Openbaar Ministerie

4 februari 2004

Leerstraf Hogerop

Voor jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar die een gebrek hebben aan sociale vaardigheden, slecht weerstand kunnen bieden aan ,,foute'' vrienden, en daardoor in de kleine criminaliteit zijn beland, bestaat er in Rotterdam sinds kort een nieuwe leerstraf. Door middel van dramalessen, huiswerk, en een eindpresentatie in het openbaar moeten de jongeren een nieuwe houding leren, en leren om te gaan met autoriteit. Bovendien moeten ze leren Nee te zeggen wanneer ,,vrienden'' hen iets willen laten doen waarvan ze weten dat het niet mag.

De leerstraf heet Hogerop. De naam is een combinatie van de woorden houding, gedrag, rol en patroon. Voor de nieuwe leerstraf komen jongeren die een ernstig gewelds- of zedendelict hebben gepleegd niet in aanmerking. De straf, die gelijk staat aan een leerstraf van maximaal twintig uur, is vooral bedoeld voor jeugdigen die weinig zelfinzicht hebben, die moeite hebben met relaties en het zich weerbaar opstellen tegen negatieve invloeden van buitenaf. Deze jongeren komen nu vaak in een traject voor sociale vaardigheidstraining terecht, en zo moet Hogerop ook gezien worden.

De leerstraf is bedacht door medewerkers van Justitie in de Buurt (JIB) van het kantoor West. In samenwerking met de Raad voor de Kinderbescherming en het Rotterdams Centrum voor Theater is de leerstraf verder ontwikkeld. Inmiddels heeft een eerste groep de training succesvol afgerond. Een tweede groep start binnenkort. Hogerop zal nog dit jaar geëvalueerd worden en als blijkt dat het een succesvolle aanvulling is op al bestaande straffen, op grotere schaal ingevoerd worden.