European Commission

IP/04/140

Brussel, 2 februari 2004

Ontwikkelingslanden: EU start on line-helpdesk om de toegang tot haar markten voor ontwikkelingslanden te stimuleren

Een nieuwe on line-helpdesk die door de Europese Commissie is opgezet (http://export-help.cec.eu.int) zal de toegang tot de EU-markt voor exporteurs uit de ontwikkelingslanden vergemakkelijken. Via deze helpdesk, die gratis is, zijn de belangrijkste gegevens over douanetarieven, douanedocumenten, oorsprongsregels en handelsstatistieken on-line direct beschikbaar. In een tweede fase, die thans wordt ontwikkeld, wordt het informatiepakket verbreed met productspecifieke invoerbepalingen zoals de vereisten op sanitair en fytosanitair gebied. De voor handel verantwoordelijke EU-commissaris Pascal Lamy verklaarde "Met deze helpdesk willen wij ervoor zorgen dat de exporteurs uit de ontwikkelingslanden op de EU-markt met zoveel mogelijk informatie en hulp ondersteund worden. Wij willen bijvoorbeeld bereiken dat de EU-handelspreferenties optimaal benut worden. Dit initiatief is een duidelijk voorbeeld van ons streven om de ontwikkelingslanden technische bijstand te verlenen en te garanderen dat de theoretische toegang tot de markt resulteert in een toename van het handelsvolume."

In de eerste fase van de helpdesk, die vandaag is gestart, wordt omvangrijke, praktische informatie ter beschikking gesteld over de EU-invoertarieven en -preferenties, handelsstatistieken, de desbetreffende oorsprongsregels en douanedocumentatie. Bovendien is er een on line-forum beschikbaar voor de importeurs van de EU en de exporteurs van de ontwikkelingslanden. Door dit systeem kunnen de ontwikkelingslanden de toegangsmogelijkheden tot de EU-markt die zij nu hebben beter benutten alsook de betere voorwaarden waarover in het kader van de WTO en op bilateraal vlak wordt onderhandeld. Op dit moment wordt slechts 52 % van de producten van oorsprong uit de ontwikkelingslanden, die voor preferentiële tarieven in aanmerking komen ook werkelijk onder preferentiële voorwaarden in de EU ingevoerd.

Het informatiepakket dat via de helpdesk beschikbaar is wordt in de loop van het komende jaar vergroot en zal ook gegevens bevatten over productspecifieke technische en sanitaire bepalingen. Daartoe behoren voorschriften met betrekking tot merken en etikettering alsook informatie inzake interne belastingen (BTW en accijns) die in de afzonderlijke lidstaten van toepassing zijn.

De gebruikers van de helpdesk worden verzocht voorstellen te doen met betrekking tot verdere informatie, zodat de helpdesk beter op hun behoeften afgestemd kan worden.

Achtergrond

De EU is de belangrijkste leverancier van handelspreferenties aan ontwikkelingslanden ter wereld, dankzij de verschillende preferentiële regelingen die met ontwikkelingslanden zijn vastgesteld en met name met de minstontwikkelde landen.

Daartoe behoren:

* het systeem van algemene preferenties (SAP) voor ontwikkelingslanden; 178 ontwikkelingslanden profiteren van deze door de EU toegekende preferenties. In 2002 beliep de EU-invoer waarvoor deze preferenties golden, 53,2 miljard euro;
* een bijzondere vorm van het SAP, het "Alles behalve wapens"-initiatief (EBA) voorziet in contingenten en een belastingvrije toegang voor producten uit de 49 armste landen ter wereld. In 2002 werden in dit kader goederen ter waarde van 2,2 miljard euro in de EU ingevoerd;

* de preferenties die zijn toegekend aan 77 landen in Afrika, het Caribisch Gebied en de Stille Zuidzee in het kader van de Overeenkomst van Cotonou; de uitvoer van de ACS-landen naar de EU beliep in 2002 circa 31 miljard euro, 99 % daarvan was belastingvrij. Bij ongeveer 30 % van deze invoer konden de exporteurs profiteren van de preferentiële behandeling in het kader van de Overeenkomst van Cotonou;

* de bilaterale en regionale preferentiële overeenkomsten tussen de EU en Chili, Mexico, de landen van het Middellandse Zeegebied, Zuid-Afrika of de landen van de Balkan.

Meer dan 40 % van de invoer van de Unie is afkomstig uit ontwikkelingslanden, en de Unie absorbeert bovendien bijna één vijfde van de totale export uit deze landen. Verder voert zij de meeste landbouwproducten uit derde landen in, meer dan de VS, Japan en Canada tezamen.

In september 2002 heeft de Commissie een actieplan aangenomen om de ontwikkelingslanden bij hun inspanningen om van de handel te profiteren, te ondersteunen ("Handel en ontwikkeling: hulp aan ontwikkelingslanden om de voordelen van handel te benutten"). In dit document wordt de betekenis van de samenhang tussen ontwikkeling, handel en integratie van de ontwikkelingslanden in de wereldeconomie uiteengezet. Aan het eind wordt er een reeks praktische maatregelen genoemd, waarmee de Europese Unie de ontwikkelingslanden bij hun inspanningen, om het wereldhandelssysteem beter te benutten wil ondersteunen.

Op de Vierde WTO-Ministersconferentie in Doha in november 2001 werd de ontwikkelingsagenda van Doha gestart, bedoeld om de ontwikkelingslanden te helpen om efficiënt aan het wereldhandelssysteem deel te nemen. Tijdens de huidige WTO-onderhandelingen heeft de EU al een verdere marktopening voor landbouw- en industrieproducten ten gunste van de ontwikkelingslanden voorgesteld.

Bijlage

"Helpdesk ter bevordering van de uitvoer: Advies voor ontwikkelingslanden die naar de EU uitvoeren

http://export-help.cec.eu.int

Voor verdere informatie:

http://export-help.cec.eu.int

http://europa.eu.int/comm/trade/issues/global/index_en.htm