Socialistische Partij

Bot beloofd SP: Powel aanspreken op mensenrechten


04-02-2004 * Minister Bot van Buitenlandse Zaken zal in zijn komende overleg zijn Amerikaanse collega Powell aanspreken over de belabberde positie van de krijgsgevangenen in Guantanamo Bay. Ook zal hij uitleg vragen over de discriminatie door de Amerikaanse autoriteiten van Nederlanders met Arabische achternamen of een Arabische geboorteplaats. Die toezegging deed de minister in de Senaat in reactie op de inbreng van de SP in het beleidsdebat over de NAVO.

SP senator Tiny Kox Volgens SP-senator Kox is het ongehoord dat Nederland optrekt met een bondgenoot in de NAVO die op een aantal punten systematisch de mensenrechten van bepaalde groepen mensen negeert.

Binnenkort hoopt de SP-fractievoorzitter overigens ook met eigen ogen de situatie van de in de Amerikaanse militaire basis op Cuba opgesloten gevangenen te kunnen bekijken. Op zijn initiatief heeft de parlementaire assemblee van de NAVO in november j.l. tot een fact finding mission besloten. Die stond aanvankelijk voor afgelopen week gepland maar werd op het laatste moment door de Amerikanen uitgesteld wegens slecht weer en het niet voorhanden zijn van een geschikt militair vliegtuig op Andrews Air Base, vanwaar de missie zou vertrekken.

De toestand in Guantanamo Bay vormde vorige week ook onderdeel van bespreking in de Raad van Europa. Ook daar werd minister Bot aangesproken om, als tijdelijk voorzitter van de Raad van Europa, stappen in de richting van de Amerikanen te zetten wegens schending van mensenrechten en internationale conventies inzake behandeling van gevangenen. In Straatsburg legde Kox, die daar de SP vertegenwoordigde, contact met een aantal andere verontruste parlementariƫrs, om betere afstemming van acties in deze kwestie mogelijk te maken.

In de `oorlog tegen het terrorisme' neemt de Amerikaanse regering steeds ingrijpender maatregelen, die de bewegingsvrijheid van mensen ernstig belemmeren. Met name mensen met een Arabische achternaam of een Arabische geboorteplaats worden daar de dupe van. Naar de mening van de senaatsfractie van de SP dient minister Bot daartegen te protesteren in zijn aanstaande gesprek met Colin Powell.