Ministerie van Defensie


---


---

Beveiliging Defensie wordt verbeterd

4-2-2004 13:58:00

De beveiliging van militaire objecten bij Defensie voldoet niet overal aan de eisen. Uit een onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een aantal objecten te gemakkelijk toegankelijk is en dat in sommige gevallen niet gescreend personeel kan kennisnemen van vertrouwelijke informatie. Minister Kamp heeft ten tijde van het onderzoek al maatregelen genomen om tekortkomingen te verhelpen. Dit staat in het rapport Beveiliging militaire objecten, dat de Algemene Rekenkamer vandaag (4 februari) uitbrengt.

De Algemene Rekenkamer heeft van april tot september 2003 onderzoek gedaan naar de fysieke en personele beveiliging bij Defensie.

Fysieke beveiliging houdt in: de wacht voor de poort, het slot op de deur en het elektronische alarm. Bij 19 objecten zijn praktijktests uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer concludeerde dat zes daarvan niet aan de minimale eisen voldeden die Defensie aan de fysieke beveiliging stelt. Ze constateerde onder meer dat er niet voldoende gepatrouilleerd werd, noodzakelijke beveiligingsmaatregelen niet zijn getroffen, dat bepaalde objecten eenvoudig toegankelijk zijn en dat sommige deuren open waren die beslist gesloten moeten zijn.

Personele beveiliging is het screenen van eigen en ingehuurd personeel, dat met vertrouwelijke informatie in aanraking komt. Defensie heeft als regel dat extern personeel (dat bijvoorbeeld werkzaamheden aan objecten verricht) gescreend moet worden. Deze regeling werd slecht uitgevoerd. Ook de registratie van vertrouwensfuncties en het tijdig screenen van medewerkers was bij diverse onderdelen van Defensie slecht. Zo werd bij twee van de acht onderzochte onderdelen circa 50% van de vertrouwensfuncties vervuld door personen van wie de geldigheidsduur van de verklaring van geen bezwaar was overschreden.

Gelet op de ernst van de bevindingen heeft minister Kamp al ten tijde van het onderzoek maatregelen genomen. De bewindsman zegt toe ervoor te zullen zorgen dat de fysieke beveiliging van militaire objecten in de praktijk goed wordt uitgevoerd. Verder zal het ministerie inventariseren of de bevindingen ook voor de niet bezochte objecten gelden, en gaat het verbeterplannen maken. De minister verwacht dat ook de personele beveiliging eind 2004 op orde zal zijn.