Gemeente Heusden


Schop kan binnenkort daadwerkelijk in de grond
Realisatie centrumplan Drunen weer stap verder 4-2-2004 Het college van Heusden gaat akkoord met de kredietaanvraag voor de realisatie van de zogeheten 1e fase herinrichting Centrumplan Drunen. Met dit voorstel komt het nieuwe centrum van Drunen weer een belangrijke stap dichterbij. De eerste fase betreft onder meer de bouw van een appartementencomplex aan het Raadhuisplein en een ingrijpende herinrichting van een gedeelte van de Grotestraat, Achter het Raadhuis en een deel van de Hugo de Grootstraat. Ook de voorbereiding van de tweede fase is in volle gang. In de tweede fase zullen onder meer 4 bijzondere bouwblokken met in totaal 61 appartementen verschijnen. Het college stelt de gemeenteraad voor de hiervoor vereiste vrijstellingsprocedure (zpp) op te starten.

De nieuwbouw aan het Raadhuisplein bestaat onder meer uit een aantal winkels, een huisartsenpost en 44 appartementen. Op korte termijn zullen de voorbereidingen voor de sloop en de daadwerkelijke sloop van de huidige bebouwing plaatsvinden. In de tweede fase zullen aan de Schoolstraat vier appartementengebouwen gebouwd worden bestaande uit 61 appartementen. Het college juicht de bouw hiervan toe. Ten eerste is er sprake van een bijzonder ontwerp dat evenwel uitstekend past in de omgeving. Omdat de appartementen in verschillende prijsklassen worden aangeboden komt bovendien een bredere doelgroep hiervoor in aanmerking. Onder de appartementen komt parkeergelegenheid voor de bewoners. Omdat het bouwplan niet binnen de geldende bestemmings-planvoorschriften past, wordt voorgesteld te starten met de vereiste vrijstellingsprocedure.

Het centrumplan kent verschillend fasen. Nu het college akkoord gaat met de kredietaanvraag voor de realisatie van de eerste fase kan de schop daadwerkelijk in de grond. Het gedeelte van de Grotestraat tussen het Raadhuisplein en de Achterstraat wordt het eerste aangepakt. Het stuk tussen het Raadhuisplein en de Hugo de Grootstraat krijgt eenrichtingsverkeer. Hierdoor kan het voetgangersgedeelte een stuk breder gemaakt worden. De trottoirs worden uitgevoerd in een bijzondere steensoort. Ook komt er nieuw straatmeubilair en nieuwe beplanting. In overleg met bewoners en eigenaren zal een aantal panden op een speciale manier worden aangelicht. In de eerste fase zal ook een gedeelte van de Hugo de Grootstraat worden heringericht.

De verwachting is dat de herinrichting van de openbare ruimte in het voorjaar 2004 kan beginnen. De eerste fase van de herinrichting moet volgens planning aan het eind van 2004 afgerond zijn.