Vlaamse overheid

Minister Ludo Sannen zorgt voor meer variatie op het Vlaamse platteland

Vlaams landbouw- en leefmilieuminister Ludo Sannen - "minister van het platteland" - heeft tijdens een bezoek aan Borgloon een nieuw pakket maatregelen voorgesteld die moeten zorgen voor een mooier en afwisselender Vlaams platteland én die de Vlaamse landbouwers geen windeieren zullen leggen. Met subsidies voor de genetische diversiteit wil minister Ludo Sannen een aantal oude fruitboom- en veesoorten nieuwe kansen geven. Ook voor het telen van grasklaver, luzerne en rode klaver als alternatief voedergewas kunnen landbouwers voortaan subsidies krijgen. Voor milieuvriendelijke landbouwmethodes zoals groenbedekking en mechanische onkruidbestrijding vereenvoudigt minister Sannen de subsidieaanvragen drastisch.

De oude Vlaamse runderrassen, zoals het rode rundveeras, het witrode rundveeras en het witblauw dubbeldoel rundveeras, komen meer en meer in de verdrukking en worden zelfs met uitsterven bedreigd. Minister Ludo Sannen wil deze waardevolle Vlaamse runderrassen beschermen en subsidieert rundveehouders die gedurende minstens 5 jaar een vrouwelijk dier van een van deze zeldzame rassen houden. Per vrouwelijk dier kunnen ze rekenen op 100 euro overheidsgeld. "Deze echte Vlaamse regionale diersoorten zijn belangrijk voor de identiteit van ons platteland," vindt minister Ludo Sannen.

Landbouwminister Ludo Sannen dokterde een gelijkaardige regeling uit voor zeldzaam wordende hoogstammige fruitsoorten. Om ook oude variëteiten ook overlevingskansen te geven, voorziet minister Sannen een premie voor boeren die hoogstammige fruitbomen planten. "Die bomen zijn mooie landschapselementen die zorgen voor een gevarieerder uitzicht in Vlaanderen en zijn dus ook belangrijk voor ons platteland," weet Ludo Sannen nog.

Ook in de sector van voedergewassen moedigt minister Ludo Sannen diversificatie aan. "Plantaardige eiwitbronnen, zoals grasklaver, luzerne en rode klaver zijn een heel goed alternatief voor meer gebruikte voedergewassen zoals bijvoorbeeld maïs, die gebruikt wordt samen met soja" verduidelijkt minister Ludo Sannen zijn beslissing. "Grasklaver heeft als bijkomend voordeel dat er minder bemest moet worden en dus minder bodemverzuring is. Het stopt ook de erosie van de landbouwgrond." Een veeboer kan een subsidie aanvragen als hij voor vijf opeenvolgende jaren minstens een halve hectare voorziet voor deze teelten. Per hectare wil landbouwminister Ludo Sannen 600 euro subsidies geven.

Minister Ludo Sannen maakte het ook makkelijker voor landbouwers om premies aan te vragen voor groenbedekking en mechanische onkruidbestrijding. De subsidieaanvraag kan voortaan geïntegreerd worden in de
oppervlakteaangifte die de boeren ieder jaar moeten doen. Voor groenbedekking kan een subsidie uitgekeerd worden van 50 euro per hectare. Om chemische onkruidbestrijding tegen te gaan betaalt minister Ludo Sannen ook tot 150 euro per hectare subsidie voor mechanische onkruidbestrijding. Dat die subsidies nuttig zijn, bewijzen de cijfers: het aantal hectaren groenbedekking in Vlaanderen nam op 2 jaar tijd enorm toe: van 27.500 hectaren in 2001 naar bijna 40.000 hectaren nu. Op ongeveer 7000 hectare landbouwgrond (waarvan 3000 hectare mechanisch in gangbare landbouw en 4000 hectare biologisch) wordt onkruid zonder chemische producten verwijderd.

"Mijn landbouwbeleid is niet alleen gericht op een hoge productie," zegt minister landbouwminister Ludo Sannen, "ik hecht ook enorm veel belang aan de kwaliteit. En niet alleen aan de kwaliteit van de landbouwproducten, maar ook aan de kwaliteit van het Vlaamse platteland. Ik wil de landbouwers inzetten om de natuur in Vlaanderen te onderhouden en te ontwikkelen. Ik wil de landelijke gebieden verder ondersteunen; als omgeving waar het goed is om in te wonen en te werken maar ook als plaats waar iedereen even tot rust kan komen," zegt minister Ludo Sannen. "De uitbouw van fietsroutes, de verbetering van het openbaar vervoer, de uitbouw van buitenschoolse kinderopvang, de bescherming van oude rassen, de verfraaiing van dorpskernen en landschappen, de uitbouw van toeristische fietsroutes en wandelpaden: het zijn allemaal elementen die ons platteland zullen versterken."

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Sannen - tel. (02) 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be


---