Politie Midden- en West Brabant

Bekeuringen noordelijke rondweg in Breda

Breda, 4 februari 2004

Resultaten verkeerscontroles op een rijtje

Op de Noordelijke Rondweg (Crogtdijk, Nieuwe Kadijk en de Backer en Ruebweg) in Breda zijn de laatste anderhalve maand weer diverse verkeerscontroles gehouden. Dat gebeurde allereerst met behulp van 3 van de 5 gecombineerde snelheids- en roodlichtcameras in de vaste flitspalen waarbij 1624 overtreders op film zijn vastgelegd. Op de Crogtdijk was de hoogst gemeten snelheid 110 km, op de Nieuwe Kadijk was dit 114 km. Bij mobiele controles door het Verkeershandhavingsteam van de politie Midden West Brabant gingen nog eens 220 weggebruikers op diverse locaties op de bon.

Van de 221 bekeuringen vielen er 195 voor snelheid. Aan de Backer en Ruebweg en de Nieuwe Kadijk, werden 157 automobilisten met behulp van een camera op statief geflitst. De hoogst gemeten snelheid was 119 km. Bij een controle, waarbij de lasergun werd gebruikt, gingen op de Backer en Ruebweg 38 hardrijders op de bon. Hier was de hoogst gemeten snelheid 110 km.
Bij verschillende andere verkeerscontroles op de Backer en Ruebweg en de Grogtdijk, werden 6 bonnen uitgeschreven voor het niet dragen van de bromfietshelm, 7 bromfietsers kregen een bon vanwege overschrijding van het toegestane vermogen. Uitschieter daarbij was een 24-jarige inwoner uit Breda wiens bromfiets maar liefst 46 km harder kon dan toegestaan. Drie bromfietsers werden resp. bekeurd voor het niet voeren van gele platen, voor het niet in het bezit hebben van een geldig bromfietscertificaat en voor het voeren van een verkeerde kleur achterlicht. Twee automobilisten mogen elk 95 Euro betalen voor het rijden door rood, een andere bestuurder kreeg een bekeuring van 140 Euro voor het niet handsfree bellen. Daarnaast werden op de Nieuwe Kadijk acht automobilisten bekeurd voor het rijden zonder gordel.

Van de weggebruikers die in de maanden november en december zijn geflitst, krijgen er in totaal 2327 binnenkort een acceptgiro in de bus omdat ze te hard hebben gereden. Onder de geflitsten waren er verder 280 die door rood zijn gereden. En ook voor hen is er binnenkort post van het Centraal Justitieel Incassobureau. Ongetwijfeld zijn er verschillende bestuurders die een bon voor zowel rijden door rood als voor te hard rijden in de bus krijgen. Deze cijfers meegeteld, komt het totaal aantal overtreders dat sinds de start van de controles, half juni vorig jaar, is geflitst voor te hard rijden, op 14963. Voor het rijden door rood hebben 1587 weggebruikers een bon gekregen.

Bron: Jan Clarijs