Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2004/352
datum
04-02-2004

onderwerp

Stand van zaken AI in Azië

TRC 2004/782

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Graag wil ik u mede namens mijn collega van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nader informeren over de stand van zaken met betrekking tot Aviaire Influenza in Azië.

datum
04-02-2004

kenmerk
VVA. 2004/352

bijlage

Situatie in Azië
Het Aviaire Influenzavirus lijkt zich nog steeds verder te verspreiden in Azië. In de media wordt melding gemaakt van uitbreiding van het aantal haarden in China. Bovendien zou het aantal overlijdensgevallen als gevolg van besmeting met het virus zijn toegenomen in Thailand en Vietnam.
De WHO heeft op zondag 1 februari jl. melding gemaakt van het overlijden van 2 zussen in Vietnam. Uit laboratoriumtesten is gebleken dat beide zussen zijn overleden aan een besmetting met het H5N1-virus. Een broer en zijn vrouw zijn opgenomen geweest in het ziekenhuis. De broer is aan een ernstige respiratoire ziekte overleden. Zijn vrouw is volledig hersteld.
Er zou sprake kunnen zijn van humane transmissie (besmetting van mens tot mens). De angst hiervoor is ingegeven door het ontbreken van een aanwijsbare bron (pluimvee of milieu) en het feit dat de broer aan een respiratoire ziekte overleden is. Onderzoek zou uit kunnen wijzen of hier daadwerkelijk sprake is van humane transmissie. Mocht dit het geval zijn, dan is het - volgens de huidige kennis van zaken - een geïsoleerd geval van transmissie.

Maatregelen Volksgezondheid
Het Ministerie van VWS heeft een bestelorder geplaatst voor antivirale middelen (Tamiflu). Op 1 februari 2004 heeft de producent van dit middel Roche telefonisch aangegeven 30.000 kuren in capsulevorm te zullen leveren. Tevens zijn 170.000 kuren in bulkstof besteld. Deze zullen binnenkort worden geleverd.

Maatregelen ter voorkoming van insleep
In het Standing Committee for the Food Chain and Animal Health van de Europese Commissie is op 28 januari jl. een voorstel van Nederland besproken inzake verdergaande maatregelen ter voorkoming van de insleep van Aviaire Influenza. Dit heeft geleid tot een EU-breed verbod op import van siervogels uit de landen waar Aviaire Influenza is vastgesteld. Daarmee zijn siervogels als potentiële besmettingsbron weggenomen. Naast dit verbod op de import van siervogels en het sinds 23 januari jl. geldig zijnde verbod op de import van vlees uit Thailand, heeft de Europese Commissie besloten geen import van jachttrofeeën en veren meer toe te staan uit de risicolanden. Eén en ander zal in een EU-beschikking worden vastgelegd. Voorts is afgesproken dat de Europese Commissie de hulpverlening aan de getroffen landen binnen de EU coördineert. Vanuit Nederland is bij herhaling aangegeven dat de opgebouwde ervaring met de bestrijding van Aviaire Influenza van groot belang kan zijn voor effectieve bestrijding van het virus in Azië. De Europese Commissie heeft de coördinatie van de hulp vanuit de EU op zich genomen. Het is echter aan de lidstaten om op basis van bestaande wetgeving maatregelen te treffen op luchthavens ter voorkoming van insleep.

Zoals aangegeven in mijn brief van 27 januari jl. heb ik hiertoe op Schiphol al een aantal maatregelen getroffen. In de nacht van 29 op 30 januari jl. zijn ontsmettingsmatten geïnstalleerd. Reizigers die met een rechtstreekse vlucht vanuit de risicolanden op Schiphol aankomen moeten, door over deze matten te lopen, hun schoeisel ontsmetten. Tevens is op Schiphol de reizigersinformatie geïntensiveerd. Zo is op mijn verzoek een korte informatieve film gemaakt waarin in het Nederlands en in het Engels door prof.dr. A. Osterhaus van het Nationaal Influenza Centrum te Rotterdam wordt gewezen op risico's van contact met pluimvee en uitleg wordt gegeven op de nationale maatregelen. Deze film is met name van belang voor reizigers van en naar de risicolanden. Gelet op de belangstelling van de Europese Commissie en de andere lidstaten sluit ik niet uit dat de film zal worden vertoond tijdens vluchten tussen de risicolanden en andere Europese luchthavens. Voorts zal op zeer korte termijn in overleg met de douane de controle van reizigers en bagage worden geïntensiveerd.

Voorts heb ik, zoals aangekondigd, de landelijke organisaties van hobbydierhouders alsmede Aviornis, de Dierenbescherming en de quarantainestations middels een brief geïnformeerd over de risico's voor mensen en het pluimvee in Nederland. Ik heb hen verzocht hieraan in de communicatie naar leden en andere betrokkenen aandacht te besteden.

Scenario-ontwikkeling
Op gezamenlijk initiatief van VWS en LNV werken deskundigen van LNV, VWS, LCI, RIVM, CIDC, NCC en VWA op dit moment aan een scenariostudie. Deze studie richt zich op de mogelijke ontwikkelingen op korte termijn en de daarbij passende maatregelen op veterinair en volksgezondheidsgebied. Het betreft een aanvulling op de reeds bestaande draaiboeken vanwege de bijzonder grote verspreiding van Aviaire Influenza in Azië en de humane en veterinaire risico's.

De wijze van toepassing van antivirale middelen en preventieve vaccinatie van dieren zijn hiervan een onderdeel, al wordt de haalbaarheid van dat laatste op voorhand niet hoog ingeschat. Pas aan de hand van een goede inhoudelijke analyse is een zorgvuldige politieke afweging mogelijk. Overigens wil ik ook voor wat betreft toekomstige maatregelen zoveel mogelijk aansluiting zoeken bij de Europese Commissie en de lidstaten.

Op 3 en 4 februari vindt wederom een internationale conferentie plaats in Rome onder de vlag van de WHO, OIE en FAO waarbij ook Nederland vertegenwoordigd zal zijn.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Stand van zaken AI in Azië. (PDF-formaat, 37 kB)


---