Provincie Limburg

Eenduidige grensoverschrijdende informatie nodig voor samenwerking Geografische informatie in digitaal Esperanto

Grensoverschrijdende afstemming van geografische basisinformatie is een voorwaarde voor succesvolle internationale samenwerking op velerlei terrein. Dat geldt niet alleen voor overheden, maar ook voor organisaties en bedrijven die actief zijn rond onderwerpen als water, natuur, milieu en ruimte. Dit zijn conclusies uit de themamiddag Grenzeloze Informatie, die op 3 februari in het Gouvernement in Maastricht is gehouden over de ontwikkeling van een kennisinfrastructuur ter ondersteuning van grensoverschrijdende projecten. Omdat Limburg als grensprovincie veel belang hecht aan internationale samenwerking, wil het provinciaal bestuur de uitwisseling van gegevens, kennis en ervaringen over de grenzen heen stimuleren en die informatie ook toegankelijk maken voor burgers en bedrijven.

Deze themamiddag heeft inzicht gegeven in de huidige situatie. De gepresenteerde projecten laten zien dat een kaart snel duidelijk kan maken wat we willen bereiken. Zo presenteert de Mobiliteitsmonitor provinciale basisgegevens op het gebied van verkeer en vervoer en toont een meetnet om het verkeer te registreren. Natura 2000, een project dat zich bezighoudt met het vaststellen van natuurbeschermingsgebieden in Europa laat zien hoe deze gebieden grensoverschrijdend op elkaar aansluiten. Met andere woorden: informatie wordt gebiedsgericht zichtbaar gemaakt en Limburg wordt letterlijk op de kaart gezet. Wij zullen als Provincie Limburg een intermediaire rol spelen in het oppakken van de conclusies en de wensen voor de toekomst. Daarnaast kan de informatie die je met een digitale kennisinfrastructuur boven water krijgt ook heel interessant zijn voor individuele burgers (scholieren, bedrijven, particulieren). Wij willen die informatie daarom graag toegankelijk gaan maken voor de burger, aldus Herman Vrehen, gedeputeerde en voorzitter van deze themamiddag.

De belangrijkste conclusie van deze themamiddag is dat het ontwikkelen van een internationaal geografisch kennisnetwerk noodzakelijk is. Onderwerpen als natuur, milieu, water, ruimtelijke ordening houden niet op bij de grens en vergen grensoverschrijdende afstemming en aanpak. Door het koppelen van internationale bestanden kun je administratieve grenzen opheffen. Zo ontstaat eenduidige grensoverschrijdende informatie die de basis vormt om daadwerkelijk samen te kunnen werken. Verder is geconstateerd dat er nauwelijks grensoverschrijdende basisbestanden zijn vanwege grote verschillen in definities, kaartopmaak en schaalniveaus.

Streef naar het gezamenlijk gebruik van elkaars geografische gegevens door deze verschillen in beeld te brengen en maak afspraken omtrent het gebruik. Zo kunnen de kaartgegevens functioneren als digitaal Esperanto van de (Eu)regio. Maak gebruik van het GIS (Geografisch Informatie Systeem) als systematiek voor deregulering; het op elkaar leggen van de diverse GIS-systemen toont hiaten en doublures in regelingen en dat leidt weer tot minder regels.

De Provincie Limburg kan, als organisator van de internationale themamiddag Grenzeloze informatie, terugkijken op een geslaagde bijeenkomst. 180 inhoudelijk deskundigen uit Limburg, de rest van Nederland, Duitsland en België zijn door diverse sprekers geïnformeerd over de ontwikkelingen en mogelijkheden van GEO-informatie ter ondersteuning van projecten op het gebied van Ruimtelijke Ordening, Milieu, Veiligheid, Watermanagement, Natuur en Economie. Tijdens de informatiemarkt hebben verschillende projecten laten zien hoe zij GEO-informatie ter ondersteuning inzetten.

4-2-2004 16:52