Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 14: RENOVATIE WATERSNOODMONUMENT (04-02-2004)

Watersnoodmonument krijgt grondige opknapbeurt

Monument vermeldt ook namen van slachtoffers

Buddingh Natuursteen in Veenendaal heeft de gemeente Veenendaal aangeboden het watersnoodmonument aan de Stationssingel volledig op te knappen. Het betonnen monument wordt opnieuw uit natuursteen opgetrokken en zal dan ook de namen van de omgekomen slachtoffers van de waternood van 1855 vermelden. De opknapbeurt is een gift van de firma Buddingh Natuursteen aan de gemeente Veenendaal. Aanleiding is de uitreiking van het predikaat Hofleverancier aan het Veenendaalse bedrijf op 16 januari 2004. Buddingh Natuursteen bestaat dit jaar 100 jaar. Waarnemend burgemeester Rombouts nam het aanbod gesymboliseerd in een schaalmodel van het monument graag in ontvangst. Het college zal het aanbod formeel overbrengen aan raad.

Het monument aan de Stationssingel is op 5 maart 1955 onthuld. Het is geplaatst om de Veenendalers te herdenken die in 1855 zijn omgekomen toen de Grebbedijk bij Wageningen het begaf. Op 5 maart 2005 (150 jaar later) zal er een herdenking plaats vinden. Het vermelden van de namen van de slachtoffers op het monument is een wens van de Veenendaalse historicus M. van den Brink. De gemeente probeert nu de juiste namen van de slachtoffers te achterhalen.

Het huidige monument zal als het nieuwe klaar is een plek krijgen in museum het Kleine Veenloo.

Iedereen die informatie heeft of namen weet van de slachtoffers wordt verzocht contact op te nemen met mw. E. Lansbergen van de afdeling Stadsontwikkeling, tel. 0318 538 204.