Ingezonden persbericht


Persmededeling

Cresson zaak veranderde politieke zeden

Brussel - 4 februari 2004. Onderzoeksrechter Van Espen van het Brusselse parket heeft de 29 bladzijden tellende eindvordering van het Brusselse Parket Generaal ontvangen in de zaak Cresson. Daarin valt te lezen dat de voormalige EU commissaris Cresson in verdenking wordt gesteld maar ook dat de strafrechterlijke bewijslast niet erg zwaar weegt. Na de paasvakantie valt het slot van de procedure, zelfs als dan de voorzitter van de Raadkamer tot buitenvervolgingstelling overgaat, zal de hele zaak een belangrijk effect gehad hebben op de politieke zeden.

"Dat het Brusselse parket de doorverwijzing vraagt van voormalig Europees Commissaris Edith Cresson naar de correctionele rechtbank", verheugt Nelly Maes (Spirit). "Er is immers immense druk uitgeoefend om het niet zover te laten komen. Toch hopen de advocaten van Mevrouw Cresson er nog op dat de Raadkamer haar uiteindelijk buitenvervolging stelt. Zover zijn we nog niet. De beschuldigden kunnen nu kennis nemen van het dossier en nieuwe onderzoeksdaden vragen. Indien de onderzoeksrechter hiermee niet instemt kunnen de partijen in beroep gaan. Een uitspraak over dit mogelijke beroep en het verder afhandelen van de procedure valt niet voor Pasen te verwachten."

Zelfs als deze hele zaak op een juridische sisser afloopt, bracht het een hele evolutie op gang. Voor het eerst werd een dossier tegen een hooggeplaatst politicus niet onder de mat geveegd. Het dossier deed appel op de politieke verantwoordelijkheid van de Commissie. Cresson moest gaan alsook de hele commissie Santer. Nu zijn Commissarissen individueel verantwoordelijk voor alles wat in hun departement gebeurt. Kijk maar naar Commissaris Solbes en de Eurostat zaak die nog steeds loopt. De verantwoordelijkheidszin in de administraties is ook fors toegenomen.

Het Agenor luik van het onderzoek leverde niet veel op. Het bedrijf Agenor sleepte belangrijke contracten in de wacht bij Commissaris Cresson terwijl dit niet in overeenstemming was met de regels van openbare aanbesteding en de sociale wetgeving. Er werd een administratieve maatregel getroffen maar strafrechterlijk feiten werden niet vastgesteld.

Los van de strafrechterlijke afhandeling van dit dossier, loopt de interne procedure bij Olaf en de Commissie verder. Binnenkort zal Cresson verwezen worden naar het Hof Van Justitie die haar alsnog sancties kan opleggen. Maar ook de tuchtzaak in de Commissie zal haar beloop kennen. Intussen hebben de politieke consequenties niet alleen Edith Cresson politiek ten val gebracht maar ook de ganse Commissie, ook de Commissarissen waartegen geen expliciete klachten werden geuit. "Regels inzake fraudebestrijding en politieke verantwoordelijkheid in de EU zijn voorgoed veranderd en dat is het allerbelangrijkste", zo besloot het Spirit parlementslid.

Nelly Maes 02/284.51.87 of 0477/30.67.58
Günther Dauwen 0474/53.35.61

---- --