Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Uitwerkingsplan streekplan

Wonen, werken en landschap in de regio Brabantse Buitensteden & Woensdrecht

De streekplanuitwerking van de gecombineerde stedelijke en landelijke regio Brabantse Buitensteden & Woensdrecht geeft voor de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht de nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen aan voor de periode tot 2020. In de stedelijke regio Bergen op Zoom - Roosendaal is vraag naar ongeveer 300 hectare bruto bedrijventerrein tot 2020, waarvan iets meer dan 200 hectare bruto voor de periode tot 2015. Daarnaast dienen er ongeveer 7.300 woningen gebouwd te worden tot 2015.
In Woensdrecht is vraag naar 15 hectare bruto bedrijventerrein tot 2020 en dienen er ongeveer 670 woningen tot 2015 gebouwd te worden.

Het Streekplan 'Brabant in Balans' wil verstedelijking concentreren in de stedelijke regio's (waaronder Bergen op Zoom - Roosendaal). De natuur en het landschap spelen een belangrijke rol, maar ook de snelwegen en het openbaar vervoer worden bij ruimtelijke keuzes goed betrokken. Er is rekening gehouden met de plannen voor de Brabantse Delta van het project Revitalisering Landelijk Gebied.

Grote ruimtelijke ontwikkelingen
De grote locaties voor woningbouw zijn de Augustapolder en de Bergse Haven in Bergen op Zoom en SpoorHaven in Roosendaal. Naast deze grote locatie heeft Roosendaal vele kleinere herstructureringslocaties.
Bergse Haven en SpoorHaven zijn locaties gelegen in het bestaande stedelijke gebied. Daar zullen woningen worden bijgebouwd, op plekken waar bedrijven verdwijnen, of op andere wijze ruimte beschikbaar is. Op deze wijze wordt tot 2015 meer dan 60% van de te bouwen woningen in Bergen op Zoom en Roosendaal in het bestaande stedelijke gebied bijgebouwd.
In Woensdrecht wordt ongeveer de helft van de woningen gebouwd in De Hoef. De andere helft zal in het bestaande stedelijke gebied worden gebouwd.

Rond Bergen op Zoom is de ruimte voor bedrijventerreinen beperkt.
De overgrote deel van de opgave voor bedrijventerreinen wordt ten noordoosten van Roosendaal gerealiseerd op Borchwerf II.
In Woensdrecht zal met name aansluitend aan De Kooi gezocht worden naar ruimte voor bedrijvigheid.

Er zijn twee regionale landschappelijke zones, tussen Bergen op Zoom en Heerle en tussen Heerle en Wouw. Tussen Bergen op Zoom en Heerle geldt een meervoudige opgave: doorontwikkeling van de recreatieve functie en potenties van dit gebied in samenhang met versterking van de landschappelijke samenhang en natuurwaarden. Daarbij is nader te onderzoeken hoe de barrière van spoorlijn en A58 kan worden verminderd
Tussen Heerle en Wouw ligt het beekdal van de Smalle Beek. Door het plaatselijk dieper maken van de beekloop wordt de oude situatie grotendeels hersteld. In het kader van het gebiedsplan voor de Brabantse Delta is onlangs een start gemaakt met een project voor agrarisch landschapsbeheer.

Op meerdere plekken binnen de stedelijke regio is gezocht naar plaatsen waar gerecreërd kan worden. Met name ten oosten van Bergen op Zoom bij De Heide en ten westen en zuiden van Roosendaal zijn gebieden aangewezen die hiervoor geschikt zijn.

De infrastructuur in de regio wordt op dit moment op diverse plekken aangepast. Voor de ontwikkeling van de stedelijke regio is met name de aanleg van de A4 van belang.