Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder en omgeving, 4 februari

Den Helder 04-02-2004 - 15.09 uur

Alcoholcontrole
Den Helder, woensdag 4 februari 2004.
Op woensdagmorgen omstreeks 01.30 uur werd een 23-jarige man uit Den Helder in zijn woonplaats op het Loopuytpark gecontroleerd. De automobilist bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 320 ug/l. Dit is anderhalf keer het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Hij kreeg een proces-verbaal.

Inbraak in horecapand
Den Oever, woensdag 4 februari 2004.
Op woensdagmorgen omstreeks 02.30 uur werd een inbraak ontdekt in een horecapand aan de Akkerweg in Den Oever. De daders bleken te zijn binnengekomen door een keukenraam, aan de achterzijde van het pand, open te breken. De bar en het kantoorgedeelte werden doorzocht. De dader ging er vandoor met een geldbedrag.

Verkeerscontrole
Den Helder, woensdag 4 februari 2004.
Op woensdagmorgen werden verkeerscontroles gehouden op de Texelstroomlaan, de Middenweg, de Torplaan en de Marsdiepstraat in Den Helder. Ondanks het gemiddeld matige verkeersaanbod leverde de controle toch negentien bekeuringen op wegens het niet dragen van de veiligheidsgordel en te hoge snelheid. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 67 in plaats van de toegestane 50 km per uur. Ook een bromfietser werd bekeurd omdat zijn bromfiets teveel vermogen had.

Controle porriehopen
Schagen, woensdag 4 februari 2004.
In de periode vanaf 1 november zijn er in de Noordkop zo'n 250 bloembollenbedrijven gecontroleerd op de aanwezigheid van composthopen (porriehopen). Jaarlijks worden deze controles gehouden, waarbij het toezicht steeds iets wordt aangescherpt. Tijdens deze controles werd bij 24 bedrijven geconstateerd dat er ernstige tekortkomingen waren met betrekking tot de composthopen. In de meeste gevallen bleken deze niet of onvoldoende te zijn afgedekt. In zeven gevallen bleek het porrievocht vrij in het oppervlaktewater te lopen. De verantwoordelijke agrariërs voor deze lozingen hebben van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een aanschrijving gekregen. Hierin staat dat zij maatregelen moeten nemen om de lozing te stoppen. Bij niet nakoming volgt een dwangsom.
Bij een aantal bedrijven waren de hopen onvoldoende afgedekt, vaak was door de harde wind het afdekmateriaal los gewaaid. Deze bedrijven kunnen eerdaags een hercontrole verwachten.
Voor de agrariërs heeft het KAVB (doelgroep overleg bloembollensector) een brochure ontwikkeld: "Voorkom milieubederf op eigen erf".