Den Haag, 4 februari 2004


Vragen van de leden Smeets en Van Heemst (beiden PvdA) aan de minister van Justitie en de staatssecretaris van Economische Zaken


* Heeft u kennisgenomen van het rapport "Criminaliteit in de regio Amsterdam" waaruit blijkt dat 80% van de ondernemers in en rond Amsterdam na aangifte van een misdrijf niets meer verneemt?


* Geeft dit rapport naar uw mening de situatie met betrekking hoe er met aangiften van ondernemers in en rond Amsterdam wordt omgegaan, correct weer?


* Is u bekend hoe er vanuit het politiekorps Amsterdam-Amstelland op het genoemde rapport is gereageerd? Zo ja, kunt u mededelen wat die reactie was? Zo nee, kunt u alsnog om een dergelijke reactie vragen?


* Zijn de conclusies van het onderzoek representatief voor hoe er in andere politieregio's wordt omgegaan met aangiften van misdrijven door ondernemers? Zijn u onderzoeken bekend over de omgang met dergelijke aangiften in andere politieregio's? Zo ja, wat is de uitkomst van die onderzoeken? Zo nee, bent u bereid deze problematiek voor geheel Nederland in kaart te brengen?


* Deelt u de mening dat ondernemers onvoldoende gesteund worden in het voorkomen en aanpakken van criminaliteit, geweld en agressie? Zo ja, hoe gaat u ervoor zorgen dat ondernemers wel voldoende gesteund gaan worden? Zo nee, waarom niet?


* Deelt u de mening dat het de ondernemers de zin ontneemt om nog aangifte te doen als zij in 80% van de gevallen toch niets meer vernemen? Zo ja, hoe gaat u deze situatie verbeteren? Zo nee, waarom niet?


* Deelt u de mening dat deze situatie indruist tegen de doelstelling om te komen tot een vermindering van 20-25% van de criminaliteit waarvan het bedrijfsleven hinder ondervindt? Kunt u uw antwoord uitvoerig toelichten?


Van de Kamer van Koophandel van Amsterdam