Partij van de Arbeid


PERSBERICHT


Den Haag, 4 februari 2004


Ruud Koole roept op tot ondersteunen van verzet tegen Verdonk


PvdA partijvoorzitter Ruud Koole roept alle PvdA-burgemeesters en -wethouders op om het verzet tegen het besluit van minister Verdonk te ondersteunen. Volgens Koole moeten de PvdA-bestuurders in de eigen gemeente activiteiten ontplooien en ondersteunen om de inhumane effecten van dit besluit aan de kaak te stellen.


De PvdA is steeds heel duidelijk geweest met het standpunt dat een effectief uitzettingsbeleid nodig is in het kader van een integraal asielbeleid. Dat daarbij niet iedereen die dat graag zou willen in Nederland kan blijven, ook als ze hier al een tijd wonen, hebben wij ook steeds duidelijk gemaakt. Wat nu echter dreigt te gebeuren is buiten proportie, onnodig en inhumaan.


Vooral voor de lokale bestuurders zijn de abstracte getallen gezichten van mensen in eigen gemeente die hierdoor worden getroffen. Zij kennen de schrijnende gevallen van uitgeprocedeerde asielzoekers, met een getraumatiseerd verleden en een dreigend verlies aan toekomstperspectief.


"Het standpunt van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer is volstrekt helder: Verdonks pardon is veel te krap bemeten. Daarnaast is het aantal 'schrijnende gevallen' dat een verblijfsvergunning krijgt onbegrijpelijk laag (220). Het is onaanvaardbaar dat gezinnen uit elkaar worden getrokken en dat mensen zomaar op straat gezet worden. Kinderen en ouders mogen niet voor oneigenlijke keuzes worden gesteld en hoogbejaarden en ernstig zieke mensen mogen niet zomaar het land worden uitgezet. De zorgvuldigheid ontbreekt en problemen worden niet opgelost, maar afgewenteld op de betrokkenen en hun lokale bestuurders, zoals u zelf." Aldus Ruud Koole in de brief naar de Burgemeesters en Wethouders.


De volledige tekst van de brief aan de PvdA-burgemeesters en -wethouders vindt u op www.pvda.nl .


Nadere informatie: Altie Blanken, 06 - 215 66 951