Provincie Zuid-Holland

Rijk werkt mee aan Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam (IODS)

Het ministerie van LNV en VROM zijn bereid een aantal projecten van IODS mee te helpen ontwikkelen. Dat heeft gedeputeerde Marnix Norder, als voorzitter van de adviescommissie IODS, aangekondigd. Een brief daartoe is bij het ministerie in de maak. De aankondiging komt op het moment dat de minister van Verkeer en Waterstaat, mevrouw Peijs, de adviescommissie laat weten ingestemd te hebben met de startnotitie voor de aanleg van de A4 door Midden-Delfland.

IODS staat voor het programma Integrale ontwikkeling Delft-Schiedam (uitwerking van het Plan Norder). Hierin zijn overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties verenigd met als doel een integrale oplossing te vinden voor mobiliteitsproblemen in de Zuidvleugel van de Randstad, de bedreiging van het landelijk gebied en stedelijke vraagstukken, waarbij in ruime mate aandacht is voor mens en milieu. Een belangrijk IODS-project is de aanleg en inpassing van de A4 Delft-Schiedam.

Met de instemming van de minister van Verkeer en Waterstaat en de bereidheid van de andere ministeries, is de aanleg van de weg, waar al tientallen jaren over wordt gesproken, weer een belangrijke stap dichterbij. Immers de adviescommissie kan alleen instemmen met de aanleg van de weg wanneer alle andere projecten (meer dan tien!) worden uitgevoerd. "Het is alles of niets", zo heeft Marnix Norder eerder al laten weten.

De ministeries van Verkeer en Waterstaat (V&W); Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV); Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) waarderen de aanpak en oplossingen van IODS voor de mobiliteitsvraagstukken in Zuid-Holland en de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid van het gebied Midden-Delfland.

Aanleiding voor het gesprek tussen minister Peijs en de adviescommissie is de startnotitie voor de aanvulling op de trajectnota/MER van de A4 Delft-Schiedam. De betrokken partijen kunnen zich vinden in de gepresenteerde startnotitie, waarmee de notitie vrij is voor publicatie in maart aanstaande. De trajectnota/MER zal medio volgend jaar gereed zijn, zodat het tracébesluit nog in deze kabinetsperiode kan worden genomen, zo blijkt uit een verklaring van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Als alles volgens plan verloopt kan in 2007 met de aanleg van de weg worden begonnen.

Voor de aanleg van een goed ingepaste A4 Delft-Schiedam heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat 475 miljoen euro taakstellend gereserveerd. Immers het IODS-programma is gericht op een gebiedsgerichte kwaliteitsimpuls. Deze impuls omvat onder meer stedelijke vernieuwing, de aanleg van nieuwe natuur, eco- en recreatieve verbindingen en groene diensten. De ondersteuning van de gezamenlijke overheden zal in de vorm zijn van een financiële bijdrage aan de kwaliteitsimpuls en bestaande (groen) regelingen inzetten. De IODS-partijen zullen de financiële toedeling nader uitwerken in samenspraak met de betrokken rijks-, regionale overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22

www.zuid-holland.nl