Gemeente Amsterdam

Een huis van toen in Museum van Loon
4 februari 2004 - Johanneke Helmers
De tentoonstelling Een huis van toen maakt het mogelijk een beeld te krijgen van de inrichting van het huis in de tijd van het echtpaar Van Loon - Egidius. Unieke historische interieur opnames maken het mogelijk een blik te werpen op het interieur voor de opening van het huis als museum.

Museum Van Loon

Museum van Loon

Museum Van Loon is het voormalige woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon aan de Keizersgracht 672. De familie was medeoprichter van de V.O.C., maakte deel uit van de regering van de stad Amsterdam en werd door Koning Willem I in de adelstand verheven. In de negentiende eeuw was de familie met name actief in het bankwezen. Het monumentale huis, dat in 1884 door de familie gekocht werd voor het echtpaar Van Loon - Egidius, paste bij de vooraanstaande positie die de familie innam in de financiële wereld en het sociale leven van de stad.

Interieur

Het interieur van het museum heeft nog steeds een sterk huiselijk karakter. Toch is er het nodige veranderd. Prof. Jhr. Maurits van Loon heeft geprobeerd de zware 19e eeuwse stijl van zijn grootouders Van Loon - Egidius te vervangen door een, in zijn ogen beter bij het huis passende, 18e eeuwse stijl. Onder donkere 19e eeuwse verflagen vond hij de oorspronkelijke 18e eeuwse kleuren die hij opnieuw liet aanbrengen. De stoffering liet hij hier zoveel mogelijk op aansluiten. Als basis voor de inrichting dienden de familieportretten, die hij verspreid door het huis liet ophangen. Van de oorspronkelijke inrichten bleef voornamelijk de achttiende eeuwse meubels behouden. Het meeste 19e eeuwse meubilair, de "lelijke tijd", werd verwijderd.

Een huis van toen

Museum Van Loon
Keizersgracht 672
Tot en met 24 mei 2004

© Gemeente Amsterdam