Novem

04-02-2004 Rol van Novem: Ferro: Ketenbenadering in de emailproducerende en -verwerkende industrie
Aanvrager:

Ferro (Holland) B.V.
Contactpersoon: Ben Roctus, tel. 010 - 478 45 02, e-mail roctus@ferro.com
Betrokken partijen: KWA Bedrijfsadviseurs B.V. en nog nader vast te stellen afnemers, zoals Bosch, Miele of ATAG
Projectperiode: januari 2004 - maart 2005
Aard project: industrieel onderzoeksproject

In 2003 heeft het email producerende bedrijf Ferro
energiebesparingsopties in de keten onderzocht. Nu is het de bedoeling deze opties uit te werken met ketenpartners en ze te borgen in de eigen milieu- en kwaliteitszorgsystemen.

Emailproducent Ferro is de grootste leverancier van email in Noord-Europa. Het bedrijf smelt grondstoffen (mineralen) voor email en levert deze, na koeling, als zogenaamde flakes aan afnemers. Zij verpoederen de flakes en brengen dit vervolgens als email op de te verduurzamen producten aan. Een Energie Innovatie Scan (EIS) heeft besparingsopties in deze keten aangetoond. Ferro wil deze nu, samen met zijn afnemers in de keten, zo mogelijk uitwerken.

Het is de bedoeling om eerst een levenscyclusanalyse (LCA) uit te voeren. In combinatie met de uitgangspunten uit het energieonderzoek moet dit inzicht opleveren in de milieubelasting van alle ketenonderdelen van email. Er zijn al contacten gelegd met afnemers. Als uitkomst van dit project verwacht Ferro het oppakken van milieumaatregelen in zijn zorgsystemen te kunnen borgen.

In de implementatiefase zal een methode worden uitgewerkt, op basis van de LCA, waarmee Ferro wijzigingen in product, grondstof of emissie kan doorrekenen op effecten voor de hele keten.