Gemeente 's-Hertogenbosch

04-02-2004

Referendabel besluit

De raad heeft op 27 januari jongstleden een besluit genomen waarop de Tijdelijke Referendumwet van toepassing is. Het gaat om het vaststellen van:


- Verordening Onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid De verordening regelt de jaarlijkse onderzoeksverplichting van het college naar de doeltreffendheid en doelmatigheid van het door haar gevoerde bestuur.


- Verordening Collectieve aanvullende ziektekostenverzekering gemeente 's Hertogenbosch 2004
De verordening regelt categoriale inkomensondersteuning voor personen met een minimuminkomen tot 110% van de bijstandsnorm op het gebied van een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering. Er zijn in 2004 geen belangrijke wijzigingen. Deze verordening is met terugwerkende kracht in werking getreden op 1 januari 2004 en eindigt op 1 januari 2005. De verordening is digitaal te vinden op de gemeentelijke internetsite www.s-hertogenbosch.nl onder Bestuur/Bestuurlijke informatie/Regelgeving. Ook kunt u hierover informatie opvragen bij de Informatiebalie in het Stadskantoor.

Referendum

Iedere kiesgerechtigde kan op basis van artikel 8 van de Tijdelijke Referendumwet initiatief nemen tot een referendum door binnen drie weken na publicatie een inleidend verzoek in te dienen bij de afdeling Burgerzaken in het Stadskantoor, het voormalige gemeentehuis Rosmalen of in de hulpsecretarie in Empel en Engelen. Als binnen deze termijn een inleidend verzoek wordt gedaan, geldt een termijn van zes weken, waarbinnen het inleidende verzoek kan worden omgezet in een definitief verzoek. Bij voldoende medestanders (in 's-Hertogenbosch ongeveer 350 kiesgerechtigden) vereist de wet daarna nog zogenaamde ondersteuningsverklaringen (in 's-Hertogenbosch ongeveer 5.000 kiesgerechtigden). Worden deze drempels gehaald, dan is het verzoek goedgekeurd.

Als er een verzoek tot referendum is gedaan dat is goedgekeurd, ontvangt elke kiesgerechtigde burger, net als bij de verkiezingen, een oproepkaart en kan zich vervolgens uitspreken over de verordening of wet.
Wordt er geen inleidend verzoek ingediend tot het houden van een referendum over de verordening Onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid, dan treedt deze in werking met ingang van 29 februari 2004.