Gemeente 's-Hertogenbosch

04-02-2004

College presenteert welstandsnota

Vorig jaar is de Woningwet 2002 in werking getreden. Deze nieuwe, landelijke wetgeving beoogt onder meer een inzichtelijker en duidelijker welstandstoezicht te realiseren door het vaststellen van een concreet uitgewerkt welstandsbeleid en expliciet omschreven welstandscriteria. In de welstandsnota die het college nu aanbiedt aan de voorzitter van de commissie Ruimtelijke Ontwikkelingen Beheer zijn deze welstandscriteria vastgelegd. Voor verschillende deelgebieden in de gemeente is aangegeven waaraan te realiseren bouwwerken moeten voldoen en welke criteria de welstands- en monumentencommissie gaat gebruiken bij de beoordeling van bouwplannen. Het grote verschil met vorige wetgeving is dat vooraf helder is op welke wijze bouwinitiatieven getoetst worden. Particulieren die willen bouwen, projectontwikkelaars en architecten kunnen daarmee rekening houden.

Drie delen
De welstandsnota bestaat uit drie delen. Het basisdeel bevat een juridisch en organisatorisch kader en een beschrijving van alle in de gemeente voorkomende bebouwingstypen. In het tweede deel zijn de sneltoetscriteria opgenomen. Dit zijn gestandariseerde, objectieve criteria waaraan zogeheten licht-vergunningplichtige bouwwerken getoetst kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn dakkapellen, aan- en uitbouwen en erfafscheidingen. Het derde deel betreft de uitwerkingen per gebied (in totaal zestien gebieden). Per welstandsgebied is expliciet verduidelijkt welke welstandscriteria gelden. Bij toetsing aan of bij raadpleging van de welstandscriteria biedt deze afzonderlijke gebiedsuitwerking alle ingrediënten die noodzakelijk zijn voor de zogeheten regulier-vergunningplichtige bouwwerken.

Inspraak
Uiteindelijk stelt de gemeenteraad de welstandsnota vast. De bedoeling is dat dit eind juni van dit jaar gebeurt. Begin maart wordt de nota besproken in de commissie Ruimtelijke Ontwikkelingen en Beheer. Na de commissievergadering wordt de nota voorgelegd aan wijk- en bestuursraden, aan beroepsgroepen zoals projectontwikkelaars en architecten en aan belangengroeperingen. Daarnaast vindt een inspraakavond plaats voor andere belanghebbenden en belangstellenden. Het is de bedoeling dat de gemeente vanaf 1 juli 2004 gaat werken op basis van de nieuwe welstandsnota.