Nieuw-Vlaamse Alliantie


BSE-factuur roept om volledig Vlaams landbouwbeleid (04/02/04)

Met het doorschuiven van de BSE-factuur naar de rundersector en de pluimvee- en varkenshouders zorgt PS-minister Demotte ervoor dat de Vlaamse landbouwers de rekening betalen. Terwijl net de Vlaamse vleessector al immense inspanningen heeft geleverd voor de voedselveiligheid en intussen behoort tot de veiligste ter wereld.

Voor de N-VA moet de federale overheid de BSE-tests betalen, volksgezondheid is immers haar bevoegdheid.
De regeling die PS-minister Demotte uitwerkte, is manifest nadelig voor de Vlamingen en dus onaanvaardbaar. De federale regering pleegde niet eens overleg met de Vlaamse regering, die de dictaten van de PS gewillig slikt.
N-VA-parlementslid Kris Van Dijck wil de Vlaamse regering wakker schudden en dient in het Vlaams parlement een resolutie in waardoor de Vlaams regering wordt opgeroepen om een belangenconflict aanhangig te maken tegen de beslissing van minister Demotte.

De BSE-factuur illustreert voor de N-VA de noodzaak aan een volledig Vlaams landbouwbeleid. Bij de Lambermont-staatshervorming werd het landbouwbeleid geregionaliseerd. De socialisten en liberalen beslisten echter het aspect dierengezondheid en de kosten eraan verbonden, federaal te houden. Vandaag presenteert de PS de Vlamingen de rekening voor deze blunder. Indien ook dierengezondheid was overgeheveld, diende het federale departement volksgezondheid de BSE-factuur te betalen.

De N-VA wil vermijden dat de Vlamingen ook in de toekomst nog facturen krijgen doorgeschoven. Daarenboven moet dierenwelzijn integraal deel uitmaken van het landbouwbeleid. De N-VA zal daarom ook in het federale parlement een voorstel van bijzondere wet indienen voor de regionalisering van het dierenwelzijn.

Auteur:
Kris Van Dijck, Vlaams parlementslid
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be