FNV

20 miljoen voor chronisch zieken

De Nederlandse werkgevers gaan onderling 20 miljoen euro ophalen als extraatje voor chronisch zieken en gehandicapten. Dat meldt het FNV e-Magazine van 4 februari.

Het geld voor de zieken is een gevolg van het najaarsakkoord. Onder druk van de FNV beloofden de werkgevers daarin dat zij geld bij elkaar zouden brengen voor een extra toeslag voor de minima.

Dit om de pijn van de loonmatiging te verzachten. Naar werkgeversvoorman Jacques Schraven stond de toeslag al gauw bekend als de 'knaak van Sjaak'.

Intussen is duidelijk dat het geld niet naar alle minima gaat, maar alleen naar chronisch zieken en gehandicapten. Als gevolg van het kabinetsbeleid gaan zij er in sommige gevallen tot 8 procent op achteruit.

Het kabinet had al 80 miljoen euro uitgetrokken voor compensatie. De 20 miljoen van de werkgevers komen hier nog bovenop.

Ze worden ingezameld door bedrijven tijdelijk iets meer ziekenfondspremie te laten betalen. Het geld gaat naar het gemeentefonds. Gemeenten betalen het vervolgens uit in de vorm van bijzondere bijstand.

Naar schatting 300.000 tot 400.000 mensen hebben een handicap of een chronische ziekte en leven op of rond de armoedegrens.

De FNV is blij met de uitkomst. "Het geld komt nu terecht bij de mensen die er het meest op achteruit zouden gaan", aldus een woordvoerder.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis.

Verder in dit nummer: Personeel supermarkt wil veiligheid; werknemers in gewetensnood door hard asielbeleid; textielbedrijven overtreden Arbowet; extra geld voor chronisch zieken.

4 februari 2004
FNV e-Magazine 4 februari 2004.htm