Gemeente Utrecht

2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
9 Vragen van de heer K. Boers en de heer P.F.C. Jansen (ingekomen 4 februari 2004)

In het Utrechts Nieuwsblad van 4 februari wordt bericht over een tweede gewapende overval binnen een week bij een supermarkt in winkelcentrum Rijnbaan. Kort daarvoor is ook al een gewapende overval gepleegd bij een drogisterij in grootwinkelcentrum Kanaleneiland. De SP-fractie brengt in herinnering dat zij bij enkele gelegenheden (o.m. de commissie-behandeling van het initiatiefvoorstel van de VVD over cameratoezicht in grootwinkelcentrum Kanaleneiland op 1 oktober 2002 en de evaluatie van het cameratoezicht op 29 oktober 2002) ervoor heeft gepleit om het cameratoezicht bij winkelcentra meer integraal te benaderen. Zo vreesden wij dat na het aanbrengen van camera's bij grootwinkelcentrum Kanaleneiland de criminaliteit zou verschuiven naar nabijgelegen kleinere winkelcentra als Rijnbaan en Vasco da Gama. Bij de raadsbehandeling van het initiatiefvoorstel van de VVD op 28 november 2002 heeft indiener Abrahamse ervoor gepleit om een mobiel camerasysteem onder meer in te zetten voor het toezicht in de kleinere winkelcentra.

Naar aanleiding van bovenstaande komt de SP fractie met de volgende vragen:

Heeft het vaste camerasysteem op winkelcentrum Kanaleneiland bruikbare gegevens opgeleverd ten behoeve van het onderzoek naar de overval op de drogisterij? Beschikte de drogisterij ook over eigen beveiligingscamera ('s)? Graag een toelichting waarom dit wel of niet het geval is. Wat is de meerwaarde van de camera's in het publieke gebied bij dit type criminaliteit? Is in de Utrechtse praktijk de directe pakkans vergroot of hebben ze uitsluitend waarde voor de identificatie en opsporing van de daders? Is sinds 2002 een mobiele camera ingezet voor het toezicht in de kleinere winkelcentra? Zo ja: met welk effect? Is er sinds de plaatsing van camera's in grootwinkelcentrum Kanaleneiland sprake van een verschuiving van criminaliteit naar de omliggende kleinere winkelcentra?

Indien een deel van de antwoorden vertrouwelijk dient te blijven in verband met het onderzoek naar genoemde overvallen verzoeken wij u om na de schriftelijke beantwoording hierop een aanvullende toelichting te geven tijdens een vertrouwelijke commissievergadering B&V.

Antwoord van Burgemeester en Wethouders
(verzonden 9 maart 2004)

Het camerasysteem heeft inderdaad beelden opgeleverd met daarop de verdachten van de overval. Over de mate van bruikbaarheid worden door politie en justitie in verband met het onderzoek geen mededelingen gedaan. De drogisterij beschikte zelf niet over beveiligingscamera's. Waarom de ondernemer deze niet heeft geplaatst is ons niet bekend.


1. Bij brief van 15 oktober 2002 hebben wij de raadscommissie geïnformeerd over de evaluatie van het experiment met cameratoezicht in de binnenstad. Daarbij bleek onder andere, dat de meerwaarde van cameratoezicht bij dit type delict (overvallen) vooral in opsporing en identificatie achteraf zit (als verdachten op de beelden zijn vastgelegd). De beelden worden 24 uur per dag opgenomen en gedurende 72 uur bewaard. Zoals bekend worden de beelden van cameratoezicht alleen op bepaalde tijden live uitgekeken. Voorbereidingshandelingen op een overval zijn echter moeilijk herkenbaar en een overval vindt meestal gedurende korte tijd plaats. De pakkans wordt echter vergroot als er nog ten tijde van een overval melding van wordt gedaan bij de politie. De meldkamer van de politie kan namelijk te allen tijde inloggen op het camerasysteem en de bediening ervan overnemen. In dat geval kunnen vanuit de meldkamer op basis van de beelden de politie-eenheden aangestuurd worden. In de praktijk echter wordt de politie vaak pas achteraf gebeld. De daders zijn dan vaak al weg of op de vlucht. Beelden van cameratoezicht kunnen dan, zoals gezegd, het onderzoek achteraf mogelijk ondersteunen.


1. Er is nog geen mobiel cameratoezicht in de stad. Er zijn technische tekortkomingen t.a.v. verbindingen en techniek waardoor deze vorm van cameratoezicht op dit moment niet verantwoord operationeel ingezet kan worden. Er wordt gewerkt aan een uitbreiding van het Catharijnenet. De oplevering is voorzien in het 3e kwartaal 2004. Wij verwachten daarmee de geschetste tekortkomingen te kunnen oplossen.


1. De camera's bij Groot Winkelcentrum Kanaleneiland zijn nog maar kort geleden (eind oktober 2003) in gebruik genomen. Het is nog te vroeg om gefundeerde uitspraken te kunnen doen over eventuele verplaatsing van criminaliteit. De indruk van de politie is echter dat sinds de plaatsing van de camera's op grootwinkelcentrum Kanaleneiland er geen sprake is van verplaatsing van criminaliteit.

Overig:
Als politie en justitie in verband met het onderzoek geen mededelingen over bepaalde feiten doen, dan worden deze ook niet in een vertrouwelijke commissievergadering gedaan. Over lopende onderzoeken worden geen inhoudelijke mededelingen gedaan.

---- --